Σχολική Επιτροπή Ορεστιάδας: ζητά δηλώσεις υποταγής από καθαρίστριες για να τις προσλάβει!

Σε Λύκειο της Ορεστιάδας κληθήκανε δύο καθαρίστριες, οι οποίες εργάζονταν επί σειρά ετών στο ίδιο σχολείο, να υπογράψουνε τις νέες συμβάσεις έργου διετούς διάρκειας όπως ορίζεται από την σχετική νομοθεσία. Ωστόσο αυτή τη φορά, η σχολική επιτροπή τις υποχρέωσε να υπογράψουν μαζί με τις νέες συμβάσεις την ακόλουθη υπεύθυνη δήλωση, η οποία εκτός από παράνομη είναι και καταχρηστική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «υπεύθυνη δήλωση υποταγής» ζητήθηκε μόνο από τις καθαρίστριες στο συγκεκριμένο σχολείο και όχι από το σύνολο των καθαριστριών που κλήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις στα σχολεία του Δήμου.
Η μια από τις δυο εργαζόμενες αρνήθηκε να την υπογράψει, καθώς δικαιολογημένα ένιωθε πως θίγεται η αξιοπρέπεια της. Αποτέλεσμα του οποίου ήταν η μη ανανέωση της σύμβασή της καθιστώντας την άνεργη!
Το «Ξ» ήρθε σε επαφή με τον Ηλία Αγγελακούδη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο στο δήμο Ορεστιάδας για να ενημερωθεί σχετικά. Στη συνέχεια ακολουθεί το δελτίο τύπου της δημοτικής κίνησης «Είναι στο χέρι μας» στην οποία ανήκει ο Η. Αγγελακούδης.

 

  • Ηλία ενημερωθήκαμε για την μη ανανέωση σύμβασης εργαζόμενης καθαρίστριας σε σχολείο της Ορεστιάδας από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική κίνηση στην οποία συμμετέχεις, θες να μας πεις τι ακριβώς συνέβη;

Πριν την ανανέωση των συμβάσεων για τα επόμενα 2 έτη, η σχολική επιτροπή του Δήμου Ορεστιάδας κάλεσε δύο συγκεκριμένες καθαρίστριες που εργαζότανε τα τελευταία χρόνια σε λύκειο του δήμου μας, να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση πέρα από την νόμιμη σύμβαση εργασίας τους. Αυτό συνέβη μόνο για τις συγκεκριμένες καθαρίστριες. Η υπεύθυνη δήλωση ουσιαστικά τις καλούσε να μην αντιδρούν και να «συμπεριφέρονται κόσμια» στις υποδείξεις της διευθύντριας, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες.

Η καθαρίστρια που αρνήθηκε να υπογράψει δεν της ανανεώθηκε η σύμβαση της με αποτέλεσμα μετά από πέντε χρόνια να βρεθεί στην ανεργία.

  • Με ποιον τρόπο κινηθήκατε σαν δημοτική παράταξη στη συνέχεια και τι αποτέλεσμα είχε;

Μόλις αντιληφθήκαμε τι συνέβη, το θέσαμε στο Δημοτικού Συμβούλιο (συνεδρίαση 11/9) και καταθέσαμε στα πρακτικά την υπεύθυνη δήλωση που τους ζητήσανε να υπογράψουνε, καθώς θεωρούμε πως ήταν καταχρηστική, προσβάλει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Εκεί με τον πλέον πιο κυνικό τρόπο, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης [Σημ. Ξ: «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή», που στηρίζεται από τη Ν.Δ.] απάντησε πως η υπεύθυνη δήλωση αποτελεί την γραπτή δήλωση των καθαριστριών πως θα είναι υπάκουες στη διευθύντρια καθώς μόνο τα λόγια δεν αρκούνε.

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο γεγονός δυσφημεί τον δήμο μας και αποτελεί μέγιστη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

  • Έχει επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο από την υπάρχουσα δημοτική αρχή στο παρελθόν;

Δεν έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό αλλά είναι δεδομένος ο φόβος που υπάρχει στους εργαζόμενους πως σε περίπτωση διαμαρτυρίας τους μπορεί να είναι αυτοί οι επόμενοι που θα βρεθούνε αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας.

 

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπο της αυτόνομης κίνησης πολιτών του δήμου Ορεστιάδας «Είναι στο χέρι μας»:

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Το αυταρχικό ύφος της δημοτικής αρχής Μαυρίδη έκανε για ακόμα μία φορά την εμφάνισή του και μάλιστα με τον πιο άσχημο τρόπο. Δύο εργαζόμενες στην καθαριότητα σχολείου της πόλης, κλήθηκαν να υπογράψουν την ανανέωση της σύμβασης εργασίας τους, υπογράφοντας παράλληλα μία υπεύθυνη δήλωση πέρα και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τις καθαρίστριες προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβασή τους για τα επόμενα δύο σχολικά έτη, να υπογράψουν μία υπεύθυνη δήλωση με τους πλέον επαχθείς και ταπεινωτικούς όρους. Απαίτησαν να υπογράψουν πως θα συμπεριφέρονται «κόσμια» στις υποδείξεις της διευθύντριας, δεν θα «αντιδρούν», πως δεν θα προκαλούν εντάσεις εξαιτίας «απρεπούς συμπεριφοράς», και ότι σε περίπτωση που δε συμμορφωθούν στα παραπάνω «θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες»(;).

Το περιστατικό αυτό δυσφημίζει το δήμο, καθώς αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία μία σχολική επιτροπή δήμου, να εκβιάζει εργαζόμενους ώστε να αποδεχθούν όρους που δεν είναι μέρος της νόμιμης σύμβασης του έργου  και που αποτελούν μέγιστη προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Η μία καθαρίστρια υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπειά της αρνήθηκε να υπογράψει μία ταπεινωτική υπεύθυνη δήλωση, το ύφος της οποίας παραπέμπει σε αυταρχικό γυμνασιάρχη της δεκαετίας του ΄50, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η σύμβασή της και να χάσει τη δουλειά της.

Μετά την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 11/9 από την Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών, ο κος Παπαμιχαήλ με την ιδιότητα του προέδρου της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παραδέχτηκε με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι ζητήθηκε από δύο συγκεκριμένες καθαρίστριες να δεσμευθούν γραπτά για την «υπακοή» τους!

Αυτοί που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τα ζητήματα του δήμου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να σέβονται την προσωπικότητα των εργαζόμενων και όχι να απαιτούν δηλώσεις υποταγής καταπατώντας βάναυσα κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα