Σχολικά λεωφορεία: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης! Στη Ν. Προποντίδα Χαλκιδικής μαθητές και γονείς επί ποδός πολέμου!

Του Φοίβου-Σταύρου Μακρίδη,

Θεσσαλονίκη 

28 Φλεβάρη: το Υπουργείο Εσωτερικών, την ίδια μέρα που έληγε η προηγούμενη παράταση, δίνει νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιούνη στους Δήμους, να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικά λεωφορεία για τα σχολικά δρομολόγια.

 

Το πρόβλημα ξεκινάει απ’ τον Καλλικράτη, ο οποίος μεταφέρει την ευθύνη των συμβάσεων στους Δήμους, αλλά μειώνει τα κονδύλια. Η κατάργηση των σχολικών δρομολογίων κι η μεταφορά του κόστους στους γονείς και στους μαθητές είναι στο «τραπέζι του Προκρούστη» της κυβέρνησης.

 

Μπορεί, με τη νέα παράταση, το πρόβλημα να μεταφέρεται στη νέα σχολική χρονιά, αλλά αυτό καθόλου δεν πρέπει να μας εφησυχάζει! Έχουμε μια κυβέρνηση που χτυπάει αλύπητα το βιοτικό μας επίπεδο, δε διστάζει να καταργήσει ολόκληρους οργανισμούς, όπως την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία και που διαλύει τα πάντα. Η κυβέρνηση δεν επέλεξε να συγκρουστεί τώρα, μ’ ένα νέο κίνημα στην παιδεία που θα μπορούσε να προκαλέσει η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών, αλλά αυτό καθόλου δε σημαίνει αναιρεί τις αρχικές της αποφάσεις – σημαίνει μόνο ότι αναβάλλει την εφαρμογή τους για πιο ευνοϊκό γι’ αυτήν χρόνο.

Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής

Εδώ και δύο μήνες υπάρχουν διεργασίες και κινητοποιήσεις σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Στη Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής μαθητές και γονείς δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια τους, αλλά προετοιμάστηκαν για μαζικές κινητοποιήσεις.

 

Στο ΓΕΛ Καλλικράτειας το 15μελές βγήκε μπροστά να οργανώσει τον αγώνα. Στα μέσα Φλεβάρη συνεδρίασε κι έβγαλε μια πολύ σημαντική απόφαση: την πρώτη μέρα που δε θα είχε λεωφορεία, θα έκαναν μαζική αποχή και διαμαρτυρία στην κοινότητα της πόλης.

 

Τις επόμενες μέρες έγινε ενημέρωση τάξη-τάξη σ’ όλους τους μαθητές, ενώ καλέστηκε και το 15μελές του Γυμνασίου (που συστεγάζεται) να κινητοποιηθεί ανάλογα. Ήρθε σ’ επαφή με τους καθηγητές, που τους ζητήθηκε να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις και να μη βάλουν απουσίες σε κανέναν στις αποχές.

 

Όμως, το 15μελές δεν έμεινε εκεί. Έστειλε δύο αντιπροσωπείες στο ΓΕΛ Τρίγλιας και στο ΕΠΑΛ Μουδανιών, όπου συναντήθηκαν με τα 15μελή, συζήτησαν μαζί τους και τους ζητήθηκε να κινηθούν στον ίδιο δρόμο. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να χτιστεί ένας πραγματικός συντονισμός μεταξύ των σχολείων, αλλά κι ένα ισχυρό πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαθητών, καθηγητών και γονέων.

 

Στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, με πρωτοβουλία γονέων του Γυμνασίου και του Λυκείου, συγκροτήθηκε μία Επιτροπή Αγώνα, για να παλέψει ενάντια στην κατάργηση των δωρεάν σχολικών μεταφορών.

 

Οι συνελεύσεις που έγιναν αυτό το δίμηνο, είτε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, είτε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων Λακκώματος, συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 100 άτομα. Η ανησυχία του κόσμου είναι φανερή, ενώ σ’ όλες σχεδόν τις συνελεύσεις φάνηκε μια πρώτη διάθεση να απαντήσουμε συλλογικά, μαζικά και με αλληλεγγύη σ’ όλες τις επιθέσεις που δεχόμαστε απ’ την κυβέρνηση. Απαίτηση όλων, κεντρικό αίτημα, είναι ο Δήμος Νέας Προποντίδας να φτιάξει δημοτική συγκοινωνία, που να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και των υπόλοιπων δημοτών.

 

Η Επιτροπή Αγώνα στο Λάκκωμα σχηματίστηκε για να απαντήσουμε σε μια επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Όμως, δεν είναι η μόνη επίθεση που δεχόμαστε. Η επίθεση της κυβέρνησης είναι συνολική, ενάντια σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας. Είναι ευκαιρία, στο Λάκκωμα, να φτιαχτεί μία μαζική Επιτροπή Αγώνα που να μπορεί να κινητοποιεί όλο το χωριό απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της και να λειτουργήσει προωθητικά για αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη γύρω περιοχή και για το μεταξύ τους συντονισμό!

 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής