Της Κλεοπάτρας Μυταρά
Αβορίγινες: ένας 3ος κόσμος μέσα στον 1ο κόσμο…
Στη συνοικία Ρέντφερν του Σίδνευ που αποτελεί ανεπίσημα την πολιτική και πολιτιστική πρωτεύουσα των Αβορίγινων, σκοτώθηκε ο 17χρονος Αβορίγινας Τόμας Χίκει, κυνηγημένος από την αστυνομία που τον θεωρούσε υπεύθυνο για μια ασήμαντη ληστεία. Μετά από αυτό το γεγονός ακολούθησαν συγκρούσεις και επεισόδια, μεταξύ αστυνομικών και Αβορίγινων της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν κάνει ελάχιστα γι αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μετά τη γενοκτονία που υπέστησαν έχουν απομείνει μόνο 60.000. από αυτούς το 33% δε βρίσκει δουλειά, ενώ η ηπατίτιδα και το AIDS μαστίζουν τον πληθυσμό τους.
ΗΠΑ: η τεχνολογία στην υπηρεσία του ρατσισμού
Οι δρόμοι προς τον αμερικάνικο "παράδεισο" στενεύουν, καθώς οι ΗΠΑ δοκιμάζουν νέες μεθόδους ελέγχου και καταστολής του μεταναστευτικού ρεύματος προς το έδαφός τους. Μια από αυτές είναι η ηλεκτρονική φυλάκιση των μεταναστών με το ηλεκτρονικό βραχιόλι που τοποθετείται στον αστράγαλο, και μεταδίδει ανά λεπτό στα τοπικά αστυνομικά τμήματα την πραγματική θέση του δέσμιου. Εξευτελιστικό, ή απάνθρωπο, το χειρότερο είναι πως γίνεται πολύ της μόδας στην αμερικάνικη νέα εποχή.
Διεύρυνση Ε.Ε.: Ε, όχι και για όλους…
Μια σειρά μέτρων, όσον αφορά τα δικαιώματα εργασίας και τις κοινωνικές απολαβές, όχι μόνο για τους μετανάστες εκτός των ευρωσυνόρων, άλλα και των 10 νέο-εισαχθέντων χωρών μελών της Ε.Ε., έγιναν γνωστά τις προηγούμενες μέρες. Η Ε.Ε. λοιπόν, κλείνει την πόρτα στους Ανατολικοευρωπαίους, καθώς θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες, αλλά μετά το 2011…! Η Ελλάδα αναστέλλει για 2 χρόνια την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση εργαζομένων, ακολουθώντας τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Φιλανδία, Πορτογαλία, και το Βέλγιο. Η Δανία τους υποχρεώνει να μπαίνουν στη χώρα με άδεια εργασίας, και όταν χάνουν τη δουλειά τους να φεύγουν. Η Σουηδία επιβάλλει περιορισμούς στις κοινωνικές παροχές, ενώ η Ολλανδία υιοθετεί τους πιο αυστηρούς νόμους περί μετανάστευσης και ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι 335.000 μετανάστες θα μετακινούνται κάθε χρόνο από Ανατολή σε Δύση, φτάνοντας σε 20 χρόνια τα 5 εκ. εργάτες. Το κλείσιμο των συνόρων δυσαρεστεί τις Ανατολικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι μόνες χώρες που φαίνονται πιο "μεγαλόψυχες", η Βρετανία και η Ιρλανδία, δηλώνουν ότι χρειάζονται τους μετανάστες. Η χρυσή τομή όμως που βρήκαν, είναι να ανοίξουν μεν τα σύνορά τους σε εισαγόμενους εργάτες, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουν σε περιστολή του συστήματος κοινωνικών παροχών.