Σχόλια

Της Ελένης Βέτσικα

Αντιρατσιστικά φεστιβάλ

Στις 27-28-29 Ιούνη και στις 4-5-6 Ιούλη έγιναν με μεγάλη επιτυχία τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Η προσέλευση και η συμμετοχή, μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά, έδωσαν έμφαση για ακόμη μία φορά στην αναγκαιότητα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, ξενοφοβία και ρατσισμό.

Απεργία πείνας ανήλικων μεταναστών

Στην Παγανή Μυτιλήνης όπου βρίσκονταν υπό κράτηση 60 περίπου ανήλικοι πρόσφυγες, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, οι ανήλικοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, ενώ μερικοί απειλούσαν πως θα αυτοκτονήσουν μη μπορώντας να αντέξουν τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους (αρχές Ιούλη). Όλα ξεκίνησαν όταν τέθηκε σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα 220/2007 που προβλέπει να βρεθούν κατάλληλες συνθήκες υποδοχής και στέγης για τους ανήλικους κρατούμενους για να τους προστατεύσει από κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών. Ωστόσο, κανείς δεν φρόντισε να βρει τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας των ανηλίκων αυτών που κατέληξαν σε κελιά-κλουβιά για περισσότερες από 20 μέρες…! Η κατάσταση βέβαια δεν μπορούσε παρά να λυθεί μόνον προσωρινά, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε παλιό σανατόριο το οποίο εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιείται εξαιτίας έλλειψης μέτρων πυρασφάλειας.

Χρυσή Αυγή: νέες επιθέσεις και νέες καταδίκες

Το ότι η πολιτική ταυτότητα της Χρυσής Αυγής είναι τα ποινικά μητρώα των μελών της το έχουμε πει και στο παρελθόν. Απόδειξη αποτελούν τα πρόσφατα γεγονότα στα οποία εμπλέκονται Χρυσαυγίτες. Την Δευτέρα 30 Ιουνίου στα Κ.Πετράλωνα ομάδα 20 ατόμων εισέβαλλε σε αντιεξουσιαστικό στέκι όπου παραδίδονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και μαχαίρωσαν 2 άτομα, αφού «χαιρέτισαν» φασιστικά. Για την επίθεση αυτή αργότερα συνελλήφθησαν 2 χρυσαυγίτες από την 20μελή ομάδα.

Τρεις μέρες πιο πριν πραγματοποιήθηκε η δίκη των Χρυσαυγιτών για την επίθεση στις 16 Νοέμβρη 2002 κοντά στο Πολυτεχνείο ενάντια στον Π.Χρυσό και την Χρ.Τσιμπίδου (μέλη της οργάνωσης «Κόκκινο). Οι δικαστικές αποφάσεις έκριναν τους Κουσουμβρή και Μαγκώτσο ενόχους για τις επιθέσεις εκείνης της νύχτας και έρχονται να συμπληρώσουν την λίστα με τις καταδίκες των μελών της Χρυσής Αυγής (του “Περίανδρου” για την δολοφονική επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή, του “Πόρκυ” για το βάναυσο μαχαίρωμα δυο νέων στην πλατεία του Μοναστηρακίου, καθώς και τις καταδίκες Χρυσαυγιτών για επιθέσεις σε μέλη της ΟΣΕ και του ΣΕΚ τη δεκαετία του ‘90).

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής