Σχετικά με το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής

Της Χριστίνας Ζιάκα

Η Χρυσή Αυγή συνηθίζει να χρησιμοποιεί σαν αυτό-προσδιοριστικό σύνθημα της ότι είναι η μόνη δύναμη που στρέφεται «εναντίον όλων», σ.σ. εννοώντας όσους εκπροσωπούν το πολιτικό κατεστημένο. Ας λένε ότι θέλουν. Στην πραγματικότητα το πολιτικό κατεστημένο μπορεί να αισθάνεται παρά πολύ σίγουρο για τις «υπηρεσίες»  που θα του προσφέρει –όταν χρειαστεί- η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Γιατί το «εναντίον όλων» δεν στρέφεται προς τα πάνω, προς τους κυβερνώντες μας. Αλλά προς τα κάτω, την κοινωνία, προς κάθε μαζικό κίνημα, προς κάθε εργατικό αγώνα, προς κάθε απόπειρα των λαϊκών στρωμάτων να αμφισβητήσουν τους κυβερνώντες μας και το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολο του.

Τα διαπιστευτήρια του άλλωστε δίνει για άλλη μια φορά ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος (http://xryshaygh.wordpress.com  – 12/6/2011) με άρθρο του για το κίνημα των καταλήψεων των πλατειών:

 «Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν έχει θέση σε τέτοιες «ιμάμ μπαϊλντί» συγκεντρώσεις, όπου υπάρχουν από σημαίες με την ημισέληνο και άνθρωποι που τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο και δίπλα τους κάποιοι άλλοι να τον γιουχάρουν».

Λίγο παρακάτω στο ίδιο άρθρο επιβεβαιώνει ποιο είναι το μοναδικό μοντέλο συγκεντρώσεων που είναι αρεστό στην Χρυσή Αυγή…

«Μη λησμονείτε εξ άλλου ότι στα τελευταία 20 χρόνια είχαμε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις για δύο μεγάλης εθνικής σημασίας θέματα, στις οποίες συγκεντρώσεις και το λέγω κατηγορηματικά υπήρχαν πολλοί περισσότεροι και πολύ καλύτεροι Έλληνες και στις συγκεντρώσεις αυτές δεν υπήρχαν ούτε κατσαρόλες, ούτε μαύροι να κτυπάνε ταμ-ταμ, ούτε λαθρομετανάστες… Αναφέρομαι στις μεγάλες κινητοποιήσεις για Μακεδονικό και σιωνιστικές ταυτότητες…».

Γυρίζοντας πίσω το ιστορικό ρολόι κατανοούμε πλήρως τι αναπολεί ο Ν.Μιχαλολιάκος: τις εθνικιστικές και τις φιλοπόλεμες ιαχές, τους εναγκαλισμούς με την ελληνική εκκλησία, την νεκρανάσταση της «Μεγάλης Ιδέας»,  τις ελληνικές σημαίες και τον εθνικό ύμνο ως μοναδική «διακόσμηση» και το ρατσιστικό ντελίριο εναντίον πας μη Έλληνα…

* * *

Το πολιτικό κατεστημένο μπορεί να αισθανθεί ακόμα πιο σίγουρο για τις «υπηρεσίες» της Χρυσής Αυγής με βάση τις προτάσεις της για την κρίση (http://xryshaygh.wordpress.com  – 3/3/2011).

«1. Καταγγελία του μνημονίου και του εξωτερικού χρέους. Οπωσδήποτε του μέρους εκείνου του εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των ληστρικών επιτοκίων των παγκόσμιων τοκογλύφων. 2. Κατάργηση του λαθρο-νομοσχεδίου και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος λαθρομετανάστες. 3. Αγώνας για σύσταση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. 4. Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. 5. Άμεση εδώ και τώρα κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 6. Άμεση φορολόγηση των Τραπεζών».

Όμως η Χρυσή προτείνοντας την καταγγελία του Μνημονίου δεν έχει στο μυαλό της ούτε τις ανάγκες της κοινωνίας, ούτε τα αιτήματα του μαζικού κινήματος. Αλλά πως θα προετοιμάσει την ταφόπλακα τους. Ας τους αφήσουμε να το εξηγήσουν:

«Όμως, το ζητούμενο για εμάς τους Έλληνες Εθνικιστές δεν είναι τα επιτόκια, ούτε οι οικονομικές λεπτομέρειες, είναι η Εθνική κυριαρχία και αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι πρέπει να απαιτηθεί ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ. Επιστροφή στην δραχμή ναι, αλλά με οικονομία και κράτος Εθνικό, με αυτάρκεια και βιομηχανία και προπαντός με εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας και κυρίως των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, που υπάρχουν πλούσια στην Πατρίδα μας και οι ξενόδουλοι πολιτικοί είτε από δειλία, είτε από προδοσία δεν τολμούν εδώ και 37 ολόκληρα χρόνια να τα εκμεταλλευτούν». (ο.π.)

Η Χρυσή Αυγή δεν τα βάζει λοιπόν με το Μνημόνιο γιατί καταστρέφει την εργατική τάξη, γιατί ισοπεδώνει την δημόσια παιδεία, υγεία, γιατί γεννάει ανεργία, γιατί στέλνει την κοινωνία πολλές 10ετίες πίσω ή πόσο μάλλον γιατί η κοινωνία ήδη με όλους τους τρόπους δηλώνει πως απλά δεν αντέχει.  Αυτά είναι …λεπτομέρειες.

Το παν για τη Χρυσή Αυγή είναι η εθνική κυριαρχία, είναι η υπεράσπιση της εθνικής οικονομίας και του εθνικού κράτους. Το μόνο πρόβλημα είναι οι «διεθνείς τοκογλύφοι», λέει.

Όσο για τους άλλους, τους «εθνικούς» τοκογλύφους, τους   Έλληνες τραπεζίτες, που κρατάνε στα χέρια τους μέρος του χρέους, κουβέντα πουθενά. Αποτελούν κι αυτοί μια …ασήμαντη λεπτομέρεια. Τυχαίο; Καθόλου. Και μόνο αυτή η αναφορά θα αρκούσε για να αποδείξει ότι ούτε ήμασταν ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ ένα «έθνος». Ήμασταν και θα παραμείνουμε δύο «έθνη»: αυτό των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, κι αυτό των τραπεζιτών και των καπιταλιστών –με τους δεύτερους να ελέγχουν την οικονομία και το κράτος ασκώντας την ταξική τους κυριαρχία.

Ας μην ανησυχούν όμως οι Έλληνες τραπεζίτες, η Χρυσή Αυγή δεν σκοπεύει να τους απαλλάξει από την ιδιοκτησία τους, το μόνο που σκοπεύει είναι να τους ζητήσει να πληρώσουν κάποιους φόρους…

Αλλά η Χρυσή Αυγή επιμένει να μας εξηγήσει παραπέρα τι εννοεί, μην τυχόν και μας μείνει απορία… Και σίγουρα δεν μας μένει μετά την ανάγνωση του παρακάτω αποσπάσματος ((http://xryshaygh.wordpress.com  – 23/12/2010).

«Το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, η ΕΛΛΑΔΑ του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique. Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας! Στο υπόμνημά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε: «Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο” (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25) …

…Χωρίς πολλά λόγια, λοιπόν, η Ελλάς αν θέλει μπορεί να αντισταθεί στους τοκογλύφους. Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται μία Εθνική επαναστατική πρωτοπορία, η οποία γνήσια θα εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Λαού και όχι των πλουτοκρατών και επί πλέον θα αναλάβει το βαρύ χρέος να ανασυγκροτήσει αυτή την ρημαγμένη χώρα.

Οποία αποκάλυψη: να λοιπόν τι λείπει για να ορθοποδήσουμε, ένας νέος Μεταξάς, μια νέα δικτατορία, ή όπως το ονομάζει η Χρυσή Αυγή μια «εθνική επαναστατική πρωτοπορία».

* * *

Την πρόταση τους για την έξοδο από την κρίση συμπληρώνουν επάξια οι θέσεις για τον διωγμό των μεταναστών –η «εθνοκάθαρση» των ημερών μας- και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Από την μια δηλ. η καθαρότητα του «έθνους» και από την άλλη η ανακίνηση ενός από τους πιο παλιούς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, αυτού με την Τουρκία.

* * *

Ο φασισμός ιστορικά υπήρξε μια καταστροφή για το εργατικό κίνημα, την αριστερά, την ανθρωπότητα. Και ο νεοφασισμός στις μέρες μας αναπτύσσει τις ίδιες επικίνδυνες φιλοδοξίες… 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα