Σύνοδος του Παρισιού για το κλίμα: οι ΗΠΑ φεύγουν, η υποκρισία μένει…

p1010098
Ηλέκτρα Κλείτσα

 

Οι απόψεις του νέου πλανητάρχη σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι λίγο πολύ γνωστές. Πριν ακόμη γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να αφήσει άφωνο τον πλανήτη, όχι μόνο με τις ακραίες ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις του, αλλά και με τη θέση του ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει, ή ακόμη κι αν υπάρχει, δεν είναι και κανένα τεράστιο πρόβλημα! Αρκεί να θυμηθούμε την πιο χαρακτηριστική και κωμικοτραγική του δήλωση σε σχέση με το θέμα:

«Κάνει κρύο και χιονίζει στη Νέα Υόρκη, χρειαζόμαστε την υπερθέρμανση του πλανήτη».

epa05048194 A woman holds a poster of a sick Earth as she joined hundreds of demonstrators who gathered in front of City Hall in Los Angeles, California, USA, 29 November 2015, on the eve of the COP21 Climate Conference in Paris, France, where global climate change issues will be discussed. Worldwide demonstrations were held to push for changes in governmental policies to address climate change. EPA/MIKE NELSON

Δεν προκαλεί επομένως μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, με επιχειρήματα του είδους:

«Προκειμένου να επιτελέσω το καθήκον μου και να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, η χώρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού αλλά θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθει είτε στη συμφωνία του Παρισιού είτε σε μια εντελώς νέα συμφωνία με όρους δίκαιους για τις ΗΠΑ. Αποσυρόμαστε…»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απέσυρε τη χώρα του από μια συμφωνία για το κλίμα, η οποία όπως θα δούμε παρακάτω, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί είναι ανεπαρκής.

Η συμφωνία του Παρισιού

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έχει στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στη σύνοδο του Παρισιού, που έγινε στα τέλη του 2015 αποφασίστηκε να μπουν «συγκεκριμένοι» στόχοι για τις επόμενες δεκαετίες:

  • οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακαθα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό
  • η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πρέπει να συγκρατηθεί μέχρι το 2100αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου
  • στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση

Οι παραπάνω στόχοι, έχουν δύο προβλήματα: Το πρώτο είναι ότι το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, δεν είναι ένα όριο «ασφάλειας», αλλά ένα όριο απόλυτου συναγερμού! Γιατί θεωρείται ότι πάνω από αυτό το όριο η ζημιά είναι μη αντιστρέψιμη, αντίθετα θα αναπαράγει τον εαυτό της μεγεθύνοντας το πρόβλημα!

Αρκεί να σκεφτούμε, ότι σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν ξεπερνά σήμερα τον ένα βαθμό Κελσίου. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης είναι ήδη ξεκάθαρες: Ακραία καιρικά φαινόμενα, λιώσιμο των πάγων στους πόλους της γης, πλημμύρες και ερημοποίηση. Επιπτώσεις που επηρεάζουν ως επί το πλείστον τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη, αναγκάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους κατοίκους τους να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Μπορούμε επομένως να φανταστούμε τι θα συμβεί αν μέσα στα επόμενα χρόνια, η θερμοκρασία ανέβει άλλον ένα, αν όχι περισσότερο, βαθμούς Κελσίου, αν οι κυβερνώντες συνεχίσουν να αρνούνται να ασχοληθούν σοβαρά με τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας.

Το δεύτερο πρόβλημα, είναι ότι ακόμη κι αυτός ο ανεπαρκής στόχος, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πιαστεί, από τη στιγμή που δεν περιγράφεται με συγκεκριμένο και δεσμευτικό τρόπο το πως θα γίνει αυτό. Όταν ο Τραμπ (και οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης) μπορεί απλά να πει «αποσυρόμαστε», όταν δηλαδή οι δεσμεύσεις δεν είναι πραγματικές δεσμεύσεις, τότε δε μιλάμε για ρεαλιστικούς στόχους, αλλά για ευχολόγια!

Ένα σύστημα που σκοτώνει τον πλανήτη

Τα παραπάνω αναδεικνύουν από τη μια μεριά τον κυνισμό στον οποίο μπορεί να φτάσει η αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με την ανάγκη προστασίας του πλανήτη, αφού πλέον αρνείται να τηρήσει ακόμη και τα πιο στοιχειώδη προσχήματα.

Από την άλλη, αναδεικνύουν την τεράστια υποκρισία των υπόλοιπων ηγετών, που έσπευσαν να δηλώσουν ότι παρά την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο πλανήτης δεν έχει να φοβάται τίποτα, αφού οι ίδιοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Κίνας (του μεγαλύτερου ρυπαντή του πλανήτη) αναφέρουν ότι:

«η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε λύσεις καθαρής ενέργειας είναι πιο επιτακτικές από ποτέ».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, σχολίασε στο λογαριασμό του στο twitter την απόφαση του Τραμπ, παραφράζοντας το σλόγκαν του:

«Έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη: Να κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά».

Αυτές ήταν όλες κι όλες οι αντιδράσεις των υπόλοιπων ηγετών του πλανήτη. Μερικά χλιαρά σχόλια και η διαβεβαίωση ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνα άτομα (σ’ αντίθεση με τον Τραμπ) και θα τηρήσουν τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο κυνισμός από τη μια μεριά και η υποκρισία από την άλλη, δείχνουν καθαρά ότι ζούμε σε ένα σύστημα που είναι πραγματικά ικανό να καταστρέψει τη γη, προκειμένου να εξασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών ενέργειας. Η απόφαση του Τραμπ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, αφού στην πραγματικότητα, παρά τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις τους, οι ισχυροί του πλανήτη εξακολουθούν να ρυπαίνουν στο όνομα του κέρδους. Έτσι αναπόφευκτα, η μάχη για τη σωτηρία του πλανήτη ταυτίζεται με αυτή για την ανατροπή του συστήματος του κέρδους.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα