Συνέντευξη με τους εκπαιδευτές μαθημάτων αυτοάμυνας των «Μ&Ε» στη Θεσ/νίκη

Το φθινόπωρο που μας πέρασε, οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» Θεσσαλονίκης πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε μαθήματα γυναικείας αυτοάμυνας στον χώρο ΤΑΚΙΜ, με τους Γιώργο Ταγτελενίδη και Ταμάζι Τσκαρεούλι (Tamazi Chkareuli). Η ανταπόκριση των γυναικών που ήθελαν να συμμετέχουν ήταν τόσο μεγάλη που από τις αρχές της χρονιάς καταλήξαμε σε εβδομαδιαία μαθήματα. Δυστυχώς το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού μας ανάγκασε να σταματήσουμε απότομα τα μαθήματα.
Η διακοπή όμως ήταν προσωρινή, αφού ο Γιώργος και ο Ταμάζι θα συμμετέχουν στο 27ο camping Antinazi Zone-YRE με εργαστήριο αυτοάμυνας, ενώ από την επόμενη χρονιά και ανάλογα με τις εξελίξεις σχεδιάζουμε να ξαναρχίσουμε τα μαθήματα και στο ΤΑΚΙΜ. Στη συνέχεια ακολουθεί συνέντευξη με τους δύο εκπαιδευτές.

  • Με το που ανακοινώθηκε το πρώτο μάθημα αυτοάμυνας, η ανταπόκριση ήταν τέτοια, που μέσα σε μία μέρα οι θέσεις για το μάθημα καλύφτηκαν. Περιμένατε τέτοια ανταπόκριση; Έχει αυξηθεί γενικά τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον των γυναικών να μάθουν αυτοάμυνα;

Tαμάζι: Η αλήθεια είναι πως όχι, τέτοια ανταπόκριση δεν την περιμέναμε.  Οι θέσεις πράγματι καλύφθηκαν μέσα σε πολύ λίγες ώρες, γεγονός που καταδεικνύει την όξυνση του προβλήματος των σεξιστικών επιθέσεων.

Γιώργος: Σε μια κοινωνία που η βία, η πατριαρχία και η ομοφοβία αυξάνονται καθημερινά είναι λογικό να έχουμε και αύξηση του ενδιαφέροντος για μαχητική αντιμετώπιση των παραπάνω αντιλήψεων.

  • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μάθαμε μία σειρά από κινήσεις και τεχνικές αποφυγής και αυτοάμυνας. Πόσο πιθανό είναι μία γυναίκα να καταφέρει όντως να εφαρμόσει αυτές τις τεχνικές σε περίπτωση επίθεσης;

Τ: Είμαστε της λογικής ότι η τεχνική νικάει τη δύναμη και αυτό έχει αποδειχτεί ουκ ολίγες φορές στην πράξη. Αν λοιπόν μια γυναίκα εκπαιδευτεί σωστά μπορεί να αντιμετωπίσει αντιπάλους πολύ μεγαλύτερους και δυνατότερους σωματικά.

Γ: Αυτό πάνω στο οποίο δουλεύουμε στα μαθήματα είναι κάποια συγκεκριμένα κινητικά μοτίβα-πρότυπα τα οποία τα εξασκούμε πολλές φορές ώστε να τα καταγράψουμε στο μυαλό και το σώμα μας, έτσι ώστε να μας βγουν αυτόματα και να λειτουργήσουμε ενστικτωδώς. Και όπως λέει ο μεγάλος boxer Sugar Ray Robinson: «You don’t think. It’s all instinct. If you stop to think, you’re gone». (Δεν σκέφτεσαι. Όλα είναι θέμα ενστίκτου. Αν σταματήσεις για να σκεφτείς, την πάτησες»

  • Από ποιες πολεμικές τέχνες προέρχονται οι τεχνικές που διδάσκετε;

Τ: Από τα μαχητικά αθλήματα Πυγμαχία και Τζούντο, όπου και θεωρούμε ότι είναι από τα πολύ αποτελεσματικά είδη μάχης για το δρόμο γιατί εξασκούμαστε σε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες γίνεται.

Γ: Αυτό μας βοηθά στην καλύτερη εκτίμηση της απόστασης, στην ευστοχία, στα αντανακλαστικά, και φυσικά στη βελτίωση της αντοχής και της ταχύτητας, στοιχεία πολύ χρήσιμα σε μια συμπλοκή.

  • Πείτε μας δυο λόγια συνολικά για την εμπειρία σας από τα μαθήματα αυτοάμυνας που διοργανώσανε οι Μ&Ε.

Τ: Η εμπειρία ήταν μοναδική. Είμαστε χαρούμενοι γιατί γνωρίσαμε κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα και διασκεδάσαμε μαζί..

Γ: Επίσης δουλέψαμε πάνω σε πολύ ουσιαστικά και χρήσιμα πράγματα, με κόσμο που είχε πολύ καλή κιναίσθηση και αφομοίωνε τις τεχνικές πολύ σωστά και πολύ γρήγορα.

  • Γιατί πιστεύετε πως είναι σημαντικό για τις γυναίκες να μαθαίνουν αυτοάμυνα;

Τ: Διότι τα μαθήματα αυτοάμυνας συμβάλλουν στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, και κάποιο άτομο με αυτοπεποίθηση θα χειριστεί καλύτερα μια επικίνδυνη κατάσταση επειδή θα έχει περισσότερη ψυχραιμία.

Γ: Θα απαντήσουμε με ένα γνωστό σύνθημα που λέει «Στο δρόμο για το σπίτι θέλουμε να είμαστε ελεύθερες κι όχι γενναίες». Το θέμα είναι καμία να μη νιώθει την ανάγκη για άντρες-προστάτες αλλά και να μη σκέφτεται τι θα βάλει ή τι ώρα είναι, για να αποφασίσει αν θα βγει και πού θα πάει. Και για να είναι αυτό δυνατό, πρέπει να διαδώσουμε τον αντισεξισμό και να σταθούμε απέναντι στην πατριαρχική κοινωνία και στη στοχοποίηση και κακοποίηση του κάθε ανθρώπου με βάση την ταυτότητα, την εμφάνιση και το φύλο.

  • Το επόμενο μας ραντεβού είναι στο Camping Antinazi Zone-YRE, όπου θα συμμετέχετε σαν εκπαιδευτές στα μαθήματα αυτοάμυνας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς ήταν η προηγούμενη εμπειρία; Και τι ετοιμάζετε για αυτά τα μαθήματα, με δεδομένα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό;

Γ: Την προηγούμενη χρονιά είχε μεγάλη απήχηση και ο κόσμος έμεινε ενθουσιασμένος. Δουλέψαμε συλλογικά, ζυμωθήκαμε και εξασκηθήκαμε σε δυνατές τεχνικές.

Τ: Αυτή τη χρονιά δεδομένων των συνθηκών θα τηρήσουμε ασφαλείς αποστάσεις και θα επικεντρωθούμε στις πυγμαχικές τεχνικές που ούτως η άλλως γίνονται από απόσταση.

  • Γιώργο, Ταμάζι, ευχαριστούμε πολύ, καλή αντάμωση στο camping!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα