Σήμερα, Παρασκευή 27/11: Σύγχρονες όψεις της έμφυλης βίας στην εποχή της πανδημίας

Σήμερα, Παρασκευή 27 Νοέμβρη, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Σύγχρονες όψεις της έμφυλης βίας στην εποχή της πανδημίας». Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω Facebook Live.

Η δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ από το δικτατορικό καθεστώς Τροχίγιο της Δομινικανής Δημοκρατίας στις 25 Νοέμβρη 1960, αποτέλεσε ορόσημο και καθιέρωσε της 25η Νοέμβρη ως μέρα ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση.

Σήμερα, μισό και πλέον αιώνα μετά, ο αγώνας ενάντια στην έμφυλη βία κάθε είδους, τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Αφορά κάθε γυναίκα αλλά και κάθε υποκείμενο που δεν συμμορφώνεται με την κυρίαρχη αρρενωπότητα ή/και βιώνει διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και εκδηλώνεται καθημερινά με την μορφή του σεξισμού, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

Στη χώρα μας η οικονομική κρίση και οι πολιτικές καταστροφικής λιτότητας, που εφαρμόζει τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν χτυπήσει με άνισο τρόπο τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και έχουν μεταφέρει το βάρος της φροντίδας από τις δομές πρόνοιας στις γυναίκες και τις θηλυκότητες. Στην τρέχουσα συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, η καραντίνα αυξάνει την ενδοοικογενειακή βία καθώς όσες και όσα την υφίστανται αναγκάζονται να «μένουν σπίτι» με τον κακοποιητή τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ αντί για στοιχειώδη έστω μέτρα προστασίας, προσφέρει μόνο μία όλο και αυξανόμενη σε ένταση καταστολή των δίκαιων κοινωνικών αντιδράσεων στις πολιτικές της.

Πιστεύουμε πως το φεμινιστικό κίνημα έχει πολλές μάχες να δώσει, και πως μπορούμε να παλέψουμε καλύτερα από κοινού. Για το λόγο αυτό, καλούμε σε διαδικτυακή συζήτηση, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, για να συζητήσουμε παλιές και νέες πλευρές της έμφυλης βίας και των έμφυλων διακρίσεων.

Θα εστιάσουμε στην έμφυλη βία όπως αυτή ασκείται σήμερα, στην εποχή της κρίσης και της πανδημίας, από το κράτος. Αυτό συμβαίνει τόσο με την πλήρη απουσία κοινωνικών πολιτικών, που οδηγούν στο ασύμμετρο βάρος που επωμίζονται οι γυναίκες, όσο και με τη διαρκώς αυξανόμενη καταστολή, που όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα πλήττει εξίσου έντονα, αλλά με διαφορετικούς όρους τα έμφυλα υποκείμενα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητήσουμε ως συλλογικότητες που παρεμβαίνουν στο φεμινιστικό κίνημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην κουβέντα μας θα συμμετέχει η Ιωάννα Κυμάκη μέλος της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, που έχει ασχοληθεί τον τελευταίο καιρό εκτενώς με ζητήματα καταστολής.

  • Συνέλευση Φεμινιστικών & Εργατικών Συλλογικοτήτων
  • Κιουρί@
  • Sylvia Rivera
  • Sabbat – Burn the rich not the witch
  • Μαχητικές & Ελεύθερες
  • Συνέλευση 8ης Μάρτη

Η εκδήλωση στο fb εδώ

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής