Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα» Θεσ/νίκης
Μέσα από μια πολύ πετυχημένη συζήτηση-συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε η «Επιτροπή για Δημόσιες Συγκοινωνίες» με στόχο την παρέμβαση στην πόλη.
Κοντά 100 άτομα συνολικά πέρασαν από την αίθουσα του 1ου ορόφου στο Εργατικό Κέντρο.
Το άνοιγμα της συζήτησης έκαναν:
- ο Χρίστος Ταξιλτάρης, καθηγητής συγκοινωνιακών έργων στο ΑΠΘ, που έκανε αναφορά στο καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ, έκανε συγκρίσεις με άλλες πόλεις της Ευρώπης και κατέθεσε την πρόταση του για το πως θα πρέπει να λειτουργούν οι δημόσιες συγκοινωνίες
- ο Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους της διοργάνωσης, που αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΟΑΣΘ, κατέθεσε τις προτάσεις για τις συγκοινωνίες με βάση την κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων της Αριστεράς στην πόλη, και πρότεινε συγκεκριμένες δράσης για την συνέχιση της πρωτοβουλίας.
Ακολούθησε πολύ πλούσια συζήτηση στην οποία πήραν το λόγο 19 άτομα καταθέτοντας την εμπειρία τους αλλά και προτάσεις.
Ενδιαφέρον είχε η παρουσία εκπροσώπου του ΟΑΣΘ που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τα οποία απαντήθηκαν από τους επόμενους ομιλητές με πολύ ξεκάθαρο τρόπο.
Στην κουβέντα τοποθετήθηκαν μέλη των οργανώσεων της Αριστεράς της πόλης, του Δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, τοπικών κινήσεων και δημοτικών σχημάτων, καθώς και ανένταχτοι συναγωνιστές.
Η κατάληξη της συνέλευσης ήταν η συγκρότηση της Επιτροπής για δημόσιες συγκοινωνίες με δήλωση διαθεσιμοτήτων για τη δημιουργία συντονιστικού που θα αναλάβει να οργανώσει τις επόμενες δράσεις.
Κοινός τόπος ήταν η ανάδειξη της ανάγκης οι συγκοινωνίες να είναι δημόσιες με μια μεγάλη και μακροπρόθεσμη καμπάνια ενημέρωσης των επιβατών. Η ακριβής εξέλιξη της καμπάνιας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα, πάντως η πρωτοβουλία θα έχει διάρκεια. Εξίσου σημαντική είναι η μάχη για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του επιβατικού κοινού όπως:
- η μάχη ενάντια στις αυξήσεις που σχεδιάζει ο ΟΑΣΘ
- η στήριξη των κινητοποιήσεων για τη διαγραφή των προστίμων των ανέργων
- το αίτημα για τη δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων
- η σύνδεση με σωματεία
- ο συντονισμός με τις κινητοποιήσεις γύρω από τα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων, των πλειστηριασμών, κτλ
Συνολικά, μετά την συνέλευση υπήρχε ένα ελπιδοφόρο κλίμα για μια ουσιαστική πρωτοβουλία που έχει μέλλον μπροστά της.
Σχετικά άρθρα: