Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη για ΟΑΣΘ

Το θέμα του ΟΑΣΘ έχει πάρει διαστάσεις στη Θεσσαλονίκη και συζητιέται πλατιά ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Μετά από κάλεσμα που έγινε υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπειών οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη όπου αποφασίστηκε να δημοσιευτεί το παρακάτω κείμενο σαν συμβολή και παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο που γίνεται. Υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις να παρθούν και αντίστοιχες κινηματικές πρωτοβουλίες

 

 

ee76c7390523e68dea2c84dcd1c64ada

Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο

Η μόνη λύση για τον ΟΑΣΘ

 

Επειδή το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη είναι ζήτημα όλων των πολιτών και όχι της μνημονιακής κυβέρνησης και των μετόχων του ΟΑΣΘ, εμείς, οι συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, θέλουμε να ανοίξουμε ένα διάλογο στην πόλη μας για το τι είδους συγκοινωνίες θέλουμε, και να συμβάλλουμε ώστε δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα που να διεκδικήσει αυτήν την πρόταση.

Η έκθεση των «σοφών» για τα εργασιακά, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δεν αποτελεί δυστυχώς έκπληξη για κανέναν. Η υγεία στις δημόσιες δομές διαλύεται, η δημόσια παιδεία υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο, οι μισθοί εξαερώνονται, οι συνθήκες της μειωμένης, ελαστικής, ανασφάλιστης πλέον εργασίας, θυμίζουν καταστάσεις δουλείας, η ανεργία είναι στα ύψη, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι οδηγούνται στη μετανάστευση, οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να κατακρεουργούνται, οι φόροι είναι δυσβάσταχτοι πια, τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες και το δημόσιο καλπάζουν, ενώ μέσω της πώλησης των δανείων σε funds και των πλειστηριασμών υφαρπάζεται η λαϊκή περιουσία. Ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται με γοργούς ρυθμούς (ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.), παραδίνοντάς τον στις αρπακτικές ορέξεις του διεθνούς κεφαλαίου, χάριν ενός αδηφάγου άδικου και αντιλαϊκού δημόσιου χρέους, που δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα,.

Σ αυτό το ζοφερό περιβάλλον, στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει κι ένα επιπλέον σοβαρό ζήτημα, αυτό της μετακίνησης των πολιτών.

Με αφορμή τις πρόσφατες απεργίες των εργαζομένων, ξαναβγήκε στην επιφάνεια το θέμα του ΟΑΣΘ. Είναι γνωστό σε όλους το τεράστιο ζήτημα του φαύλου καθεστώτος στον ΟΑΣΘ, όπου, με λεόντειες συμφωνίες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, από το 1957, ο ΟΑΣΘ, μια ιδιότυπη ιδιωτική, αλλά κρατικοδίαιτη «εταιρεία», έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης της μετακίνησης των πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Έχει διασφαλισμένα ετήσια κέρδη τα οποία διανέμει κάθε χρόνο, από τον πρώτο μήνα, στους μετόχους της (16,5 εκ. ευρώ ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια), ενώ αύξησε την τιμή του εισιτηρίου τρεις φορές από το 2009 ως το 2014, πέτυχε τα λεωφορεία της να ανανεώνονται κάθε 20 αντί για κάθε 15 χρόνια, οι ισολογισμοί της δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ, όπως και τα ονόματα των μετόχων, μείωσε τα δρομολόγια και κατάργησε τα νυχτερινά, οι βλάβες στα λεωφορεία διαδέχονται η μια την άλλη, υπάρχουν κρούσματα αντικοινωνικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς κάποιων οδηγών, καθώς και επιθετικής συμπεριφοράς των ελεγκτών απέναντι σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Την ίδια ώρα, η Διοίκηση του ΟΑΣΘ αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας τους ως μέσον πίεσης προς την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να προκαταβάλει τις ετήσιες αντισταθμιστικές εισφορές. Έχει επίσης εξαγγείλει και νέα αύξηση του εισιτηρίου (κάρτας), ώστε να κρατήσει άθικτα τα κέρδη της.

Το φαύλο καθεστώς με τον ΟΑΣΘ πρέπει να καταργηθεί, αλλά η λύση δεν είναι η είσοδος άλλων ιδιωτών «επενδυτών». Κοροϊδεύει την κοινωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν λέει ότι απορρίπτει το μοντέλο του ΟΑΣΘ, και την ίδια ώρα ξεπουλάει για 45 εκατ. ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ετοιμάζει το ξεπούλημα των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα. Το πρόβλημα του ΟΑΣΘ δε θα λυθεί αν έρθει ένας «μεγάλος επενδυτής» από ελληνικά και ξένα μονοπώλια, αντί για το σημερινό πολυμετοχικό σύστημα που στην εποχή του μνημονίου θεωρείται ξεπερασμένο από το κεφάλαιο.

Η πρωτοβουλία μας για τις συγκοινωνίες είναι ένα μέτωπο της συνολικής μας μάχης για κατάργηση των Μνημονίων, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, και ανατροπής των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που τα στηρίζουν.

Σε αυτά τα πλαίσια, καταθέτουμε για συζήτηση, αρχικά, τις προτάσεις μας:

  • Η μετακίνηση είναι αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο δε μπορεί να «διαχειρίζεται» κανένας ιδιώτης, και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπόκειται στη λογική του κέρδους. Οι ιδιώτες βγάζουν κέρδη στις πλάτες μας είτε άμεσα (εισιτήριο) είτε έμμεσα (κρατική επιδότηση), επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να γεμίζουν τις τσέπες τους.
  • Για τα προβλήματα του ΟΑΣΘ και των εργαζόμενων σε αυτόν, για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, για τα ακριβά εισιτήρια και την πλημμελή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, φέρουν ακέραιες και βαρύτατες ευθύνες η παρούσα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι του ΟΑΣΘ, αλλά και εργοδοτικοί συνδικαλιστές (μαζί με την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης) που παίζουν το παιχνίδι των διοικήσεων και κυβερνήσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο ουσιαστικά την εργοδοσία και τα συμφέροντά της, και υπερασπιζόμενοι όχι μόνο την αντιλαϊκή πολιτική της εταιρείας, αλλά και την αποικιοκρατική σύμβαση με το δημόσιο.
  • Οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε μνημονιακή δέσμευση, να εθνικοποιηθούν ώστε να είναι δημόσιες, με ενεργό, δραστήριο, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, και των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει να σταματήσει άμεσα στον ΟΑΣΘ το «δουλεμπόριο» των εργολαβικώνεργαζομένων, με το σχεδιασμό κανονικών προσλήψεων σταθερής και πλήρους εργασίας.
  • Οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι λειτουργικές, και φθηνές, με δωρεάν μετακίνηση, ως αυτονόητο δικαίωμα, στους άνεργους (και τις οικογένειες τους) καθώς και στις ευπαθείς ομάδες, με κοινωνικό εισιτήριο για μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους, εργαζόμενους που μετακινούνται προς τους χώρους δουλειάς τους, επαρκή νυχτερινά δρομολόγια. Άμεσα ριζική μείωση του εισιτηρίου.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες μετακίνησης για όλους τους επιβάτες. Αύξηση του αριθμού των δρομολογίων και των λεωφορείων, να μπει τέλος στις συνθήκες “σαρδέλας” που βιώνουμε καθημερινά. Αντικατάσταση όλων των δυσλειτουργικών και επικίνδυνων οχημάτων με ασφαλέστερα για τους δρόμους. Να σταματήσει η πολιτική των ελεγκτών-τραμπούκων του ΟΑΣΘ.
  • Να σταματήσει η διαδικασία εκκαθάρισης, διάλυσης και ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ, και να αξιοποιηθεί για κατασκευή και επισκευή των οχημάτων, όπως των οχημάτων του ΟΑΣΘ.

 

 

Συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς και των εργαζομένων (αλφαβητικά):

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Ξεκίνημα» – Διεθνιστική Σοσιαλιστική  Οργάνωση

ΟΚΔΕ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα