Στραγγαλισμός Σισμανόγλειου και Αμαλία Φλέμινγκ – μειωμένος κατά 29% ο προϋπολογισμός του ’15

Νίκος Μαλίνογλου
Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Σισμανογλείου
και εκπρόσωπος εργαζομένων των νοσοκομείων Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμιγκ – Π. Πεντέλης

Σε στραγγαλισμό των Νοσοκομείων ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ και ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ οδηγεί ο μειωμένος κατά 29% Προϋπολογισμός για το έτος 2015.

Στα πλαίσια των τεράστιων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα της Υγείας, η χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, όπως προκύπτει πιο συγκεκριμένα από τον προϋπολογισμό του 2015, κατακρημνίζεται στο ναδίρ αφού είναι μειωμένη κατά μέσο όρο 22,9%, φτάνοντας τα 1,18 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. που ήταν το 2014.

Για το Σισμανόγλειο και το Αμ. Φλέμιγκ όμως οι περικοπές της κατανομής εξόδων προϋπολογισμού του έτους 2015 δεν έχει προηγούμενο ούτε μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο νοσοκομείο που κατά μέσο όρο είναι στο 15%. Πιο συγκεκριμένα η κατανομή βρίσκεται στα 22.500.000 ευρώ ενώ το 2014 ήταν 29.000.000,00 ευρώ (πού ήδη ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2013 κατά 20%)!

Το Αμ. Φλέμιγκ δε, ούτε καν αναφέρεται στο πίνακα κατανομής όπως αναφέρονται, ξεχωριστά και όχι ενσωματωμένα, τα άλλα συγχωνευόμενα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός – Πολυκλινική κλπ).

Η απάντηση δε της 1ης ΥΠΕ και του Υπ. Υγείας ήταν ότι «δε φταίνε οι ίδιοι για τη κατανομή αυτή αλλά ότι προέκυψε αφού μελέτησαν 2 συγκεκριμένους πίνακες, του Μαΐου του 2014, του ΕΣΥ ΝΕΤ (που ανέφεραν τη δραστηριότητα των νοσοκομείων, εντάλματα πληρωμών κλπ) που ουσιαστικά τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε η αποδοτικότητα που υπήρχε από τα άλλα νοσοκομεία για αυτό και αποφάσισαν τη μείωση αυτή της τάξης στην επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία μας».

Αστείες δικαιολογίες από αστείους αλλά και άκρως επικίνδυνους ανθρώπους!

Πως και ποιος μπορεί άραγε (κοιτώντας δύο πίνακες) να κρίνει τη τεράστια προσφορά δύο σοβαρά «πληγωμένων» νοσοκομείων (μόνο το τελευταίο 1,5 χρόνο αποχώρησαν 430 συνάδελφοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας στο Σισμανόγλειο, 300 διαθεσιμότητες από το Φλέμιγκ χωρίς ούτε μια πρόσληψη) που έχουν σηκώσει το τεράστιο βάρος για το 30% (βορειοανατολικός άξονας – 2 εκ. ανθρώπων) σχεδόν του πληθυσμού της Αττικής;

Με ποιο δικαίωμα αυτοί οι γνωστοί αριθμολάγνοι αποφασίζουν να στραγγαλίσουν δύο νοσοκομεία που είναι τα μοναδικά που απόμειναν στη περιοχή μετά το κλείσιμο του Παπαδημητρίου επειδή δε τους άρεσαν τα «νούμερα» αποφασίζοντας να τιμωρήσουν ουσιαστικά τους πολίτες που θα απευθυνθούν σ΄ αυτά αφού δε θα μπορούν να τους εξυπηρετούν παρά μόνο έως το πολύ τον μήνα Ιούνιο;

Και πως αυτοί οι γνωστοί αριθμολάγνοι επικαλούνται τα νούμερα όταν είναι να προχωρήσουν σε περικοπές, αλλά την ίδια ώρα δεν τα επικαλούνται, όπως για παράδειγμα αναφορικά με τη πληρότητα των ΜΕΘ (200%) για να ανοίξουν νέα κρεβάτια!

Είναι Αστείοι και Επικίνδυνοι! Επικίνδυνοι και Αστείοι!

Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν τρώμε κουτόχορτο!

Προφανής στόχος της μνημονιακής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παραμένει το κλείσιμο με τον ένα ή άλλο τρόπο του νοσοκομείου Αμ. Φλέμιγκ. Πράγμα το οποίο θα σημάνει και το κλείσιμο στη συνέχεια και του Σισμανογλείου.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες. Και αυτό θα το κάνουν όταν θα βρουν ευκαιρία είτε μετωπικά είτε με ύπουλους και προσεκτικά σχεδιασμένους τρόπους, όπως είναι και αυτός, με την προκλητική περικοπή του προϋπολογισμού των εξόδων των δύο νοσοκομείων μας. Διότι όταν δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τα δύο νοσοκομεία λόγω της σοβαρής έλλειψης λειτουργικών δαπανών τι θα σκαρφιστούν; Απλά θα πουν: «Ε δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο εκτός από το κλείσιμο κλινικών  – τμημάτων – υπηρεσιών του Αμ. Φλέμιγκ και τη συγχώνευση τους με το Σισμανόγλειο». Αυτό σκοπεύουν να κάνουν και τίποτα λιγότερο.     

Γι’ αυτό η απόφαση της ενιαίας Διοίκησης των νοσοκομείων Σισμανόγλειο – Φλέμιγκ – Π. Πεντέλης είναι καταδικαστέα. Η απόφαση της να συμφωνήσει και να ψηφίσει ένα προϋπολογισμό πετσοκομμένο κατά 29%, ενώ την ίδια ώρα γνωρίζει ότι αυτό οδηγεί σε παντελή έλλειψη στοιχειώδους λειτουργίας των νοσοκομείων μας για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι θα κάνει παρέμβαση προς την πολιτική ηγεσία για την αδυναμία λειτουργίας των νοσοκομείων, αποτελεί μία εγκληματική πράξη που πρέπει να καταδικαστεί.

Στην ουσία η απόφαση του ΔΣ να ψηφίσει ένα κατηρτισμένο προϋπολογισμό στον οποίο οι λειτουργικές δαπάνες των δύο νοσοκομείων υποχρεωτικά περικόπηκαν κατά 29%, ισοδυναμεί με συμφωνία – ούτε καν ανοχή – με τη πολιτική της κυβέρνησης και του Υπ. Υγείας ενώ αποτελεί και τον δούρειο ίππο για να κατακρεουργηθούν τα νοσοκομεία μας.

Ο Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ αντίθετα, ήταν ο μόνος που αρνήθηκε να ψηφίσει τον εν λόγω προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας τις διαρκείς περικοπές των μνημονιακών προϋπολογισμών από την μνημονιακή κυβέρνηση και τη πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, τονίζοντας ότι αυτή η περικοπή είναι μια σφαγιαστική περικοπή, δεδομένης της τεράστιας αύξησης της προσέλευσης ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και της ανάγκης κάλυψης των ανασφάλιστων ασθενών και πρέπει να καταγγελθεί με το πιο σκληρό και αποφασιστικό τρόπο από όλους τους υγειονομικούς φορείς καθώς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    

Συνάδελφοι, κάτοικοι της περιοχής, φορείς της τοπικής κοινωνίας, ασθενείς, να αντισταθούμε ΤΩΡΑ, να απαιτήσουμε την ασφαλή και πλήρη λειτουργία των Νοσοκομείων μας με μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα