Στόχος του Μνημονίου οι μισθοί Βουλγαρίας! Απροκάλυπτη επίθεση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Νίκος Μποσινάκος,

εργαζόμενος στο υπ. Εργασίας

Η κυνική ομολογία των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο περί αναγκαιότητας μείωσης των μισθών στην Ελλάδα σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας (150 ευρώ) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά εργασίας. Κάτω από την επιφάνεια, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βιώνει ήδη με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο την εφαρμογή των πολιτικών που οδηγούν σε αυτόν τον επίσημα πλέον διακηρυγμένο στόχο.

Οι «εργαζόμενοι-λάστιχο»

Δεν περιμένει κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμοδίων αρχών, που πλέον περιορίζονται απλώς στην παρακολούθηση και καταγραφή της τραγικής πορείας προς τον εργασιακό μεσάιωνα.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστική η καταγραφή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 26% σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 και το 51,61% των νέων προσλήψεων αφορούσε  συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους, η εικόνα είναι το ίδιο ζοφερή. Οι μετατροπές συμβάσεων πλήρους σε μερική απασχόληση αυξήθηκαν από 2.300 το α’ δίμηνο του 2010 σε 16.309 το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό της συνολικής εικόνας, ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 2011 το 60,4% του συνόλου από 79% το 2009.

Εισφοροδιαφυγή: Οι εργαζόμενοι όμηροι της «ανικανότητας» του Κράτους

Από την ίδια πηγή (ΣΕΠΕ) αντλούμε και την εξής πληροφορία: Το 1/3 των απασχολούμενων σε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν (3.138 έλεγχοι) κατά το α’ δίμηνο, δούλευε χωρίς ασφάλιση. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 27,71%.

Η πολυδιαφημισμένη μείωση της εισφοροδιαφυγής, που εξαγγέλλεται από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά στη πράξη δεν επιδιώκεται από καμία, αποδεικνείεται ακόμη μια φορά φενάκη. Η πάλαι ποτέ Υπουργός Εργασίας και νυν συναρχηγός αντιμνημονιακού (;!) κόμματος κάποτε υποστήριζε ότι θα μειώσει σε τρία χρόνια την αδήλωτη εργασία από 25% σε 12%. Πώς; Με μαγικά και ευχές; Η μήπως χαρίζοντας εργοδοτικές εισφορές στους εργοδότες; Η μήπως μεταθέτοντας τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους; Και όμως, ο διάδοχος της, πάλαι ποτέ συνδικαλιστής και νυν πιστός υπάλληλος της Τρόικας, το τολμά! Με προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, το ΙΚΑ θα κόβει όλες τις παροχές στους εργαζομένους (από επίδομα ασθενείας έως και σύνταξη)  εάν ο εργοδότης που τους ασφαλίζει δεν καταβάλει (όπως οφείλει από το νόμο) τις ανάλογες εισφορές στο ΙΚΑ.

Επίσης, οι εργοδότες που θα καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές θα καρπώνονται μείωση 5% στις εργοδοτικές εισφορές). Δηλαδή, για όσους δεν το κατάλαβαν, το Μνημονιακό Κράτος πλέον: 

α) ομολογεί ότι δεν μπορεί να εισπράξει τις εισφορές και λέει στον εργαζόμενο να …πιέσει αυτός τον εργοδότη-εισφοροφυγά ώστε να καταβάλλει τα λεφτά που αυτός παρακρατά από τους ίδιους τους εργαζόμενους και

β) παζαρεύει με τους εισφοροφυγάδες και τους καλεί να αποδώσουν εμπρόθεσμα τα λεφτά που παρακρατούν από τους εργαζόμενους με αντίτιμο 5% από τις εργοδοτικές εισφορές, λεφτά των Ασφαλιστικών Ταμείων, δηλάδή των εργαζόμενων και των συνταξιούχων!

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο… Με αυτά τα μέτρα, μήπως, θεωρούν οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Εργασίας ότι θα τιθασεύσουν την αδήλωτη εργασία και θα προστατεύσουν τους ασφαλισμένους και θα περισώσουν ότι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση; Όχι φυσικά! Ο σκοπός τους είναι ακριβώς ο αντίθετος και τα μέτρα τα πλέον κατάλληλα για να τον πετύχουν.

Το πρόβλημα τους είναι ότι δεν έχουν υπολογίσει την αντίδραση των ανθρώπων που πλήττονται από αυτά, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Στο χέρι όλων μας είναι με μαζικό και συντονισμένο αγώνα, να ακυρώσουμε τα σχέδια τους στην πράξη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα