Στο σφυρί έκταση φιλέτο στα Πευκάκια και δημόσια περιουσία στο Βόλο και τη Μαγνησία

Του Νίκου Κανελλή
Δημοτικός Συμβούλος*, Βόλος

Το ότι η κυβέρνηση έχει βγάλει στο σφυρί τον δημόσιο πλούτο της χώρας δεν είναι κάτι νέο, το ξέρουν και οι πέτρες. Όποιος όμως κάνει τον κόπο και επισκεφτεί την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, www.hradf.com) θα μείνει έντρομος από το μέγεθος του «πλιάτσικου». Οικόπεδα, κτίρια, Ξενία, λίμνες, παραλίες, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί χώροι, υποδομές, δημόσιες επιχειρήσεις τα πάντα έχουν αραδιαστεί «στον πάγκο» για κάθε επίδοξο αγοραστή. Η κυβέρνηση σε ρόλο πλασιέ διαλαλεί την πραμάτεια (που όμως δεν της ανήκει…) και φτάνει στο σημείο να κάνει ακόμη και προτάσεις για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα προς πώληση «ασημικά».

Είναι σαφές ότι η Μαγνησία και ο Βόλος δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από το γενικό ξεπούλημα. Ανάμεσα σε πολλά άλλα ακίνητα του δημοσίου (οικόπεδα στα Καλά Νερά και την Κάτω Γατζέα, το Ξενία της Αργαλαστής, Αρχοντικά στην Μακρινίτσα και τις Μηλιές, την ξακουστή παραλία Κουκουναριές στη Σκιάθο!) η κυβέρνηση πουλάει και ένα οικόπεδο – φιλέτο στον λόφο «Πευκάκια» συνολικής έκτασης 27.131m2 (κωδικός πωλητήριου ΑΒΚ 371,374). Πρόκειται για μέρος του λόφου, από τη μεριά που κοιτά προς τη θάλασσα (στα αριστερά του δρόμου προς Αλυκές) μέσα στο οποίο σήμερα βρίσκεται κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Στη δημοσίευση μάλιστα η κυβέρνηση προτείνει στον επίδοξο αγοραστή τη χρήση του οικοπέδου για ανέγερση ξενοδοχείου!

Πέρα από το ότι είναι εντελώς απαράδεκτο το ξεπούλημα της δημόσιας γης με δηλωμένο σκοπό το να ξεπληρωθεί ένα τοκογλυφικό χρέος – για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός και οι εργαζόμενοι και που διαρκώς αυξάνεται – στην προκειμένη περίπτωση εγείρεται ακόμη ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το συγκεκριμένο οικόπεδο (σημειωτέων η περιοχή είναι καταπράσινη και σχεδόν άχτιστη) υπάρχουν πολλά και μεγάλης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα. Ακριβώς απέναντι από το προς πώληση οικόπεδο έχει βρεθεί το ανάκτορο της αρχαίας πόλης της Δημητριάδας, στο οποίο διενεργούνται ανασκαφές, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτείνονται μέχρι και το αρχαίο θέατρο (στο δρόμο προς Νέα Αγχίαλο).

Τόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία όσο και φορείς όπως το ΤΕΕ κλπ πρέπει να ψάξουν το ζήτημα και να πάρουν θέση άμεσα ενώ το ίδιο οφείλει να κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό και είναι ικανή να καταστρέψει αρχαιολογικά ευρήματα και να διαλύσει το φυσικό περιβάλλον για το καλό των οικονομικών συμφερόντων τα οποία υπηρετεί. Και όλα αυτά στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.

Ο πραγματικός χαρακτήρας αυτής της ανάπτυξης θα είναι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες για τους πλούσιους (Έλληνες και ξένους) και μεροκάματα των 300-500 ευρώ για όσους δουλεύουν σαν υπάλληλοι των μονάδων αυτών.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως άλλωστε και συνολικά η κυβερνητική πολιτική, δεν πρόκειται να σταματήσουν με ψηφίσματα φορέων. Μόνο η μαζική κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών, των κατοίκων της περιοχής και του Βόλου συνολικά μπορεί να τα σταματήσει. Το πρώτο βήμα είναι η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση το δεύτερο όμως πρέπει να είναι η οργάνωση και η κινητοποίηση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο.

* Με την παράταξη "Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης"

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα