Στο ΑΠΘ, καθηγητές και φοιτητές προστατεύουν το άσυλο, διώχνοντας «μπάχαλους» και ΜΑΤ.

Του Γιάννη Πιστιόλη, Ψχλ-ΑΠΘ

Χθες Τετάρτη 10/12, ημέρα γενικής απεργίας έγινε στο Αριστοτέλειο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Έκτακτη Ανοιχτή Σύγκλητος με θέμα το τι θα κάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα για τις φθορές και τα μπάχαλα που γίνονται κάθε μέρα στο ΑΠΘ.

Η Συνεδρίαση από την αίθουσα της Συγκλήτου μεταφέρθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ αφού τελικά μαζευτήκαμε πάνω από 300 άτομα τα οποία πήγαμε για παράσταση μιας και έμπαινε σε συζήτηση με έμμεσο ή άμεσο τρόπο το ζήτημα της άρσης του Ασύλου.

Από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν από καθηγητές και κοσμήτορες διαφόρων σχολών, εκτός από 2, βγήκε ότι δεν πρέπει να τίθεται ζήτημα ασύλου ούτε κατά διάνοια μιας και, όπως ανέφεραν, η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ικανή από μόνη της να διαφυλάξει τις σχολές (άποψη και του ίδιου του Πρύτανη). Μάλιστα ακούστηκαν και τοποθετήσεις πως πρέπει να βγεί ένα πολιτικό πλαίσιο από την Πρυτανεία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης αφού στο κάτω κάτω αυτή είναι που γέννησε όλη αυτή την κοινωνική οργή. Ειπώθηκε κατά λέξη «πώς γίνεται να μην υπάρχει κοινωνική οργή όταν περνάν νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι κρυφά… όταν δεν ξέρεις ποιο νομοσχέδιο θα σκάσει στο κεφάλι σου το πρωί που ξυπνάς να έρθεις για δουλειά. Μάλιστα μια καθηγήτρια έβαλε και ζήτημα δημοκρατίας λέγοντας πως «δεν είναι δημοκρατία αυτό που ζούμε αλλά ένα σύστημα αντιπροσώπευσης, που πάμε κάθε τέσσερα χρόνια και ψηφίζουμε και τέλος». Επίσης ειπώθηκε πως αν δεν προκαλούσαν οι μπάτσοι, τα επεισόδια δεν θα γίνονταν.

Οι δύο τοποθετήσεις που έβαλαν έμμεσα το ζήτημα (δείγμα της πίεσης που υπήρχε από τους φοιτητές) του ασύλου έγιναν από δυο καθηγητές («σεσημασμένους» σε τέτοιες τοποθετήσεις) οι οποίοι είπαν πως οι φοιτητές δεν είναι πολιτοφύλακες για να φυλάνε τη σχολή και πως μόνο ένα σώμα ιδιωτικό ή ο κρατικός μηχανισμός (με ότι συνεπάγεται αυτό!).

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κατά την διάρκεια της Συγκλήτου γίνονταν μπάχαλα έξω από την Φιλοσοφική και τότε έπεσε η πρόταση να βγούμε όλοι έξω και να διώξουμε τους «μπάχαλους» και τα ΜΑΤ. Έτσι ο Μάνθος μπήκε επικεφαλής με όλη την Σύγκλητο σε μια μίνι πορεία (μόνο οι ΠΚΣίτες δεν ήρθαν!!!). Οι περισσότεροι «μπάχαλοι» έφυγαν αμέσως με την παρέμβασή μας βγάζοντας τις κουκούλες και αφήνοντας τις πέτρες ενώ τα ΜΑΤ διαλύθηκαν χαμηλά στην Εθνικής Αμύνης σε δυο ομάδες και έφυγαν (έστω προσωρινά).

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως από χθες το βράδυ μέσα στις σχολές οργανώνονται ομάδες από καθηγητές και φοιτητές οι οποίοι μένουν στις σχολές για να αποτρέψουν τα μπάχαλα και τις φθορές των κτιρίων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα