Στις 40.000 κυμάνθηκε η συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίας στην πορεία της ΔΕΘ

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πορεία της ΔΕΘ κι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη ήταν η χτεσινή πορεία της ΔΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων, απ’ όλες τις πορείες και συγκεντρώσεις πλησίασε τις 40.000 – οι αναφορές που υπάρχουν σε διάφορα Μέσα για 25 ή 30 χιλιάδες, κατά τη γνώμη μας υποτιμούν το μέγεθος της πορείας. Στον αριθμό που αναφέρουμε συμπεριλαμβάνονται τα μπλοκ των φοιτητών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ (που βαδίσανε μαζί) καθώς και του ΚΚΕ, της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, των Ταξιτζήδων και των οπαδών του Ηρακλή που είχαν τις δικές τους ξεχωριστές συγκεντρώσεις ή πορείες.

Το πιο εντυπωσιακό από άποψη μεγεθών και παλμού ήταν το μπλοκ των φοιτητών που κυμάνθηκε στις 10.000. Είναι ενδεικτικό του κλίματος και των προοπτικών που ανοίγονται στο χώρο της παιδείας από τον οποίο όλη η κοινωνία περιμένει πολλά και οι αγωνιστές του εργατικού του νεολαιίστικου και των κοινωνικών κινημάτων ελπίζουν να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η παρουσία των ταξιτζήδων, απ’ όλη την Ελλάδα, που κυμάνθηκαν στις 8.000. Είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος κατεβαίνει σε τέτοιας μορφής κινητοποίηση σαν τμήμα άλλων κοινωνικών και ταξικών κινημάτων.

Ότι η πορεία της ΔΕΘ θα ήταν εντυπωσιακή σε μέγεθος είχε γίνει καθαρό από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην Αθήνα, καθώς ο αριθμός που είχε μαζευτεί στο σταθμό Λαρίσης για αναχώρηση δεν είχε προηγούμενο. Χαρακτηριστικός ήταν επίσης ο αριθμός των πούλμαν που βρίσκονταν καθ’ οδό προς Θ/νίκη, που δεν είχαν σχέση με τα συνδικάτα και την αριστερά, όπως πχ των ταξιτζήδων.

Οι λίγοι εναπομείναντες «αγανακτισμένοι» της Θ/νίκης έδειξαν πως όλο και περισσότερο χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και τα κινήματα της κοινωνίας. Στις αντιπαραθέσεις της προηγούμενης βδομάδας το «Ξ» (δες αναρτήσεις προηγούμενων ημερών) εξηγούσε πως ήταν λάθος η άποψη ενός τμήματος της «συνέλευσης» να προχωρήσει σε αποκλεισμό της ΔΕΘ, σε τρία σημεία, μακριά από την κινητοποίηση των συνδικάτων και των κομμάτων της αριστεράς – αλλά η πλειοψηφία της «συνέλευσης» επέμενε στον αποκλεισμό. Αυτός αποδείχτηκε μια παταγώδης αποτυχία! Είναι ώρα οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις αποφάσεις να σοβαρευτούν και να βγάλουν συμπεράσματα, αντί να προχωρούν σε φραστικές επιθέσεις ενάντια στην πορεία (όπως κάνανε ενάντια στα μπλοκ εργαζομένων και αριστερών οργανώσεων στη χτεσινή πορεία). Η κριτική αυτή δεν αφορά μόνο τους αναρχικούς που πρωταγωνιστούν σ’ αυτές τις ενέργειες αλλά και τις ΚΟΕ και ΟΚΔΕ (Εργατική Πάλη) που συνηγορούν ή δεν αντιπαλεύουν.

Η καταστολή ήταν όπως αναμενόταν σκληρή, αλλά αυτό δεν πτόησε τις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών. Η στάση των ΜΑΤ ήταν εξαιρετικά προκλητική σε πάρα πολλές φάσεις, όταν βάδιζαν στα πεζοδρόμια, μια ανάσα από τους διαδηλωτές, ή όταν, λίγο πριν φτάσει η πορεία από του Βενιζέλου στην παραλιακή, την έκοψαν στη μέση με ωμή προκλητικότητα. Σε βαθμό που ακόμα και ο Μπουτάρης δήλωσε αγανακτισμένος με την αστυνομοκρατία.

Η τεράστια επιτυχία της κινητοποίησης της ΔΕΘ έδειξε για μια ακόμη φορά πως αυτή η κυβέρνηση έχει απέναντι της τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Δεν πρόκειται βέβαια να κάνει πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζει μόνο και μόνο γιατί το μήνυμα της Θ/νίκης ήταν «… το μνημόνιο και μπρος». Για το κίνημα ο δρόμος είναι μόνο ένας: απεργιακή κλιμάκωση παράλληλα με ένα μαζικό κίνημα καταλήψεων, με αιχμή του δόρατος σ’ αυτή τη φάση το κίνημα της παιδείας. Και με ένα κεντρικό στόχο: αυτή η κυβέρνηση να πέσει.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής