Στην τελική ευθεία για τη δεύτερη δίκη της Χρυσής Αυγής

Δημοσιεύθηκε μετά από 17 μήνες η απόφαση για την δίκη της Χρυσής Αυγής. Περιλαμβάνει 12.700 σελίδες εκ των οποίων τουλάχιστον οι 500 είναι το σκεπτικό της απόφασης. Με βάση τα όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και την επιφύλαξη ότι ακόμα δεν είναι δυνατόν να διαβαστεί άμεσα το σύνολο της απόφασης, προκύπτει το εξής: Το δικαστικό σκεπτικό επιβεβαιώνει όλα όσα υποστήριζε το αντιφασιστικό κίνημα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η Χρυσή Αυγή μετατράπηκε σε κόμμα με ανοικτή πολιτική δράση.

 • Εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, ναζιστές με πρότυπο το NSDAP του Χίτλερ

«…Η χρυσή Αυγή ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ως ολιγάριθμη ομάδα εθνικοσοσιαλιστικής επιμόρφωσης με επικεφαλής τον κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό κατά τα πρότυπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή.

Η ιδεολογική της διακήρυξη είναι κείμενο αμιγώς εθνικοσοσιαλιστικό όπως και μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, εγγράφων, βίντεο του Αδόλφου Χίτλερ των SS με ναζιστικά σύμβολα, ναζιστικές σημαίες, στρατιωτικές στολές των ναζί».

 • Ιεραρχία όπου όλοι υποτάσσονταν στον Φύρερ Μιχαλολιάκο

«…Κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εκκολάφθηκε και στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος με την επωνυμία λαϊκός σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και δραστηριοποιείτο υπό την κάλυψη του, ήταν η ιεραρχική δομή της, με επικεφαλής τον αρχηγό της Νικόλαο Μιχαλολιάκο

Η αρχή του αρχηγού αποδεικνύεται ότι διαπερνά την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης από την αρχή της ίδρυσης της. Ο γενικός γραμματέας ο αρχηγός ο ανώτατος ηγέτης ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει την απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων».

 • Τάγματα εφόδου με εκπαίδευση και οπλισμό

«…Η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής έναντι τρίτων υλοποιείται από επίλεκτες ομάδες στελεχών, μελών, υποστηρικτών που ασπάζονται τους σκοπούς της και την ιδεολογία της, για την οποία τακτικές ήταν οι ιδεολογικού προσανατολισμού επιμορφωτικές συναντήσεις, όπου αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις και τους στόχους της Χρυσής Αυγής από ειδικούς ομιλητές. Πρόκειται για ομάδες ατόμων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα και επιτίθετο σε συγκεκριμένες ομάδες – στόχους.

Στην Χρυσή Αυγή τα θύματα της επιλέγονταν ανάμεσα σε κατηγορίες ανθρώπων που είχαν χαρακτηριστεί ως “εχθροί” (Πρόσφυγες, μετανάστες, πολιτικοί αντίπαλοι κι άλλα). Η στοχοποίηση εκφράζεται μέσω της ρητορικής μίσους και της διαδικασίας “απανθρωποποίησής” των εχθρών, που στη συνέχεια γινόταν πράξη μέσα από τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου».

 • Ρατσιστές οπαδοί της θεωρίας της φυλετικής υπεροχής

«…Η δημόσια αυτή ρητορική μίσους του αρχηγού, της ηγετικής ομάδας ως και υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος απέναντι σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μετανάστες απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν στους χαρακτηρισμένους εχθρούς του, καλλιεργούσαν την ιδέα και πράξη της φυλετικής υπεροχής, διαμόρφωναν σκόπιμα και όχι τυχαία σε ορισμένους οπαδούς στελέχη και μέλη αντίστοιχη συνείδηση, εξουδετέρωναν τους ενδοιασμούς, ηθικούς φραγμούς και αναστολές τους και εξοικειώνουν αυτούς με τη χρήση βίας και με το έγκλημα.

Αναφορικά με τους μετανάστες η ρητορική αυτή αποτέλεσε μήνυμα, σήμα ότι το έθνος που κινδυνεύει πρέπει να απαλλαγεί από τους μη ανήκοντες στην φυλή. Έτσι οι δράστες επειδή δρούσαν υπό την κάλυψη της ηγεσίας του κόμματος, εγκληματικές πράξεις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών εκλαμβάνονται ως υποχρέωση και καθήκον τους ως εθνικιστές να υλοποιήσουν την εξόντωση τους, συμβάλλοντας στην κάθαρση της φυλής».

 • Οργανωμένο έγκλημα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

«…Ο Παύλος Φύσσας δεν πρόλαβε να αντιδράσει απέναντι στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος ενεργώντας βάση σχεδίου κινήθηκε πράγματι κυκλωτικά, σε σχέση με τους υπόλοιπους επιτιθέμενους Χρυσαυγίτες που με τα αλλεπάλληλα κύματα επιθέσεων σε βάρος του Παύλου Φύσσα, ανέμεναν το Ρουπακιά να έρθει από διαφορετική κατεύθυνση και να αιφνιδιάσει τον Παύλο Φύσσα όπως και έγινε. Ο εν λόγω δράστης δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Συνάγεται αβίαστα ότι το σχέδιο επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένο και οργανωμένο».

Σε άλλα σημεία του σκεπτικού αναφέρεται επίσης ότι ο Κασιδιάρης διορίστηκε από τον Μιχαλολιάκο στο ξενοδοχείο «Stanley» ως υπεύθυνος εκπαίδευσης των ταγμάτων εφόδου και ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν κάποιος «περαστικός», όπως ισχυρίστηκε ο Μιχαλολιάκος, αλλά στέλεχος του κόμματος και υπεύθυνος οικονομικών της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας.

Πόσο «φυλακισμένοι» είναι οι Χρυσαυγίτες;

Ενώ όμως το σκεπτικό περιγράφει με λεπτομέρεια την εγκληματική οργάνωση σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την απόφαση βλέπουμε ότι:

 • Οι πρώην και νυν Χρυσαυγίτες έχουν ξεκινήσει να αποφυλακίζονται πριν την δεύτερη δίκη όπως πχ οι πρώην βουλευτές Γρέγος και Ηλιόπουλος. Το ίδιο συνέβη αρχικά και με τον υπεύθυνο της τοπικής της Νίκαιας, Πατέλη, για να αλλάξει κατόπιν η αρχική απόφαση και να επανέλθει στις φυλακές.
 • Διατηρούν προνόμια μέσα στις φυλακές, ενώ όλοι σχεδόν απασχολούνται σε «μεροκάματα» χάρη στα οποία μειώνεται ο χρόνος έκτισης της ποινής.
 • Ο Κασιδιάρης μπορεί να βγάζει λόγους μέσα από τη φυλακή σε δημόσιες ομιλίες, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, σε εκπομπές στο κανάλι του στο youtube και συνολικά να καθοδηγεί κόμμα με δημοσκοπικά ποσοστά πάνω από 2%.
 • Η Χρυσή Αυγή διατηρεί σάιτ, οργάνωση νεολαίας, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, διαδικτυακές εκπομπές, στέκι νεολαίας στη Θεσσαλονίκη κτλ.
 • Ο Γ. Λαγός παράγει ευρωκοινοβουλευτικό έργο με επερωτήσεις κτλ.
 • Τέλος, οι επιθέσεις στο ΠΑΜΕ έχουν ήδη παραγραφεί λόγω χρόνου και επομένως δεν θα εξεταστούν στη δεύτερη δίκη.

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω δεν ταιριάζουν σε φυλακισμένους καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Αυτή η κατάσταση ενθαρρύνει και επιτρέπει στους χρυσαυγίτες και τις παραφυάδες τους δειλά-δειλά να επιχειρούν να ξαναβγούν στους δρόμους και να δημιουργήσουν περιοχές άβατα. Τα γεγονότα του περασμένου Οκτώβρη στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο είναι ενδεικτικά. Πιο πρόσφατα έκαναν παρέμβαση με τρικάκια στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη ενώ το ίδιο απόγευμα έκαναν μίνι πορεία στο κέντρο της πόλης. Κάνουν τακτικά εκδηλώσεις νεολαίας στο στέκι ΣΑΡΙΣΑ στην πόλη. Στην Αθήνα είχαμε ξανά επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες στην Παλιά Κοκκινιά και στο Νέο Ηράκλειο, ενώ ξαναεμφανίστηκαν και σε άλλες γειτονιές, όπως π.χ. στον Πειραιά, την Αγία Παρασκευή και αλλού.

Το αντιφασιστικό «κάδρο»

Για άλλη μια φορά και καθώς επίκειται η ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της δεύτερης δίκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι σίγουρο ότι όλοι θα τρέξουν να μπουν ξανά στο αντιφασιστικό κάδρο. Πρώτη από όλους η κυβέρνηση και τα στελέχη της όπως το έκαναν και στο τέλος της πρώτης δίκης.

Να θυμίσουμε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που μαζί με τις προηγούμενες, χρειάστηκαν 40 χρόνια για να οδηγήσουν τη Χρυσή Αυγή στο εδώλιο. Χρειάστηκαν εκατοντάδες επιθέσεις, δύο στυγερές δολοφονίες, του Σ. Λουκμάν και του Π. Φύσσα και η διαρκής πίεση του αντιφασιστικού κινήματος για να αναγκαστεί τελικά ο Δένδιας να «θυμηθεί» 32 ξεχασμένες υποθέσεις στο συρτάρι του. Μια λεπτομέρεια με σημασία: αν αυτές οι 32 υποθέσεις είχαν βρει νωρίτερα τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη μπορεί σήμερα ο Παύλος και ο Σαχζάτ να ήταν ανάμεσά μας. Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο σαν μάρτυρας σε όλη τη διάρκεια της δίκης.

Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι στη διάρκεια της δικής του κυβερνητικής θητείας πέρασαν 4 από τα συνολικά 5,5 χρόνια δίκης, η όλη του δράση εξαντλήθηκε σε αραιές και συμβολικές επισκέψεις στελεχών του τμήματος Δικαιωμάτων στο δικαστήριο.

Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να πάρει ξανά και την απόφαση της δεύτερης δίκης στα χέρια του. Να υιοθετήσει τα αιτήματα των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής που με κείμενό τους ζητούν η δίκη να γίνει ξανά στο Εφετείο Αθηνών και όχι στον Κορυδαλλό και οι δικαστές να απαλλαγούν από άλλες δίκες ώστε να έχει πιο σύντομη διάρκεια.

Είναι σημαντικό να οργανωθούν εκδηλώσεις και μεγάλη ενωτική συγκέντρωση την πρώτη μέρα έναρξης της δίκης. Η καμπάνια «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ – ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!» που αποτελεί πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά προετοιμάζει σειρά δράσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Βασικός στόχος είναι να αποτραπούν νέες αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών πριν τη δεύτερη δίκη, όπως και να παραμείνουν οι ίδιες ποινές και αν είναι δυνατόν να αυξηθούν ειδικά αυτές που είναι προκλητικά χαμηλές.

Σε μια εποχή που η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός δείχνουν τα δόντια τους εθνικά και διεθνώς, είναι στο χέρι μας να τους φράξουμε τον δρόμο.

Και πρέπει να το κάνουμε όποιο όνομα ή μάσκα και αν φορέσουν!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα