Στη φυλακή όλη η συμμορία των Ναζί! Το αντιφασιστικό κίνημα να μπει σε αντεπίθεση!

Επιτέλους ο ένας μετά τον άλλο τα ηγετικά στελέχη της συμμορίας των Ναζί περνάνε τις πόρτες των κρατητηρίων. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ «ανακάλυψαν» ότι πρόκειται για μια συμμορία «μαφιόζων», «νονών» της νύχτας, τραμπούκων, μαχαιροβγαλτών, δολοφόνων! Μόνο που τους πήρε πολύ καιρό! Και μόνο όταν έπεσε Έλληνας νεκρός, μπροστά στα μάτια δεκάδων μαρτύρων, αποφάσισαν ότι έπρεπε να κάνουν κάτι!

Στόχος και πάλη όλων των αντιφασιστών πρέπει να είναι όλοι αυτοί οι εγκληματίες να σαπίσουν στις φυλακές! Όλοι όσοι τους βοηθούσαν μέσα στα σώματα ασφαλείας για να καλύπτουν τις βρωμιές τους, πρέπει να έχουν την ίδια τύχη: είναι συνυπεύθυνοι στο φόνο του Παύλου Φύσσα, και των άλλων που προηγήθηκαν, είναι εχθροί της κοινωνίας, πολέμιοι κάθε δικαιώματος και κάθε ελευθερίας!   

Το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να περάσει στην «αντεπίθεση». Παρότι ο Σαμαράς και η κυβερνητική κλίκα εμφανίζονται να έχουν την πρωτοβουλία του «κτυπήματος» των Ναζί, πράγμα που κάνει ένα κομμάτι της Αριστεράς να «μπερδεύεται», η ουσία είναι ότι το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη.

  • Πρώτο γιατί , δικαιώνεται ιστορικά, όταν εδώ και χρόνια (στην περίπτωση του «Ξ» και της YRE εδώ και δύο δεκαετίες) προειδοποιούσε για τους κινδύνους.
  • Δεύτερο, γιατί με αυτά τα δεδομένα μπορεί να παρέμβει στην κοινωνία, στις γειτονιές που μέχρι χτες ήταν άβατα για τους αντιφασίστες, ακόμα και στους ψηφοφόρους της Χ. Αυγής, για να αφυπνίσει πολλούς απ’ αυτούς και να εξηγήσει πως η πάλη ενάντια στα μνημόνια, τους κυβερνώντες και την Τρόικα δεν έχει καμία σχέση με την υποστήριξη της Χ. Αυγής.

Έτσι θα μπορέσει να κτίσει τις δυνάμεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του φασισμού, ο οποίος –ας μην υπάρχουν αυταπάτες ούτε κι εφησυχασμός– θα «επιστρέψει» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ένα ή το άλλο όνομα, τη μία ή την άλλη μορφή, για να κτυπήσει, ξανά, τους «διαφορετικούς», την Αριστερά και το εργατικό κίνημα.

Η υποκρισία των κορυφών…

Αν υπάρχει κάτι που δικαιολογημένα εξοργίζει κάθε αριστερό άνθρωπο και κάθε αντιφασίστα, αυτή τη στιγμή, είναι η υποκρισία όλων αυτών που κυβερνούν και που κυριαρχούν στα ΜΜΕ, που μέχρι χτες ανοίγανε δρόμο στη Χ. Α. και σήμερα «πέφτουν από τα σύννεφα» ανακαλύπτοντας «αποσβολωμένοι» και «οργισμένοι» ότι η Χ. Α. ήταν μια συμμορία δολοφόνων.

Μέχρι χτες, κορυφαία στελέχη της ΝΔ και «σοβαροί» δημοσιογράφοι μιλούσαν υπέρ της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΧΑ – ενώ άλλοι τους έστρωναν το δρόμο ξεπλένοντας τα εγκλήματα τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Έπρεπε να έχουμε την πρώτη πολιτική δολοφονία, Έλληνα, για να «αφυπνιστούν» τέτοιοι όψιμοι αντιφασίστες! Αλήθεια γιατί δεν «αφυπνίζονταν» όταν δολοφονούσαν μετανάστες, όταν μετέτρεπαν ολόκληρες γειτονιές σε άβατα; Γιατί δεν πρόβαλλαν με όλη την απαιτούμενη έμφαση τη σχέση της Χ. Αυγής με την αστυνομία, όταν υπήρχαν άπειρα βίντεο που την αποδείκνυαν; Γιατί δεν διάβαζαν και γιατί δεν παρουσίαζαν κάποια από τις τεκμηριωμένες μελέτες, κείμενα, μαρτυρίες, βιβλία, κλπ που κυκλοφορούσαν; Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν στους όψιμους «αντιφασίστες».

Αναγκάστηκαν να τους χτυπήσουν

Στην πραγματικότητα η άρχουσα τάξη, αναγκάστηκε να κτυπήσει τη Χρυσή Αυγή. Μέχρι πολύ πρόσφατα θεωρούσε ότι μπορεί να την «ελέγχει» και να την χρησιμοποιεί ενάντια στο εργατικό κίνημα – ιδιαίτερα σε περίπτωση που αυτό γιγαντωνόταν απειλητικά.

Οι φασίστες όμως, έχοντας πάρει αέρα από την ασυλία που τους παρείχε το ίδιο αυτό κράτος που τώρα τους κτυπά, βγήκαν εκτός ελέγχου – έφτασαν μέχρι την πολιτική δολοφονία, την ίδια στιγμή που απειλούσαν να πάρουν το Δήμο της Αθήνας! Σε διεθνές επίπεδο δε, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν απειλές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τους μαζέψει θα της αφαιρέσουν την προεδρία της ΕΕ!

Πάνω απ’ όλα όμως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε την έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος. Αφύπνισε δεκάδες χιλιάδες που κατανόησαν τον πραγματικό χαρακτήρα των Ναζί και αποφάσισαν ότι κάτι πρέπει να κάνουν. Ταρακούνησαν ακόμη και υποστηρικτές και μέλη της Χ.Α. που άρχισαν να δίνουν πληροφορίες για τη συμμορία.

Μέσα σε μία μόνο μέρα, την επόμενη της δολοφονίας, την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη, είχαμε 35 πορείες σε όλη τη χώρα, με την πορεία στο Κερατσίνι να έχει στην ουσία κατακλύσει με αμέτρητες χιλιάδες διαδηλωτών την πόλη.

Ακόμα και μια βδομάδα μετά, την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, είχαμε 20 πορείες πανελλαδικά – στην Αθήνα δε, είχαμε τη μαζικότερη αντιφασιστική πορεία που έγινε ποτέ (παρά την κραυγαλέα απουσία απ’ αυτήν και των δύο μαζικών κομμάτων της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ!).

Θα της κόψουν τα πόδια, όχι όμως το κεφάλι

Η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη στρέφονται έτσι ενάντια στη Χ. Α. προσπαθώντας να της κόψουν τη φόρα (μένει να δούμε το πόσο) αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία: δεν θα την εξαλείψουν. Δεν θα εξαλείψουν το φαινόμενο του ναζισμού/φασισμού.

Αυτό το αναπαράγει η κρίση την οποία ζούμε και οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες και η Τρόικα.

Η κρίση αυτή θα συνεχίσει, οι πολιτικές τους θα συνεχίσουν, η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση θα συνεχίσουν, η απελπισία εκατομμυρίων θα συνεχίσει – κι αυτό θα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ο ρατσισμός, η ακροδεξιά, ο φασισμός θα ξανασηκώσουν κεφάλι. Πιθανά με άλλα στελέχη μπροστά, πιθανά με άλλο όνομα, αν η Χ.Α. τεθεί και σαν κόμμα εκτός νόμου.

Η Αριστερά υποτιμούσε τον κίνδυνο

Τον φασισμό μπορεί να τον νικήσει και να τον εξαλείψει μόνο το λαϊκό κίνημα και οι πολιτικές του οργανώσεις – δηλαδή η Αριστερά. Εδώ όμως οφείλουμε να πούμε την πραγματικότητα όπως είναι: οι ευθύνες των μαζικών οργανώσεων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) για την άνοδο του φασισμού είναι  μεγάλες, γιατί τον υποτίμησαν ολοκληρωτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν μια «απαξιωτική» στάση απέναντι στην Χρυσή Αυγή – το θεωρούσαν υποτιμητικό να ασχολούνται μαζί της. Το ίδιο ισχύει και για την πλειοψηφία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Σαν αποτέλεσμα ποτέ δεν υπήρξε καμία σοβαρή προσπάθεια, πολύ περισσότερο μια ενωτική προσπάθεια, αντιμετώπισης του φασισμού από τη μεριά της Αριστεράς. Και καλά, για το ΚΚΕ, αυτό είναι αναμενόμενο! Όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύς κόσμος θα περίμενε κάτι περισσότερο! Αλλά το να ζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το θέμα, σημαίνει ότι περιμένει πως ένα κοινό μέτωπο με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα λύσουν το πρόβλημα! Τραγικό! Και την ίδια στιγμή, στην πιο μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε μέχρι σήμερα στην Αθήνα, την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην ακολουθήσει τους διαδηλωτές που κυμάνθηκαν στις 15-20.000, αλλά να μείνει στο Σύνταγμα μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ σε μια ψόφια συγκέντρωση 2.000 ατόμων!

Αλλά και στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ειδικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα. Η πλειοψηφία των οργανώσεων (όπως ΝΑΡ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΕΚΚΕ, κλπ) υποτιμούσαν τη σημασία του φαινομένου, ενώ το ΚΕΕΡΦΑ πάσχει από όλες τις ασθένειες του ΣΕΚ που το δημιούργησε: καμία δημοκρατική διαδικασία, προκλητικό καπέλωμα των πάντων, άρνηση συνεργασίας με άλλες αντιφασιστικές κινήσεις (που απαιτούν βέβαια ισοτιμία). Δυστυχώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σέρνεται πίσω από το ΚΕΕΡΦΑ.

Τι πρέπει να κάνουμε

Την ίδια στιγμή που η «επίσημη» Αριστερά εμφανίζει αυτά τα τεράστια ελλείμματα, στη βάση της κοινωνίας αναπτύσσονται εξαιρετικά σημαντικές διεργασίες! Με πρωτοβουλίες μικρότερων δυνάμεων της Αριστεράς, πολλών μελών της βάσης των κομμάτων της Αριστεράς και πάρα πολλών ανένταχτων αγωνιστών, χτίστηκαν και λειτουργούν 60 περίπου αντιφασιστικές επιτροπές πανελλαδικά! Μάλιστα αναπτύσσουν συντονισμό μεταξύ τους σε επίπεδο περιφερειών!

Την πρωτοβουλία για τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία της Αθήνας, στις 25 Σεπτέμβρη, την είχε ο Συντονισμός Αντιφασιστικών Επιτροπών και Συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά! Σε αυτόν  δεν συμμετέχει ούτε το ΚΚΕ ούτε το ΚΕΕΡΦΑ και με την απόφαση του οποίου διαφώνησε η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ! Γίνονται λοιπόν σημαντικά πράγματα και μπορεί να γίνουν ακόμα πιο σημαντικά. Για την επόμενη περίοδο χρειάζεται να παλέψουμε για:

  • Ενότητα και κοινή δράση των αντιφασιστικών κινήσεων, των εναλλακτικών κινημάτων, των μαχητικών σωματείων και συνδικάτων και της Αριστεράς, ενάντια στους φασίστες.
  • Σε αυτή την ενότητα δεν έχουν καμία θέση οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση και την άνοδο του φασισμού – τα κόμματα του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, και πάνω απ’ όλα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Ν.Δ.
  • Η κοινή ενωτική δράση πρέπει να πάρει τη μορφή αντιφασιστικών επιτροπών σε κάθε γειτονιά και κάθε χώρο που να είναι δικτυωμένες μεταξύ τους, κατ’ αρχήν σε επίπεδο πόλεων και πανελλαδικά σε δεύτερη φάση.
  • Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα: ιδεολογικό, πολιτικό, καθώς και σε επίπεδο δράσεων. Πέρα από διαδηλώσεις και πορείες, χρειάζονται μαζικές εκστρατείες εξήγησης, ακόμα και πόρτα-πόρτα. Χρειάζονται επίσης ομάδες αυτοάμυνας που να μπορούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές επιθέσεις φασιστών ενάντια στα κινήματα και την Αριστερά.
  • Τα μπάχαλα βοηθούν τους φασίστες. Αυτό πρέπει να τονιστεί για μια ακόμη φορά. Όσο κατανοητή και αν είναι η οργή μεγάλων κομματιών της νεολαίας απέναντι στους φασίστες, χρειάζεται η κατανόηση ότι τα μπάχαλα αποξενώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και βοηθούν την άρχουσα τάξη να προβάλλει τη θεωρία των «δύο άκρων». Γι’ αυτό οι πορείες πρέπει να περιφρουρούνται.
  • Τέλος, αν δεν υπάρξει έξοδος από την κρίση, δεν υπάρχει τρόπος να τσακιστεί ο φασισμός. Και αυτό θέτει την Αριστερά απέναντι στο κεντρικό της καθήκον. Ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα από την κρίση είναι στη βάση ενός μεταβατικού/σοσιαλιστικού προγράμματος και του χτισίματος ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου πάλης, πάνω σ’ αυτό το πρόγραμμα. Γι’ αυτά πρέπει να παλέψουμε όπου κι αν βρισκόμαστε –είτε ανήκουμε στη βάση των δύο μαζικών κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) είτε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, είτε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κινήματος, τις αντιφασιστικές κινήσεις, τα κοινωνικά κινήματα, τις λαϊκές συνελεύσεις, κοκ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα