Στέλιος Νικητόπουλος: Για μια ΕΡΤ ελεύθερη, των εργαζομένων και της κοινωνίας

 

ΕΡ: Στέλιο, 23 μήνες κρατήσατε ανοιχτή την ΕΡΤ με αυτοδιαχείριση, εργατικό έλεγχο και μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από την κοινωνία. Πώς λειτουργείτε καθημερινά; Πώς παίρνετε αποφάσεις για το πρόγραμμα, τη θεματολογία, κτλ;

ΑΠ: Ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι η αυτοδιαχείριση. Αποφασιστικό όργανο είναι η Γενική Συνέλευση όπου παίρνονται αποφάσεις για το παραγόμενο πρόγραμμα, τη θεματολογία και γενικά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ. Στη ΓΣ συμμετέχουν ισότιμα δημοσιογράφοι, τεχνικοί και αλληλέγγυοι-ες, που επί τόσους μήνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας.

Επιπλέον, για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία εκλέγουμε συντονιστή ανά τμήμα, θεσμός ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με το παλιό ιεραρχικό μοντέλο. Ο συντονιστής έχει καθαρά διαχειριστικό ρόλο, είναι υπόλογος στη ΓΣ και ανά πάσα στιγμή ανακλητός.

ΕΡ: Πως βλέπεις το νέο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Συμβαδίζει με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ; Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;

ΑΠ: Ο κ. Τσίπρας το Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι ως εργαζόμενοι θα είμαστε συνυπεύθυνοι και θα συνδιαμορφώσουμε τη νέα ΕΡΤ. Αυτό δυστυχώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο νόμος δεν έλαβε υπόψη τα διδάγματα του αγώνα μας. Τα προτάγματα της αυτοδιαχείρισης, του εργατικού και του κοινωνικού ελέγχου δεν ενσωματώνονται στο νόμο. Αντίθετα, δίνει υπερεξουσίες στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τους συμβασιούχους και τη συμμετοχή των αλληλέγγυων. Ακόμα και η πρόβλεψη για συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων δεν αποτελεί κάτι καινοφανές.

ΕΡ: Ποια η πρόταση που καταθέσατε;

Ο αγώνας μας δεν έχει συντεχνιακή λογική. Δεν παλεύουμε μόνο για τη «δουλίτσα» μας. Έχει αξιακά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είναι αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Βασικοί πυλώνες της πρότασης μας, την οποία καταθέσαμε στη νέα κυβέρνηση, είναι η ενσωμάτωση της αυτοδιαχείρισης στο νέο μοντέλο λειτουργίας και η οργανική συμμετοχή των κινημάτων και της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Θέλουμε μία ΕΡΤ ακηδεμόνευτη, απεξαρτημένη από «άνωθεν» εντολές, που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.

ΕΡ: Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από Βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή Ταγματάρχη. Τι πιστεύεις ότι σηματοδοτεί η επιλογή αυτή; Για ποιο λόγο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια τέτοια απόφαση;

ΑΠ: Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, Λάμπης Ταγματάρχης, ήταν στην ίδια θέση και την περίοδο 2010-2012, υπηρετώντας τη μνημονιακή «λαίλαπα» και τα σχέδια συρρίκνωσης της ΕΡΤ. Μάλιστα, ένα χρόνο μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, σε άρθρο του επέρριπτε ευθύνες για το κλείσιμο στους εργαζόμενους, ταυτιζόμενος με τη λογική Σαμαρά-Βενιζέλου. Επιπλέον, να θυμίσω, ότι επί Διοίκησης Ταγματάρχη το 2011 είχε φιμωθεί με αυταρχικό τρόπο το φοιτητικό κίνημα στην προσπάθειά του να παρέμβει και να πάρει το λόγο μέσω της ΕΡΤ. Αυτόν τον άνθρωπο, λοιπόν, προσέλαβε ο Υπουργός Επικρατείας, με το επιχείρημα ότι είναι ακομμάτιστος.

Όπως αναφέρει και σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Πλειός, η κυβέρνηση έχει στο νου της ένα επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας της ΕΡΤ. Αυτός πιστεύω είναι και ο λόγος της επιμονής τους στην επιλογή Ταγματάρχη.


Επιπλέον, οι ιθύνοντες του Υπουργείου είναι αποκομμένοι από τα κινήματα και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη πρότασή μας που προέκυψε μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του αγώνα. Διαφωνούμε κάθετα με την τεχνοκρατική αντίληψη του Υπουργείου και αντιπροτείνουμε ένα κοινωνικό μοντέλο λειτουργίας.


Δεν θέλουμε μία Διοίκηση στην ΕΡΤ που θα προσπαθήσει να φιμώσει τις ελεύθερες φωνές και καλούμε την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τις κατακτήσεις του αγώνα μας.

ΕΡ: Την προηγούμενη περίοδο συνδεθήκατε με όλα τα εργατικά και κοινωνικά κινήματα(Σκουριές, ΒΙΟΜΕ, Κόκα Κόλα, Σχολικοί Φύλακες, Καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών, κτλ), συμβάλλοντας στην ανατροπή της λαομίσητης Κυβέρνησης του «μαύρου» και του μνημονίου. Τώρα με τη «νέα» κατάσταση σε επίπεδο ΕΡΤ και Κυβέρνησης πώς προσανατολίζετε τη δράση σας;

ΑΠ: Όσο υπάρχουν αδικαίωτοι κοινωνικοί αγώνες δεν θα ησυχάσει η ελεύθερη ΕΡΤ. Είμαστε ένα κίνημα, αναπόσπαστο κομμάτι του κοινού αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.


Πάση θυσία θα συνεχίσουμε να δίνουμε φωνή στους αποκλεισμένους και τους αγωνιστές/στριες, ανεξάρτητα από τη στάση της νέας Διοίκησης. Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι δεν θα «θάψουμε» κανέναν αγώνα. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία ΕΡΤ ελεύθερη, στα χέρια των εργαζομένων και κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας.

Ως εργαζόμενοι-ες της ΕΡΤ νιώθουμε υπερήφανοι για τον πολύμηνο αγώνα μας και θα συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί, καθώς «άδειασε» τους κοινωνικούς της συμμάχους και υποχώρησε στη διαπλοκή.

Στέλιο σε ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια και καλούς αγώνες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα