ΣτΕ: Μία από τα ίδια για τα ΤΕΙ

Στα μέσα Ιούνη το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα που πρoέβλεπε την αναβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τριών τμημάτων των ΤΕΙ (Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής και Τοπογραφίας). Την προσφυγή στο ΣτΕ είχε κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μαζί με το συγκεκριμένο διάταγμα, "παγώνει" και η διαδικασία αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την επαγγελματική εξομοίωση μεταξύ των πτυχιούχων ΤΕΙ και ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε φαίνεται να αγγίζει το ΣτΕ ούτε ο νόμος 2916/01 της "ψευτοανωτατοποίησης" των ΤΕΙ αφού σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης το σύνταγμα κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατατάσσοντας τα δεύτερα στη βαθμίδα των ανώτερων σχολών.

Για τους σπουδαστές και τους απόφοιτους ΤΕΙ αυτή είναι η απλή επιβεβαίωση μιας πραγματικότητας που ήδη ζούνε. 4 χρόνια μετά την περίφημη "ανωτατοποίηση" και τα επαγγελματικά δικαιώματα για μια σειρά τμήματα είναι ασαφή ή και ανύπαρκτα, οι μισθολογικές διαφορές παραμένουν και τα κονδύλια για τα ΤΕΙ παραμένουν στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ο ίδιος ο διαχωρισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δύο κατευθύνσεις την θεωρητική και την τεχνολογική. Ο διαχωρισμός αυτός είναι από τη μία αντιεπιστημονικός καθώς θεωρία και πράξη αλληλοσυμπληρώνονται, από την άλλη δε, δημιουργεί αποφοίτους δύο ταχυτήτων. Κι αν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του που θέλουν γρήγορες σπουδές με αναλώσιμες γνώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, αποτελεί πρόβλημα για μας, τους σπουδαστές και τους απόφοιτους που πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

ΜΑΤΣΕΤΑ – Σπουδαστική Κίνηση ΤΕΙ Αθήνας

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής