Σταυρός Θεσ/νίκης: Μαζική εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ενάντια σε ρατσισμό & ξενοφοβία

Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρακολουθήσει αρκετές ρατσιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στην διέλευση και τη διαμονή των προσφύγων. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν μιλάμε για μαζικά φαινόμενα αλλά για ομάδες κάποιων λίγων κατοίκων. Παρόλα αυτά, ο εξελίξεις αυτές είναι ανησυχητικές και δεν πρέπει να τις υποτιμήσουμε αλλά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο.
Πριν από 2 μήνες ομάδα κατοίκων στα Βρασνά Θεσσαλονίκης σταμάτησε λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση τους στην περιοχή. Αυτό ακριβώς το περιστατικό ήταν που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον αριστερό, προοδευτικό και υγιώς σκεπτόμενο κόσμο της περιοχής. Και η απάντηση ήταν μαζική και μαχητική. Η ομάδα αλληλεγγύης και βοήθειας Δήμου Βόλβης για τους πρόσφυγες, που συγκροτήθηκε το 2015 και έχει αναπτύξει πλούσια δράση τόσο με παρεμβάσεις στην περιοχή όσο και με συχνές επισκέψεις στα καμπς σε Ειδομένη και Βαγιοχώρι, διοργάνωσε μια άκρως πετυχημένη αντιρατσιστική εκδήλωση στον Σταύρο Θεσσαλονίκης. Η απάντηση στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό απαιτεί την οργάνωση στην βάση την κοινωνίας.

Παρακάτω παραθέτουμε ρεπορτάζ που μας έστειλε ο Δημήτρης Μαρίνης, μέλος της ομάδας.

Πολύ μαζική και πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε το Σάββατο στον Σταύρο Θεσσαλονίκης. Περισσότερα από 100 άτομα παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην συζήτηση. Επιδιώξαμε και τελικά καταφέραμε να έρθουν στην εκδήλωση και 10 πρόσφυγες από την γειτονική δομή φιλοξενίας της Νέας Απολλωνίας, τόσο για να συμμετέχουν κι αυτοί όσο και γιατί σκοπεύαμε να διοργανώσουμε αντιρατσιστικό φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού αλλά ανανεώσαμε το ραντεβού για το προσεχές διάστημα. Στον χώρο υπήρχε και κουζίνα αλληλεγγύης.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν πολύ ενδιαφέρουσες κι έπιασαν αρκετά ζητήματα. Έκαναν αναλυτική και εμπεριστατωμένη κριτική στην αντιμεταναστευτική/αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που όχι απλά δεν δίνει λύση στο ζήτημα αλλά εντείνει το αδιέξοδο εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έγινε προσπάθεια να αποδομηθεί η εκστρατεία λάσπης που διεξάγει η ακροδεξιά για το προσφυγικό και να τεθεί το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση. Κατατέθηκαν προτάσεις για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας ανοιχτά και ανθρώπινα. Μετά, ακολούθησε συζήτηση και για το πως μπορεί να οργανώσει η τοπική κοινωνία την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες και εκφράστηκε η διάθεση να υπάρξει στενότερη σχέση ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής και στους πρόσφυγες που μένουν στο γειτονικό καμπ.

Όλες τις προηγούμενες μέρες μικρή ομάδα ακροδεξιών επιχείρησε να μας εκφοβίσει και να σαμποτάρει αυτήν την πολύ όμορφη και ελπιδοφόρα εκδήλωση αλλά οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό.

Η επιτυχία της εκδήλωσης μας ανέβασε πολύ το ηθικό μας και ήδη συζητάμε για το πως θα οργανώσουμε τις επόμενες δράσεις μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα