Στα έγκατα του καπιταλισμού

Δουλεύεις στο αεροδρόμιο. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διάφορα εργασιακά προβλήματα εκεί. Αυτά συνεχίζονται;

Τα προβλήματα στο αεροδρόμιο στην ουσία δε σταμάτησαν ποτέ, ίσα ίσα που εντάθηκαν. Πριν περίπου 2 μήνες άλλαξε ο εργολάβος, έτσι έφυγαν όλες οι καθαρίστριές του και ήρθαν αυτές του επόμενου εργολάβου. Αντί λοιπόν για 20 που κάλυπταν την εργασία μιας μέρας, τώρα δουλεύουν 6. Αυτό σημαίνει τρομεροί ρυθμοί δουλειάς για τις εργαζόμενες.

Είσαι μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΚΟΠ, ενός σωματείου που έχει καταγραφεί στη συνείδηση σαν το σωματείο της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Έχουν συμβεί νέα περιστατικά εργοδοτικής βίας για την τρομοκράτηση των εργαζομένων;

Περιστατικά κατατρομοκράτησης των εργαζομένων συμβαίνουν καθημερινά, τρομοκρατία δεν είναι η απειλή της απόλυσης; Τρομοκρατία δεν είναι οι περικοπές μισθών ή το κόψιμο των ρεπό; Τώρα βέβαια, υπάρχουν και 2 «ύποπτα» περιστατικά συναδελφισσών που δουλεύουν στην ΕΘΕΛ, οι οποίες έπεσαν θύματα κακοποίησης και κλοπής από αγνώστους. Υποψιαζόμαστε ότι είχαν σχέση με τη συνδικαλιστική τους δράση και ότι η κλοπή ήταν για «ξεκάρφωμα», ακόμα όμως το ερευνούμε.

Ποιοι εργασιακοί χώροι διεκδικούν αυτή την εποχή τα πρωτεία στη εργοδοτική τρομοκρατία;

Τα χειρότερα συμβαίνουν στις πολυκατοικίες. Τα συνεργεία εκεί πραγματικά δουλεύουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Προσλαμβάνουν αυστηρά μετανάστριες, γιατί αυτές φοβούνται περισσότερο να μπουν σε σωματεία και να απαιτήσουν τα δίκια τους.

Ποια είναι η δράση της ΠΕΚΟΠ απέναντι σε όλα αυτά;

Το σωματείο μας προσπαθεί να είναι παρόν σε όλους τους χώρους,. Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους, επιχειρούμε να τους συνδικαλίσουμε. Δεν είναι ότι ευκολότερο, κυριαρχεί ο φόβος της απόλυσης αλλά πολλές φορές και η άγνοια για τα δικαιώματά μας. Κατεβαίνουμε στις πορείες και στις απεργίες, ενώ είμαστε και από τα σωματεία που συμμετείχαν στο συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν βέβαια και μικροπροβλήματα, όπως παντού. Νομίζω πως είναι αναγκαίο να δουλεύουμε ακόμα συλλογικότερα και να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους εργαζόμενους του κλάδου, σε όποια συγκέντρωση και αν κατεβαίνουν. Ας μην ανακυκλώνουμε και εμείς αυτή την πολυδιάσπαση, ο κόσμος θέλει ενότητα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα