Στ. Συμεωνίδου: ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για ζωή!

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου διοργανώνεται στο Βόλο η 4η πανελλαδική συνάντηση της Συμμαχίας για το Νερό[1]. Το βασικό θέμα της συνάντησης είναι το πώς μπορεί να συντονιστεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης στην προωθούμενη από την κυβέρνηση και τους θεσμούς εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση-τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, ενώ μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα[2]. Επιπλέον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν υπαχθεί στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώλησή τους.
Ακολουθεί συνέντευξη της Σταυρούλας Συμεωνίδου (μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΔΕΥΑ).

 

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης για κοστολόγηση – τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος;

Από τις 24/5/2017, με το ΦΕΚ 1751/β, η ΚΥΑ με θέμα: «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος», γίνεται νόμος του κράτους και επιβάλλεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2018. Λογικά θα έπρεπε στις ΔΕΥΑ να γίνεται ένας αναβρασμός για τον υπολογισμό του «μαγικού» αυτού συντελεστή που θα προστεθεί στα τιμολόγια του νερού, προκειμένου οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης να εξασφαλίσουν το κόστος ανάκτησης ύδρευσης. Αντίθετα, στις περισσότερες ΔΕΥΑ υπάρχει μία γενική σιωπή σχετικά με το θέμα αυτό. Ελάχιστες έχουν καταθέσει ανάλογες μελέτες και ακόμα λιγότερες δημοτικές αρχές έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στην εφαρμογή της ΚΥΑ. Στο ερώτημα γιατί σιωπούν οι δήμαρχοι, ίσως η απάντηση βρίσκεται στο ότι το 2,5% του «περιβαλλοντικού χαρατσιού» θα το καρπώνονται οι ΔΕΥΑ και φιλοδοξούν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Θεωρώ μάλιστα ότι αφελώς σιωπούν οι δήμαρχοι, γιατί όπου δραστηριοποιούνται οι ΔΕΥΑ θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα εφαρμογής της ΚΥΑ από ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί οι ΔΕΥΑ υδροδοτούν απομακρυσμένα, αραιοκατοικημένα χωριά. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν μπει μία λογική ισοσκελισμού, σε τέτοιες περιοχές του κόστους υδροδότησης με τα έσοδα από τα τιμολόγια ύδρευσης θα κάνει την υδροδότηση αυτών των περιοχών αδύνατη.

  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΚΥΑ στα τιμολόγια ύδρευσης αποχέτευσης; Τι άλλο φέρνει η ΚΥΑ εκτός από αυξήσεις;

Η εφαρμογή της ΚΥΑ στα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης θα έχει σίγουρα σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων, ίσως όχι απαραίτητα από την πρώτη χρονιά αλλά σίγουρα τις επόμενες. Αυτό μπορώ να το υποστηρίξω με βεβαιότητα γιατί οι ΔΕΥΑ υποχρεούνται με νόμο να έχουν θετικούς ισολογισμούς. Σε περίπτωση μάλιστα που σε τρεις χρήσεις έχουν δύο αρνητικούς ισολογισμούς, χαρακτηρίζονται μη βιώσιμες. Αν λάβουμε υπόψιν μας και την κλιματική αλλαγή και την ανομβρία των τελευταίων χρόνων, ίσως οι εξελίξεις να είναι πιο γρήγορες και πιο δυσοίωνες. Αλλά τα ερωτήματα που τίθενται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας είναι πολλά:

  1. Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών της χώρας;
  2. Είναι δυνατόν να κοστολογούνται ξανά τα έργα υποδομής των ΔΕΥΑ και να προστίθενται στα τιμολόγια, όταν είναι σε όλους γνωστό πως οι υποδομές αυτές γίνανε με λεφτά των πολιτών, εφόσον οι ΔΕΥΑ δεν χρηματοδοτούνται από το δημόσιο;
  3. Είναι δυνατόν οι αγρότες ως χρήστες, να επιβαρύνονται με τη ρύπανση ενός υδάτινου φορέα, αντί για το ρυπαντή;
  4. Τι θα γίνει με τα κοινωνικά τιμολόγια που εφαρμόζουν πολλές ΔΕΥΑ για τις ευπαθής κοινωνικά ομάδες;
  5. Ποιοι είναι οι άλλοι φορείς υδροδότησης μιας περιοχής, που αναφέρει η ΚΥΑ, εκτός από τις ΔΕΥΑ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ; Μήπως τα αρπαχτικά της αγοράς του;

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η ΚΥΑ, εκτός από αυξήσεις καθιστά το νερό σε εμπόρευμα. Και πρέπει να καταλάβουμε πως δεν περιορίζεται μόνο στο νερό ύδρευσης αλλά σε κάθε υδάτινο πόρο της χώρας. Από την στιγμή που μπορεί να κοστολογηθεί η εξάντληση, η ρύπανση, οποιουδήποτε αποθέματος νερού και αποτιμηθεί ως χρηματικό ποσό, είναι πασιφανές ότι το νερό από κοινό αγαθό μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό είδος.

  • Με ποιόν τρόπο μπορεί να αποτραπεί η εφαρμογή της ΚΥΑ; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η πανελλαδική συμμαχία για το νερό που κάνει την 4η πανελλαδική της συνάντηση;

Η μόνη λύση απέναντι στους άδικους νόμους είναι η συντονισμένη αντίσταση των πολιτών. Η πανελλαδική συμμαχία για το νερό βρίσκεται σε μία ιστορική πρόκληση να μπορέσει να ενώσει και να εκφράσει τα κινήματα νερού σε όλη την Ελλάδα σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού. Η 4η πανελλαδική συνάντηση γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι μόνο για το νερό αλλά και για κάθε κοινό αγαθό, ελευθερία ή ανθρώπινο δικαίωμα, που γίνεται βορρά στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων. Είναι πολύ σημαντικό η συνάντηση αυτή να γίνει η αφορμή για καμπάνιες ενημέρωσης και συστράτευσης πολιτών σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και με αφορμή το νερό να θυμηθούμε πως είμαστε πολίτες με δικαίωμα στην ζωή και στην αξιοπρέπεια. Γιατί ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας για ζωή!!!

 

 

Σημειώσεις
  1. https://watervolo.blogspot.gr/2017/11/4-18-19-2017.html
  2. https://xekinima.org/nero-idiotikopoiisi-kai-auxiseis-fot/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα