Σρι Λάνκα: Δολοφονική επίθεση τραμπούκων σε αντιπολεμική διαδήλωση

Μέλη του USP (τμήμα της CWI στην Σρι Λάνκα) και του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου (συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων) δέχτηκαν επίθεση από 100 τραμπούκους των οποίων ηγούνταν υφυπουργός της κυβέρνησης την ώρα που προετοίμαζαν αντιπολεμική διαδήλωση στο Κολόμπο.

Η κινητοποίηση είχε καλεστεί σαν απάντηση στις στρατιωτικές συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις των Σινχάλα και τους Τίγρεις των Ταμίλ, καθώς και ενάντια στην καταπίεση της μειονότητας των Ταμίλ και όλων όσων τους υπερασπίζονται και παλεύουν για εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα συνθήματα της εκδήλωσης θα ήταν «ενάντια στον βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο» και «ενάντια στην καταπίεση και την φτώχεια».

Η αστυνομία γνώριζε πως ήταν πολύ πιθανό να γίνει επίθεση, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν σταλεί email με φωτογραφίες πάνω από 30 ανθρώπων οι οποίοι σύμφωνα με τα email πρέπει «να σκοτωθούν άμεσα». Ανάμεσα τους ήταν και η φωτογραφία του Σίρι Τζαγιασουρίγια, γραμματέα του USP, εκπροσώπου του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου καθώς και προέδρου της Επιτροπής που παλεύει ενάντια στις απαγωγές και τις δολοφονίες Ταμίλ.

Ο Σίρι σε συνέντευξη τύπου μετά την δολοφονική επίθεση δήλωσε πως θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη και πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ακολουθεί συνέντευξη του Σίρι στην οποία εξηγεί τι συνέβη και τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τον αγώνα τους.

_________________________

Σίρι, υπάρχουν δημοσιεύματα στον τύπο για την βίαιη επίθεση από οπλισμένους τραμπούκους που δεχτήκατε εσύ και άλλοι διοργανωτές μιας ανοιχτής εκδήλωσης στο Κολόμπο.

Παραλίγο γλιτώσατε τον θάνατο. Τι συνέβη;

Σίρι: Αυτή θα ήταν η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που θα διοργάνωνε το Ενωμένο Λαϊκό Κίνημα, μια συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων τα οποία είναι ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στους καταπιεστικούς νόμους της κυβέρνησης και εναντίον της πείνας. Αυτή θα ήταν η πρώτη μας μαζική κινητοποίηση από την εκλογή της παρούσας κυβέρνησης.

Η ανταπόκριση που είχαν οι αφίσες για την κινητοποίηση ήταν πολύ καλή και περιμέναμε η συμμετοχή να φτάσει τα 10,000 άτομα. Ήδη από την προηγούμενη μέρα της επίθεσης οι αστυνομικές αρχές της περιοχής μας είχαν προειδοποιήσει να μην πραγματοποιήσουμε την εκδήλωση γιατί δεν μπορούσαν να μας παρέχουν ασφάλεια. Τους είπαμε πως θα παίρναμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διεξαγωγή της εκδήλωσης και πως αυτή ήταν απόλυτα νόμιμη.

Ενενήντα λεπτά πριν το ξεκίνημα της εκδήλωσης, και την στιγμή που οι περισσότεροι από τους διοργανωτές και τους υποστηρικτές που βοηθούσαν είχαν πάει για φαγητό, βρισκόμουν μαζί με μερικούς ακόμα κοντά στην εξέδρα. Κάποια στιγμή ακούσαμε ένα θόρυβο και είδαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους να ανεβαίνουν στην εξέδρα. Άρχισαν να καταστρέφουν την μικροφωνική και όλο τον εξοπλισμό. Πήγα να δω τι συνέβαινε.

Εκεί είδα τον Mervyn da Silva, υφυπουργό της κυβέρνησης, ο οποίος ηγούταν της συμμορίας. Τον ρώτησα τι έκαναν και εκείνη την στιγμή κάποια από τα μέλη της συμμορίας άρχισαν να φωνάζουν «Αυτός είναι!» και άρχισαν να με κυνηγάνε. Κατάφερα να ξεφύγω τρέχοντας μέσα σε ένα πάρκιν και έπειτα σε ένα κοντινό σούπερ μάρκετ. Μπήκα μέσα και τότε οι τραμπούκοι άρχισαν να σπάνε τα τζάμια και να με ακολουθούν.

Μπήκα σε ένα άλλο κατάστημα και έτσι κατάφερα να ξεφύγω και να σώσω την ζωή μου.

Κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα πως έκαιγαν όλο τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούσαμε για την εκδήλωση.

Λίγο αργότερα, με την βοήθεια ενός οδηγού τρίκυκλου κατάφερα να απομακρυνθώ από την περιοχή. Αυτά συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Είπες πως αυτός που ηγούνταν της συμμορίας ήταν υφυπουργός της κυβέρνησης. Γιατί πιστεύεις πως κάποιος τόσο κοντά στην κυβέρνηση θα ηγούνταν αυτής της επίθεσης;

Σίρι: Παρεμπιπτόντως, αυτός ο υφυπουργός σε μια συνέντευξη τύπου την ημέρα της επίθεσης αρνήθηκε ότι παρευρέθηκε καν στον τόπο που έγινε, την στιγμή που η κυβέρνηση λέει πως η επίθεση είχε σκοπό να βοηθήσει τους διοργανωτές γιατί εμείς δεν θέλαμε να γίνει η εκδήλωση!!

Η κυβέρνηση ανησυχεί πολύ για την δράση μας από την στιγμή της ορκωμοσίας του προέδρου στα τέλη του 2005. Σε εκείνες τις εκλογές ήμουν υποψήφιος με το USP (τμήμα της CWI στην Σρι Λάνκα) και είχαμε έρθει τρίτοι. Τότε, είχαμε προειδοποιήσει τον πρόεδρο Rajapakse πως αν συνέχιζε να βαδίζει στον δρόμο του σωβινισμού και του πολέμου, θα διοργανώναμε μαζική αντίσταση.

Από την στιγμή που πήρε την εξουσία, η αντιπολίτευση και η αντίσταση έχουν αναπτυχθεί και εμείς διοργανώσαμε μια κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση. Δεν πιστεύω πως αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πιστεύω πως η κυβέρνηση σχεδίαζε να επιτεθεί σε αυτή την συγκέντρωση εξαιτίας των προσπαθειών μας να οργανώσουμε το κίνημα ενάντια στην καταπίεση και την πείνα.

Την ίδια ώρα, έχουμε ξεκαθαρίσει πως ενώ παλεύουμε για τα δικαιώματα των Ταμίλ, δεν συμφωνούμε με τις τρομοκρατικές τακτικές του LTEE – Τίγρεις των Ταμίλ. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθαίνουν τον διχασμό ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες της Σρι Λάνκα.

Έχουμε εκφράσει επίσημα την δυσαρέσκεια μας στην κυβέρνηση και στην αστυνομία για την επίθεση. Αυτοί όμως προσπαθούν να μας βγάλουν υποστηρικτές της τρομοκρατίας σαν δικαιολογία για την βία που ασκεί η κυβέρνηση.

Ποια είναι η κατάσταση με τους Ταμίλ στην Σρι Λάνκα;

Σίρι: Η κατάσταση στον Βορρά όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία των Ταμίλ είναι άθλια. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια, οι τιμές είναι πέντε φορές υψηλότερες από τις κανονικές και υπάρχει πολύ πείνα. Ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Δεν υπάρχουν φάρμακα.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κεντρικό δρόμο Α9 προς τον Βορρά. Αυτό σημαίνει πως ο βασικός δρόμος από τον οποίο μεταφέρονταν όλα τα προϊόντα και οι προμήθειες έχει αποκλειστεί. Κάνουμε εκστρατεία για να ξανανοίξει ο δρόμος και επιπλέον για επείγουσες προμήθειες για να καλυφθούν οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ακόμα και τα νοσοκομεία και τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Τι είναι το Ενωμένο Λαϊκό Μέτωπο;

Σίρι: Το Ενωμένο Λαϊκό Μέτωπο δημιουργήθηκε πρόσφατα και είναι μια συνεργασία πολιτικών κομμάτων. Παρά τις πολιτικές διαφορές που έχουμε μεταξύ μας κάνουμε κοινή εκστρατεία για τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών, ενάντια στον πόλεμο, τον σωβινισμό και την πείνα.

Ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 22%, το υψηλότερο ποσοστό στην χώρα μέχρι σήμερα, και καθημερινά οι τιμές για το φαγητό ανεβαίνουν.

Επιπλέον, παλεύουμε για να ξεκινήσουν ξανά οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αν η κυβέρνηση επιδιώξει να ξεκινήσει πόλεμο, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην διαίρεση της χώρας. Είμαστε αντίθετοι με κάτι τέτοιο.

Και ποιο είναι οι σκοποί και το πρόγραμμα του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (USP);

Σίρι: Έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα για τα προβλήματα της μειονότητας των Ταμίλ. Πιστεύουμε πως αυτά μπορούν να λυθούν μόνο με αγώνες και υπερασπίζοντας το δικαίωμα τους στην αυτοδιάθεση. Αλλά είμαστε ξεκάθαροι στο ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την λύση των προβλημάτων από τους καπιταλιστές και την αστική τάξη. Δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια λύση στα πλαίσια του καπιταλισμού. Μόνο η εργατική τάξη μπορεί να δώσει λύση.

Την ίδια στιγμή παλεύουμε για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και για να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία ώστε η εργατική τάξη να μπορέσει να βρει διέξοδο από την παρούσα πολωμένη κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν από ταξική σκοπιά, για να δοθεί τέλος στους διαχωρισμούς ανάμεσα στις κοινότητες.

Είμαστε το μόνο κόμμα που μιλάει για κοινό αγώνα της εργατικής τάξης και των φτωχών στην Σρι Λάνκα που να συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες, τους Ταμίλ, τους Μουσουλμάνους και τους Σινχάλα.

Τι μπορούν να κάνουν άνθρωποι εκτός της Σρι Λάνκα για να στηρίξουν τον αγώνα σας ενάντια στην καταπίεση;

Σίρι: Νομίζω πως ο μόνος τρόπος είναι η μέγιστη κινητοποίηση των εργαζομένων και των οργανώσεων που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες σας. Σε αυτό τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι. Για αυτό τον λόγο το κίνημα ενάντια στην κυβερνητική καταπίεση χρειάζεται την μέγιστη υποστήριξη.

Τι μπορούν πιο συγκεκριμένα να κάνουν οι άνθρωποι στην Ευρώπη;

Σίρι: Πιστεύω πως η ευρωπαϊκή εργατική τάξη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του πολέμου και των κατασταλτικών μέτρων της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα. Το όνομα μου βρίσκεται στην λίστα των επόμενων στόχων που συντάχθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες μαζί με άλλα 21 ονόματα.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Χρειαζόμαστε υποστήριξη.

Μπορείτε να στέλνετε γράμματα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση για να σταματήσει τις δολοφονίες και επιπλέον να κάνετε εκστρατεία στις χώρες σας για να γίνουν δημόσια γνωστές οι επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και οι απειλές που γίνονται.

Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα από την κινητοποίηση της εργατικής τάξης και την πάλη για τον σοσιαλισμό διεθνώς.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα