Σρι Λάνκα: Διεθνής εκστρατεία υπεράσπισης αριστερών αγωνιστών!

Στις αρχές του Γενάρη, μέλη του USP (Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα, τμήμα της CWI στην Σρι Λάνκα) και του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου (συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων) δέχτηκαν επίθεση από 100 οπλοφόρους τραμπούκους των οποίων ηγούνταν ο υφυπουργός της κυβέρνησης, Μέρβιν Ντα Σίλβα, την ώρα που προετοίμαζαν μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στο Κολόμπο. Στόχος της επίθεσης, πέρα από την διάλυση της κινητοποίησης ήταν η δολοφονία ενός εκ των ηγετικών του Μετώπου, γραμματέα του USP, Σιρι Τζαγιασουρίγια. Ο σ. Σίρι σώθηκε την τελευταία στιγμή, και ως ένα βαθμό λόγω τύχης.

***

Η κινητοποίηση είχε καλεστεί σαν απάντηση στην κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις (που κυριαρχούνται από την πλειοψηφούσα εθνότητα των Σινχάλα) και τους «Τίγρεις των Ταμίλ» ένα αντάρτικο κίνημα της μειοψηφούσας κοινότητας των Ταμίλ η οποία παλεύει για αυτονομία των περιοχών στις οποίες ζεί. Τα κεντρικά συνθήματα της εκδήλωσης ήταν «ενάντια στον βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο» και «ενάντια στην καταπίεση και την φτώχεια».

Η αστυνομία γνώριζε πως ήταν πολύ πιθανό να γίνει επίθεση, αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν σταλεί email με φωτογραφίες 22 αγωνιστών της αριστεράς οι οποίοι σύμφωνα με τα email πρέπει «να σκοτωθούν άμεσα». Στο ίντερνετ, σε σελίδα των παραστρατιωτικών εθνικιστών κυκλοφορεί ηλεκτρονική αφίσα με τις φωτογραφίες των 22 αγωνιστών που σύμφωνα με τον τίτλο της αφίσας «πρέπει να πεθάνουν άμεσα»! Στο κέντρο της σελίδας αυτής είναι η φωτογραφία του συντρόφου Σίρι Τζαγιασουρίγια, ο οποίος εκτός από γραμματέας του USP, και ηγετικής φυσιογνωμίας του Ενωμένου Λαϊκού Μετώπου είναι και προέδρου της Επιτροπής που παλεύει ενάντια στις απαγωγές και τις δολοφονίες Ταμίλ από παραστρατιωτικές οργανώσεις των Σινχάλα.

Ο Σίρι σε συνέντευξη τύπου μετά την δολοφονική επίθεση δήλωσε πως θεωρεί την κυβέρνηση υπεύθυνη και πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Mahinda Rajapakse, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Αυτό είναι ξεκάθαρο όχι μόνο από το γεγονός πως δεν γίνεται καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση των εθνικιστών Σινχάλα να ελέγξει τη δράση των παραστρατιωτικών, αλλά κι από το γεγονός πως επικεφαλής της επίθεσης των ένοπλων τραμπούκων ήταν μέλος της κυβέρνησης. Κι αυτό το άτομο παραμένει ακόμα, μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα, μέλος της κυβέρνησης του …

Εκατοντάδες τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας και έχουν γίνει πικετοφορίες έξω από πρεσβείες της Σρι Λάνκα στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στην Βόννη, στο Δουβλίνο, στην Μελβούρνη, στην Σουηδία, την Γαλλία, την Αυστρία, και το Βέλγιο.

Το θέμα έχει τεθεί στα κοινοβούλια της Σουηδίας και της Βρετανίας, σε σωματεία εργαζομένων στην Βρετανία όπως το Unison (συνδικάτο δημοσίων υπαλλήλων), ενώ έχει γίνει επαφή με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βουλευτές από την Ιρλανδία, την Βρετανία, την Σουηδία, την Σκωτία και την Γερμανία καθώς και σύντροφοι μας εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν επίσης στείλει επιστολές διαμαρτυρίας.

Εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας έχουν σταλεί από την Ιρλανδία, την Μαλαισία, την Νιγηρία, την Κύπρο, το Πακιστάν, την Νιγηρία, την Αυστρία, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Η εκστρατεία έχει πάρει δημοσιότητα σε μαζικά ΜΜΕ (εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς) στη Γερμανία στην Σουηδία, και στην Αυστρία.

Συνεχίζουμε να στέλνουμε επιστολές διαμαρτυρίας

Ο Σίρι παραμένει στο στόχαστρο των φανατικών εθνικιστών.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τον σ. Σίρι Τζαγιασουρίγια σαν τρομοκράτη. Ταυτίζει δηλαδή τη θέση του USP υπέρ των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας των Ταμίλ με τη δράση των ανταρτών Ταμίλ, οι οποίοι πραγματικά κατά καιρούς καταφεύγουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Οι κατηγορίες της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς το USP δηλώνει, πάντα και παντού, τις διαφωνίες του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των «Τίγρεων των Ταμίλ».

Η ζωή λοιπόν του Σίρι αλλά και πολλών άλλων αγωνιστών της αριστεράς στη Σ. Λάνκα κινδυνεύει, γι’ αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε να μαζεύουμε ψηφίσματα από τους χώρους μας καθώς και να στέλνουμε επιστολές διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της κυβέρνησης και στη βουλή της Σρι Λάνκα (βλ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο τέλος).

***

Μπορείτε να στέλνεται επιστολές διαμαρτυρίας στις παρακάτω διευθύνσεις:

– Κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα: [email protected]

– Γραφείο Προέδρου: [email protected]

– Προς τον Πρόεδρο Mahinda Rajapakse: [email protected]

Και αντίγραφα στις διευθύνσεις:

– c/o Siritunga Jayasuriya: [email protected]

[email protected]

[email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα