Απ’ότι δείχνουν όλα το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά υπό την αιγίδα της «Σούπερ λίγκα». Δηλαδή την διοικητική αρχή που πήραν την πρωτοβουλία να σχηματίσουν η ΠΑΕ Ξάνθη και οι ομάδες του τέος ΠΟΚ(Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ) και οποία καταργεί την τωρινή διοικούσα αρχή, την ΕΠΑΕ.
Οι πρωτεργάτες της σούπερ λίγκα, πρόεδροι των ΠΑΕ Ξάνθη, ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ δηλ. Πανόπουλος, Κόκκαλης, Βαρδινογιάννης και Νικολαϊδης, αποφεύγουν μέχρι στιγμής να αποσαφηνήσουν το πως ακριβώς θα λειτουργεί αυτό το πράγμα, πoιος θα παίρνει τις αποφάσεις κτλ. Εδώ φαίνεται και η προχειρότητα αυτού του εγχειρήματος. Αυτό που διαφαίνεται πάντως είναι ότι οι διοικήσεις των ισχυρών ομάδων θέλουν να έχουν στα χέρια τους και τη διοίκηση των πρωταθλημάτων. Πάντως αυτό ισχύει και σήμερα μέσω της ΕΠΑΕ, απλά με τη σούπερ λίγκα θα εφαρμόζεται κατευθείαν από τις ΠΑΕ χωρίς τη βιτρίνα της ΕΠΑΕ, ένα τέρας που δημιούργησαν οι ίδιοι και τώρα έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχό του, βασικά εξαιτίας της δράσης παραγόντων τύπου Β.Μητρόπουλου κτλ.
Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 16 ομάδων με την προϋπόθεση να είναι μέσα σε αυτές και οι 5 ΠΑΕ που διαφωνούν με την σούπερ λίγκα (Αιγάλεω, Καλλιθέα, ΠΑΟΚ, Ιωνικός και Ακράτητος). Αν δεν καταφέρουν να τις προσελκύσουν θα τις αντικαταστήσουν με 5 ΠΑΕ τις Β’ Εθνικής. Η διαχείρηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά θα αρχίσει από το 2008, ενώ η ΕΠΟ θα συνεχίσει να υφίσταται και να ελέγχει τη διαιτησία. Μέσα στο πρόγραμμα της σούπερ λίγκα είναι και η οικονομική ενίσχυση της Β’ Εθνικής με 2.850.000 ευρώ.
Στο οικονομικό πλάνο που παρουσίασαν δείχνουν να έχουν αύξηση εσόδων μέχρι 4%. Όμως η πίτα της Α΄εθνικής προσεγγίζει τα 125 εκατ. ευρώ. Μακροχρόνια πιστεύουν ότι με την σούπερ λίγκα θα ανέβει και το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και επομένως θα έλθουν και τα αυξημένα κέρδη. Μια λογική που κινείται στα πλαίσια της αγοράς του καπιταλισμού που έχει κατανοήσει την τεράστια δυναμική του ποδοσφαίρου και το αντιμετωπίζει σαν προϊόν το οποίο όσο πιο εξωραϊσμένο το πουλήσει τόσο περισσότερα κέρδη θα έχει.
Φαινομενικά η κίνηση για την σούπερ λίγκα, όπως και όποια άλλη πρωτοβουλία για αλλαγή στα πράγματα του ποδοσφαίρου, είτε καλή είτε κακή, δείχνει ότι αποκλείεται να φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε χειρότερη κατάσταση από ότι τώρα. Πέρα από κάποιες προϋποθέσεις που θέτει για τις ΠΑΕ που θα συμμετέχουν σε αυτή (να παρουσιάζουν αύξηση κερδών και τα γήπεδά τους να έχουν υψηλότερα στάνταρ από ότι τώρα), στην ουσία το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μοιράζονται οι ιδιοκτήτες τα έσοδα του πρωταθλήματος. Ούτε η διαιτησία πρόκειται να αλλάξει, ούτε το θέαμα θα βελτιωθεί, ούτε η βία πρόκειται να μειωθεί. Επίσης η λαϊκή ανάγκη για άθληση θα συνεχίσει να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα κάτω από τα κέρδη και την εμπορικότητα. Και φυσικά θα συνεχίζουν να αποφασίζουν για το ποδόσφαιρο οι μεγαλοιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Και μάλιστα ιδιοκτήτες ΠΑΕ που κάθε χρόνο παρουσιάζουν αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο (εκτός της Ξάνθης). Πιο συγκεκριμένα οι τρεις μεγάλες ΠΑΕ έχουν συνολικά χρέη γύρω στα 100 εκ. ευρώ με τον Ολυμπιακό να έχει ζημιές 68 εκ. ευρώ, τον Παναθηναϊκό 18 εκ. ευρώ και την ΑΕΚ 19 εκ. ευρώ.
Η σούπερ λίγκα είναι το φυσικό επακόλουθο της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου. Είναι αυτό που ισχύει στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια και ήταν αναπόφευκτο να γίνει και εδώ.
Λάμπρος Αντωνάτος
____________