Σουηδία: Επίθεση φασιστών σε σύντροφο του σουηδικού τμήματος της CWI

Του Βασίλη Μαρκιανού

Την Κυριακή 22 Μάρτη, ο Mattias Bernhardsson, δημοτικός σύμβουλος με το Rättvisepartiet Socialisterna (RS, σουηδικό τμήμα της CWI), δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα νεοναζί. Με μαχαίρια και σιδερογροθιές του επιτέθηκαν λίγο πιο έξω από το σπίτι του με σκοπό να τον σκοτώσουν. Ευτυχώς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους. Ο Ματίας είναι γνωστός για τη δράση του στον αγώνα ενάντια σ τον ρατσισμό και το ναζισμό.

Η επίθεση που δέχθηκε ήταν η συνέχεια της επίθεσης που έγινε την προηγούμενη μέρα όταν ο Ματιάς και ένας φίλος της οργάνωσης, ο Τζοέλ επέστρεφαν από μια διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ και τους επιτέθηκε μια ομάδα φασιστών.

Η επίθεση κατά του Ματίας και ο τρόπος που έγινε δείχνει ακριβώς ποσό επικίνδυνοι είναι οι φασίστες και πως λειτουργούν, χρησιμοποιώντας τη βία ως μέσο για να εξαπλώσουν την προπαγάνδα τους.

Στις 26 Μαρτίου έγινε συγκέντρωση κατά του ναζισμού στην ίδια περιοχή που έγινε η επίθεση και συμμετείχαν γύρω στα 250 άτομα για να δείξουν την υποστήριξη τους για τον Ματίας και ότι οι Ναζί δεν έχουν θέση στην κοινωνία.

Για να σταματήσει η άνοδος των Ναζί στη Σουηδία χρειάζεται μια οργάνωση που να ενώνει τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια σε όλες τις αδικίες που προέρχονται από την κορυφή. Απαιτεί μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Ο φασισμός δεν μπορεί να διακοπεί με τη βία, όλοι εκείνοι που θέλουν να αγωνιστούν κατά του ρατσισμού πρέπει να οργανωθούν σε ένα αντιρατσιστικό μαζικό κίνημα για την δημιουργία χώρων εργασίας, γειτονιών, δρόμων και σχολείων «καθαρών» από φασίστες και φασιστικές ιδέες.

7,079ΥποστηρικτέςΚάντε Like
579ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,104ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
384ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής