Σουηδία: απελάσεις και πόλωση στην κοινωνία

Το «Ξεκίνημα» μίλησε με τους Ματίας Μπέρναρντσον και Γιόνας Μπράνμπεργκ, εκπροσώπους του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης» (Rät.Socialisterna – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Σουηδία) σε σχέση με την προσφυγική κρίση και την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά

 

  • Ποια κατάσταση επικρατεί σε ότι αφορά τους πρόσφυγες στη χώρα σας; Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντί τους;

Γιόνας Μπράμπεργκ: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε κατοικίες για τους 160.000 πρόσφυγες που έφτασαν στη Σουηδία μέσα στο 2015. Με νομοθετική αλλαγή η κυβέρνηση επιτρέπει να διαμένουν ακόμη και τρεις άνθρωποι μέσα σε ένα δωμάτιο. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων βγάζουν τεράστια κέρδη νοικιάζοντας διαμερίσματα στην υπηρεσία Μετανάστευσης, όπου στη συνέχεια στεγάζονται πρόσφυγες.

Η πρόσφατη «μεταρρύθμιση» του νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του κατεστημένου πλην του ακροδεξιού ρατσιστικού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες» και του Αριστερού Κόμματος. Πρόκειται για έναν απαράδεκτο νόμο, βάσει του οποίου η Σουηδία προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χαμηλότερο επίπεδο όλης της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πρόσφυγες που δεν έχουν ταυτότητα δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα ούτε και να κάνουν αίτηση για άσυλο. Δίνονται μόνο προσωρινές άδειες για 1 ως 3 χρόνια και αυτό αφορά και παιδιά. Όλοι οι πρόσφυγες πολέμου θα απελαθούν. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απελάσει 80.000 πρόσφυγες που ήρθαν πέρσι, 200 κάθε μέρα. Όμως το κίνημα θα αντιδράσει και είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να μην καταφέρει να προχωρήσει σε τόσο εκτεταμένες απελάσεις.

  • Τι στάση κρατάει ο απλός κόσμος απέναντι στους πρόσφυγες;

Γιόνας Μπράμπεργκ: Υπάρχει πόλωση. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου στήριξε τους πρόσφυγες και συμμετείχε στο κίνημα αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Αυτό το κομμάτι συνεχίζει και είναι θετικό απέναντι στους πρόσφυγες, είναι όμως πιο μπερδεμένο λόγω της τεράστιας αντι-μεταναστευτικής προπαγάνδας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία σήμερα θεωρεί ότι λιγότεροι πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να μπουν στη Σουηδία. Παράλληλα, ενισχύεται και η ρατσιστική προπαγάνδα.

  • Ποια είναι η δράση της ακροδεξιάς και των φασιστών; Τι αντίκτυπο έχει στην κοινωνία;

Γιόνας Μπράμπεργκ: Οι φασιστικές ομάδες γίνονται πιο δραστήριες. Για παράδειγμα, μέσα στο 2015, καταγράφηκαν 50 επιθέσεις ενάντια σε καταυλισμούς προσφύγων. Οι ναζιστές οργανώνουν διαδηλώσεις και χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο μέσα από τα φυλλάδια τους. Επιπλέον η ρητορική τους έχει γίνει ανοιχτά ναζιστική και δε διστάζουν να πούνε ότι «η Σουηδία πρέπει να διώξει όλους τους πρόσφυγες», ότι πρέπει να στηθούν «εθνικά δικαστήρια για τους προδότες του Έθνους» και ότι είναι υπέρ του «εθνικοσοσιαλισμού» (Ναζισμού). Επίσης οι ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες» γίνονται όλο και πιο ανοιχτά ρατσιστές.

  • Τι είδους πρωτοβουλίες παίρνει το κόμμα σας και ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Ματίας Μπέρναρντσον: Σε τοπικό επίπεδο έχουμε οργανώσει πολλές εκστρατείες για να σταματήσουμε απελάσεις και έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε για ένα μεγάλο αριθμό πολιτικών προσφύγων. Πρόσφατα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του RS δημοσίευσαν στη μεγαλύτερη εφημερίδα των συνδικάτων μια έκκληση προς τα εργατικά συνδικάτα, τις αριστερές οργανώσεις και το κίνημα υπέρ των προσφύγων για συντονισμένες κινητοποιήσεις που να απαιτούν μόνιμες άδειες, τερματισμό της κερδοσκοπίας εις βάρος των προσφύγων στο θέμα της υγείας και της στέγασης και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία και το κράτος πρόνοιας.

Η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων συμφώνησε με τα τέσσερα κόμματα της δεξιάς πάνω σε ένα νέο νόμο που αφορά στις εργασιακές σχέσεις των μεταναστών. Ο νόμος αυτός προβλέπει «εισαγωγικές» θέσεις εργασίας (π.χ. οικιακοί βοηθοί, κηπουροί κλπ) οι οποίες δεν θα πληρώνονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πρόκειται για ένα δώρο προς το κεφάλαιο. Εμείς απαιτούμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς μέσα από πρόγραμμα προσλήψεων στην παιδεία, τη δημιουργία νέων κατοικιών, το κράτος πρόνοιας κλπ.

Γιόνας Μπράμπεργκ: Επιπλέον, οργανώνουμε καμπάνιες για τη νεολαία ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, συνδέοντάς τες και με το θέμα του σεξισμού. Εξηγούμε ότι η στοχοποίηση των προσφύγων είναι μια τακτική της κυβέρνησης για να κρύψει τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες επιθέσεις εναντίον όλων των πολιτών.

  • Πως απαντάτε στις προτάσεις από αξιωματούχους της ΕΕ να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων;

Ματίας Μπέρναρντσον: Πρόκειται για προτάσεις που αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον βαθιά άδικο χαρακτήρα της ΕΕ η οποία θέλει να φορτώσει όλο το βάρος στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη διαλύσει το κοινωνικό της κράτος και έχει ήδη τσακίσει τους μισθούς των εργαζομένων κάτω από τις απαιτήσεις της Τρόικας. Αν εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις, οι πρόσφυγες θα βρεθούν σε απελπιστική κατάσταση. Αυτοί που πρέπει να πληρώσουν έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων είναι οι πλούσιες ελίτ. Τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

7,037ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,088ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
368ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής