«Σοσιαλιστική Εναλλακτική» – Τουρκία: Να υπερασπιστούμε το Κομπάνι!

Από τις 16 Σεπτέμβρη, οι Κούρδοι του Κομπάνι υπερασπίζονται ηρωικά την πόλη τους ενάντια στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Χαλιφάτου». Η σωτηρία του Κομπάνι δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους υπερασπιστές του, ούτε έχει να κάνει απλά με την επιβίωση και την ελευθερία των κατοίκων του. Πρόκειται για μια μάχη ολόκληρου του κουρδικού λαού, που βλέπει τη Ρογιάβα (κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία στην οποία ανήκει το Κομπάνι) σαν τη μοναδική νησίδα ελεύθερης έκφρασης της εθνικής και πολιτισμικής τους ταυτότητας.

Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στα λόγια βρίσκεται μπροστά στη μάχη ενάντια στο «Ισλαμικό Χαλιφάτο», όχι μόνο αρνείται να βοηθήσει τον αγώνα των Κούρδων του Κομπάνι, αλλά κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να τον σαμποτάρει. Ωστόσο, στο εσωτερικό της Τουρκίας πληθαίνουν οι φωνές αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα του Κομπάνι και ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση Ερντογάν. Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα της ανακοίνωσης της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής» (αδελφής οργάνωσης του «Ξ») στην Τουρκία.

Να υπερασπιστούμε το Κομπάνι ενάντια στην ISIS, τον ιμπεριαλισμό και την τουρκική κυβέρνηση

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα νέα από το Κομπάνι, σύμφωνα με τα οποία η πορεία της σύγκρουσης έχει αλλάξει και οι Κούρδοι υπερασπιστές του κερδίζουν έδαφος απέναντι στο «Ισλαμικό Χαλιφάτο», παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα πολλοί πίστευαν ότι η πόλη ήταν ένα βήμα πριν πέσει στα χέρια του. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας νέας μαζικής σφαγής.

Η ISIS επιτίθεται στο Κομπάνι με τανκς και πυραύλους, εξοπλισμό μιας μεσαίου μεγέθους κρατικής στρατιωτικής δύναμης. Ταυτόχρονα η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά υποβοηθά την ISIS και προσπαθεί να σαμποτάρει την υποστήριξη προς τους ένοπλους Κούρδους που υπερασπίζονται το Κομπάνι. Επιπλέον τρομοκρατεί τις μάζες που διαδηλώνουν στην Τουρκία σε ένδειξη συμπαράστασης στο Κομπάνι, καταπιέζει τον κουρδικό πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας και βάζει εμπόδια στον αγώνα ενάντια στην ISIS.

Η ISIS χρησιμοποιεί τις πιο βάρβαρες μεθόδους προκειμένου να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα τρόμου, στην προσπάθειά της να εγκαθιδρύσει ένα θεοκρατικό καθεστώς, βασισμένο στους πιο αντιδραστικούς νόμους. Κομμάτι της προσπάθειας της εγκαθίδρυσης του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Χαλιφάτου» είναι και η –στρατηγικής σημασίας για την εδραίωσή της στην περιοχή– κατάκτηση του Κομπάνι. 

Ταυτόχρονα, οι Δυτικές δυνάμεις που βλέπουν τον έλεγχό τους στην περιοχή να περιορίζεται, προσπαθούν να τον ανακτήσουν, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους σαν τον σωτήρα των λαών της περιοχής.

Παρά βέβαια το γεγονός ότι δρουν κάτω από τον μανδύα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», οι στρατιωτικές παρεμβάσεις της Δύσης καταλήγουν πάντα σε νέα λουτρά αίματος, όπως αυτά στο Ιράκ και τη Λιβύη.

Ταυτόχρονα αποτελούν κατά κύριο λόγο τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ο εφιάλτης που ζουν σήμερα οι Κούρδοι του Κομπάνι και άλλοι λαοί στην περιοχή.  

Με αυτή την έννοια ο αγώνας ενάντια στην ISIS δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από τον ενωτικό αγώνα των καταπιεσμένων και των φτωχών της ευρύτερης περιοχής ενάντια στο σάπιο, διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα, τον ιμπεριαλισμό και τις δικτατορικές κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή. 

Η υπεράσπιση της Ρογιάβα είναι ένας αγώνας κρίσιμης σημασίας από πολλές απόψεις. Η ενδεχόμενη πτώση του Κομπάνι, δε θα σημάνει μόνο τη μαζική εξόντωση των κατοίκων του, αλλά και μια συντριπτική ήττα ενός αγώνα που εμπνέει όλο τον κουρδικό λαό, αλλά και τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα θα ενισχύσει την ISIS γεωγραφικά και οικονομικά και θα αποτελέσει πλήγμα για όλους όσους μάχονται ενάντιά της στα πλαίσια του αγώνα για το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα