Προκήρυξη που μοιράζεται από τις οργανώσεις του «Ξ» σε διάφορες πόλεις και γειτονιές.
Παρακάτω, σελιδοποιημένη, σε μορφή pdf, για εκτύπωση ή φωτοτυπίες
Τα ψέματα…
Μπορεί ο Ε. Τσακαλώτος (κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης) να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεσμεύεται ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όμως κανείς δεν τον πιστεύει και όχι άδικα!
Πρώτα από όλα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τσαλαπατήσει κάθε υπόσχεση που έδωσε και έχει κερδίσει «επάξια» τον τίτλο του βασιλιά του ψέματος. Επιπλέον όμως όλες οι τελευταίες εξελίξεις μαρτυρούν αυτό που τα κινήματα φωνάζουν εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση και οι δανειστές προωθούν την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση του νερού προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
…Και η αλήθεια
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Τον Αύγουστο του 2015, προδίδοντας το συγκλονιστικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει το 3ο μνημόνιο (με τις θετικές ψήφους από ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι). Σ’ αυτό αναφέρεται:
«… Σύμφωνα με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ζώνης του Ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015, θα συσταθεί ένα νέο ανεξάρτητο ταμείο (το «Ταμείο») το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. Πρωταρχικός στόχος του Ταμείου είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα …». (Ν. 4336/15, ΦΕΚ 94 A/14.8.2015, 3ο μνημόνιο, σελ.1030 – δείτε και σελ. 4)
Έτσι, με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αντικατασταθεί από ένα νέο «υπερ-ταμείο» για να τρέξουν πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις.
Το «Υπερ-ταμείο» ιδρύεται τον Μάη του 2016 και με τον νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη Σεπτέμβρη περνάνε στην κατοχή του η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ μαζί με την ΕΛΒΟ, το Αττικό Μετρό, τη ΔΕΗ και τα ακίνητα του δημοσίου (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ότι μπαίνει στο Υπερ-ταμείο «θα ρευστοποιηθεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα». Όλα τα άλλα είναι ψέματα.
Το Υπερ-ταμείο ελέγχεται από την Τρόικα και έχει ένα και μόνο σκοπό: το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών σε ιδιώτες με σκοπό την αποπληρωμή του χρέους και την ικανοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου (ευρωπαϊκού και ελληνικού) που θέλει να βάλει χέρι τα πάντα – ανάμεσά τους και το νερό!
Άλλωστε στη ΔΕΘ ο ίδιος ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την είσοδο «στρατηγικών επενδυτών» στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ στα τέλη Αυγούστου πέρασε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (http://www.opengov.gr/minenv/?p=7908) με θέμα τη θέσπιση κανόνων για την «κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος».
Η εν λόγω ΚΥΑ προβλέπει ρητά ότι:
«Πάροχοι υπηρεσιών για ύδρευση, ή/και αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων είναι … και ιδιωτικοί φορείς…» (Κεφάλαιο Γ, Άρθρο 8, Παρ. 2).
Κερδοσκοπία
Όπως όλοι καταλαβαίνουν, οι «στρατηγικοί επενδυτές» κυνηγάνε ένα και μόνο πράγμα: το μέγιστο κέρδος. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί πρώτον, με την αύξηση των τιμολογίων και δεύτερον, με το χτύπημα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας.
Η ίδια Υπουργική Απόφαση συμπεριλαμβάνει, μάλιστα, ως μέρος του κόστους του νερού το «κόστος κεφαλαίου», δηλαδή:
«το κόστος ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου, που είναι η απόδοση του κεφαλαίου σε εναλλακτικές τοποθετήσεις…το κόστος τόκων για δανειακά κεφάλαια…η εύλογη ετήσια απόδοση των ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων που χρησιμοποιούν» (Παράρτημα Ι, Α.2.).
Με άλλα λόγια τους εγγυάται τα κέρδη τους!
Στην πράξη κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία-πάροχος που θα έχει μπει στην αγορά του νερού θα μπορεί να επιβάλει αυξήσεις στην τιμή του νερού αν θεωρεί ότι θα έβγαζε μεγαλύτερα κέρδη από κάποια «εναλλακτική» επένδυση, ή αν θεωρήσει ότι η απόδοση των κεφαλαίων της δεν ήταν «εύλογη», ή αν η τράπεζα που έχει δανείσει στην εταιρεία-πάροχο αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού!
«Περιβαλλοντικό τέλος»: ακόμη ένα χαράτσι!
Aκόμη ένα χαράτσι επιβάλλεται στα φτωχά λαϊκά στρώματα, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος».
Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναγνωρίσει ότι το «περιβαλλοντικό τέλος» θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και γι’ αυτό προβλέπει τη «σταδιακή εφαρμογή» του μέτρου:
«τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες… κλιμακωτά… με βασικό κριτήριο την αποτροπή απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών…» (Κεφάλαιο Γ, Αρ.8, Παρ. 3).
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Είναι απαραίτητο να παλέψουμε για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις τύπου Λατινικής Αμερικής ή Αφρικής. Εκεί οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπούν με το νερό και εκατομμύρια άνθρωποι είτε στερούνται το καθαρό νερό είτε το πληρώνουν χρυσάφι.
Η ορθολογική χρήση του νερού, η προστασία των υδάτινων πόρων και η πρόσβαση σε καθαρό νερό μπορούν να διασφαλιστούν μόνο αν οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης) βρίσκονται υπό δημόσια ιδιοκτησία και αν λειτουργούν σε συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα! Όπως δεν είναι ο αέρας που αναπνέουμε, τα δάση, η θάλασσα, η Υγεία και η Παιδεία! Όσοι τα θυσιάζουν, ξεπουλώντας τα σε μια χούφτα κερδοσκόπους μεγαλοκαρχαρίες, πρέπει να μας βρουν απέναντί τους!