Σωματείο Vodafone: Τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα στο στόχαστρο

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ στο Παναττικό Συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη 17/3, στο Σύνταγμα, στις 18:30.

Ξεκίνησε σαν πανδημία, εξελίσσεται σε πολιτική καταστροφής για τα εργασιακά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες

Συνάδελφοι,

Τον τελευταίο χρόνο όλοι οι εργαζόμενοι καλούνται να επιτελέσουν την καθημερινή τους εργασία και να επιβιώσουν μέσα σε πρωτόγνωρους περιορισμούς και με ιδιαίτερα επιβαρυμένη ψυχολογία.

Ενώ αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση σε κάθε εργασιακό και δημοκρατικό δικαίωμα, συνεπικουρούμενη από διάφορα κέντρα εξουσίας (ΣΕΒ, μεγάλα ΜΜΕ, ΕΕ, Αμερικανική Πρεσβεία). Με πρόσχημα την πανδημία, επιχειρείται να γραφτεί μία νέα σελίδα στη χώρα, όπου δεν θα υπάρχει χώρος για δικαιώματα και διεκδικήσεις, παρά μόνο για ολοένα μεγαλύτερη πίεση στην καθημερινότητά μας.

Στις πρώτες νομοθετικές κινήσεις της, η παρούσα κυβέρνηση δυσχέρανε το πλαίσιο διεκδικήσεων των εργαζομένων κατά των εργοδοτών και απαξίωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τους σχετικούς ελέγχους. Έδωσε έτσι το “πράσινο φως” για εκτεταμένη εργοδοτική αυθαιρεσία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Με την έναρξη της πανδημίας άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ με αποτέλεσμα σήμερα να διασωληνώνονται ασθενείς σε ράντζα -αν καταφέρουν να βρουν- ενώ παράλληλα προχώρησε σε αναστολή σχεδόν όλων των υπολοίπων ιατρικών αναγκών (χιλιάδες χειρουργεία έχουν αναβληθεί). Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής εκτός από τους νεκρούς από τον ιό προστίθενται και όλοι αυτοί που πεθαίνουν από άλλες ασθένειες γιατί δεν τους έχει παρασχεθεί η ιατρική φροντίδα που χρειάζονται από το ΕΣΥ και δεν έχουν τα χρήματα για να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Δεν παίρνουν κανένα μέτρο στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας γιατί αυτά σημαίνουν πως οι εργοδότες θα πρέπει να μειώσουν λίγο τα κέρδη τους και έτσι καταλήγουν μόνο σε “άνοιξε-κλείσε” του κόσμου στα σπίτια του, με πρωτοφανείς συνέπειες στα εισοδήματα και στην ψυχολογία των απλών ανθρώπων.

Τα όποια χρήματα δίνει αθρόα η κυβέρνηση είναι προς ημετέρους μέσω αναθέσεων για αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας έργα, προς τα ΜΜΕ με σκοπό να διατηρήσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης, και για εξοπλισμούς στους διεθνείς εμπόρους όπλων.

Ταυτόχρονα ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον εργάσιμο χρόνο καθώς -σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου- θα διευθετεί τον χρόνο εργασίας δίνοντας το δικαίωμα στον εργοδότη ουσιαστικά να ασκεί πίεση για την παραβίαση του 8ώρου και την κατάργηση πληρωμής υπερωριών.Θα εισάγει ρυθμίσεις που ουσιαστικά θα επιφέρουν το συστηματικό φακέλωμα των εργατικών σωματείων και των εργαζομένων που συνδικαλίζονται, θα νομιμοποιεί την απεργοσπασία και τελικά θα δυσχεραίνει έως και θα απαγορεύει τη δυνατότητα κήρυξης απεργίας και περιφρούρησής της.

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και μείωση εισοδήματος, ενώ για να οριστικοποιηθεί αυτή η επίθεση τους τελευταίους μήνες έχει κηρυχθεί παράνομο κάθε δημοκρατικό δικαίωμα διαμαρτυρίας. Ξεκίνησαν με την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου και με τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, και συνεχίζουν με την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας για να πνίξουν από νωρίς κάθε φωνή διαμαρτυρίας καθώς και με ένα κρεσέντο απίστευτης αστυνομικής βίας, την οποία καλύπτουν πλήρως και με την οποία προσπαθούν να επιβάλλουν τον φόβο και τον γύψο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι πρόσφατες δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας και βασανιστηρίων μέσα στην ΓΑΔΑ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από τη μια με ασφυκτικούς νόμους, πρόστιμα, τα αστυνομικά γκλομπ, τις αύρες, και με τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ από την άλλη, προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα πλήρες κλουβί στην ενημέρωση, στα δικαιώματα, στην καθημερινότητά μας με μοναδικό σκοπό την περαιτέρω εντατικοποίηση της οικονομικής εκμετάλλευσης των ασθενέστερων της κοινωνίας, των εργαζομένων και των νέων που οδηγούνται μαζικά σε ένα μέλλον χωρίς διεξόδους.

Στα πλαίσια αυτά η διοίκηση της Vodafone από την έναρξη της πανδημίας έχει οδηγήσει περισσότερο από το 90% του προσωπικού στο σπίτι του, μειώνοντας προς όφελός της τα δικά της λειτουργικά κόστη και επιβαρύνοντας την προσωπική ζωή όλων μας. Ταυτόχρονα σε σχέση με 1,5 χρόνο πριν βιώνουμε μία μείωση προσωπικού 100άδων εργαζομένων, που αγγίζει διψήφιο ποσοστό (με απολύσεις, με λήξεις συμβάσεων, με εξώθηση σε παραιτήσεις), γεγονός που έχει σοβαρό αντίκρισμα και στη ροή και τον φόρτο της εργασίας. Σε πολλά τμήματα η επίθεση αυτή αγγίζει το παλαιότερο και πιο έμπειρο προσωπικό, ενώ ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα αν ξεπεράσει συνάδελφος τους 8 μήνες, θεωρείται “παλαιός”. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει καθήλωση των μισθών στους βασικούς μισθούς και μεγάλη εντατικοποίηση, αλλά ταυτόχρονα “αριστεύει” πλέον στις κάκιστες υπηρεσίες καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη αιτήματα πελατών.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα μείωσης προσωπικού είναι οι δεκάδες (άνω των 30) απολύσεις στο προσωπικό της πρώην Cyta (μετά τον κύκλο του migration).

Παράλληλα, οι τακτικές πίεσης που δημιουργεί η εταιρεία με παρενοχλήσεις σε διαφόρους εργαζομένους μέσω των προϊσταμένων είναι τρομακτικές. Εκφοβιστικές επιστολές ως μέσο προετοιμασίας για απόλυση, συνεχείς απειλές για απόλυση με πρόσχημα την αξιολόγηση, συνεχείς παρενοχλήσεις μέσω skype ή τηλεφώνων αποσπώντας την προσοχή των συναδέλφων από την εργασία τους, ευθείες απειλές προς εργαζόμενους από προϊσταμένους να μην κάνουν χρήση γονικών αδειών ή άλλων δικαιωμάτων “γιατί θα λειτουργήσει εις βάρος τους”(!).

Στο δε βοηθητικό προσωπικό (Engie / καθαρίστριες, φύλακες) καταπατούνται δικαιώματα κανονικής άδειας καθώς τους υποχρεώνουν είτε να εργαστούν είτε να δηλώσουν κανονική άδεια σε μέρες αργίας (π.χ. Καθαρή Δευτέρα) ή ακόμη και σε περιπτώσεις που τίθενται σε αναστολή λόγω Covid19.

Τελευταίο κατόρθωμα ήταν και η “προσφορά” της διοίκησης να μπουν κάμερες στα σπίτια μας και σε κάθε θέση εργασίας “για την καλύτερη γνωριμία μας για τα meetings”. 

Η διοίκηση απέναντι στο αίτημά μας για απόσυρση των καμερών από κάθε σπίτι συναδέλφου, μας απάντησε (σε μια αντιστροφή της πραγματικότητας) ταυτίζοντας τη χρήση κάμερας με την δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, τονίζοντας τον “εθελοντικό” χαρακτήρα, επικαλούμενη τις κυβερνητικές ΠΝΠ για την πανδημία.

Ειδικά σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε σε κάθε συνάδελφο την σημασία να μην αποδεχθεί οποιοδήποτε μέσο βιντεοσκόπησης στο σπίτι του και στην εργασία του με οποιαδήποτε αφορμή και να τονίσουμε στη διοίκηση πως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί με τους συναδέλφους σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εντατικοποίηση μέσω της παράνομης βιντεοπαρακολούθησής μας.

Συνάδελφοι,

Σε αυτές τις στιγμές είναι ελπιδοφόρα η πρόσφατη αυθόρμητη αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας απέναντι στην εκτεταμένη καταστολή και κρατική βία που οδήγησε προς στιγμήν σε αναδίπλωση την κυβέρνηση. Ωστόσο, να είμαστε σίγουροι πως αυτή η επίθεση θα συνεχίσει αμείωτη. Για την βίαιη κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι στρατηγική απόφαση να μην μείνει όρθιο δημοκρατικό ή εργασιακό δικαίωμα πάνω στο οποίο θα μπορούμε να βελτιώσουμε και να διεκδικήσουμε την οικονομική μας θέση ως εργαζόμενοι.

Για αυτό τον λόγο είναι ζωτικό να ηττηθεί η κυβέρνηση και η πολιτική που περιορίζει τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να στηριχθούν όλες οι γενικότερες δράσεις που θα φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήματα. Για αυτό τον λόγο στηρίζουμε και το Παναττικό Συλλαλητήριο σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 17/3, στο Σύνταγμα, 6:30μμ. που καλούν φορείς υγείας, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Ζωτικό επίσης για εμάς είναι να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και την εργασία με αξιοπρέπεια εδώ που έχουμε συναντηθεί.

Για αυτό τον λόγο επίσης καλούμε κάθε συνάδελφο να απορρίψει οποιουδήποτε είδους ψυχολογικής και εργασιακής πίεσης από τους προϊσταμένους του και να έρχεται σε επικοινωνία σε κάθε τέτοια περίπτωση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου.

Απαιτούμε από τη διοίκηση να αποδίδονται κανονικά οι άδειες και να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία σε όλο το προσωπικό (Vodafone, συνεργάτες, φύλακες, καθαρίστριες κ.λπ.).

Επίσης, καλούμε κάθε συνάδελφο να μη δέχεται την απόλυσή του. Η απόλυση και η έξοδος στην ανεργία σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι μονόδρομος. Γίνεται πραγματικότητα όταν δεν αντιστεκόμαστε.

Στα πλαίσια της μεταξύ μας οργάνωσης θα λάβουμε πρωτοβουλία συζήτησης μέσω διαδικτύου έως το τέλος του μήνα με διαδικασία και τρόπο που θα ανακοινωθεί.

Κλείνοντας καλούμε κάθε συνάδελφο να ενισχύσει την συλλογική συζήτηση και δράση μέσω του Σωματείου μας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ερχόμενος σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο και δίνοντας την εγγραφή του και την έμπρακτη συμμετοχή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Vodafone-Πάναφον

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα