Σωματείο Vodafone: Όχι στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας/ 24ωρη απεργία

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον αναφορικά με τα ζητήματα:
α) των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα
β) της 24ώρης απεργίας εν όψει της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης
γ) το αίτημα για επαναπρόσληψη απολυμένων επινοικιαζομένων εργαζομένων και των δικών που αυτοί έχουν
δ) το νέο νόμο για τα εργασιακά
Όπως είναι γνωστό στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα επικρατούν συνθήκες “γαλέρας” με ισχυρές πιέσεις στους εργαζομένους και ο συνδικαλισμός είναι υπό διωγμό. 
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση

 

 

Συνάδελφοι,

Αποτελεί πλέον κοινοτυπία να διαπιστώνουμε καθημερινά στο χώρο μας πόσο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Είναι γνωστό πως ειδικά τα τελευταία χρόνια η εντατικοποίηση, ειδικά στα call centersτης Vodafone, έχει πάρει απάνθρωπες διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα μπήκαν σε εφαρμογή κάποιες νέες πρακτικές που έχουν φέρει τους συναδέλφους μας στα όρια των ψυχολογικών/ ανθρώπινων τους αντοχών.

 • Το autoanswer, μια λειτουργία στην οποία η γραμμή εισερχόμενης κλήσης ανοί­γει αυτόματα, κατευθείαν από το σύστημα, χωρίς δυνατότητα επιλογής του συναδέλφου. Η πίεση και το στρες στο οποίο υπόκεινται οι συνάδελφοι ανέβηκε στα ύψη, καθώς δεν είναι εφικτό το να ελέγχουν τι συμβαίνει, ανά πάσα στιγμή.
 • Ζητήθηκε από συναδέλφους των call centers να υπογράψουν μια σειρά επιπρόσθετων όρων, που αφορούν την «εξασφάλιση και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων». Με λίγα λόγια ανέφεραν πως σε διάφορα τμήματα κατά την επικοινωνία με τον πελάτη θα είναι δυνητικά διαθέσιμη η φωτογραφία ή ζωντανή εικόνα κάθε συναδέλφου μέσω skype ή άλλου μέσου, με αμφίβολες συνέπειες σχετικά με την χρήση της από τον οποιονδήποτε.
 • Το πλέον προκλητικό όμως συνέβη στο τηλεφωνικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου συνάδελφοι ενημερώθηκαν γραπτά από προϊστάμενο μεταξύ άλλων το εξής: «Δεν κλείνουμε σε καμία περίπτωση την γραμμή ακόμη και αν υπάρχει λεκτική επίθεση εκ μέρους των συνδρομητών (κοινώς, μας βρίζουν)».  Δηλαδή επί τοις ουσίας απαιτούν από τους συναδέλφους να αποδεχτούν τις ύβρεις και την λεκτική κακοποίηση ως κομμάτι της καθημερινότητας τους.

Ζητάμε από την διοίκηση να σταματήσει εδώ και τώρα όλες αυτές τις πρακτικές. Θα μας βρούνε όλους μπροστά τους, συσπειρωμένους και δυνατούς. Είναι καιρός να σταματήσει η διαρκής υποτίμηση της εργασίας μας και ο εξευτελισμός μας.

 • Κατάργηση άμεσα του «autoanswer” στα τηλεφωνικά κέντρα.
 • Δεν ανεχόμαστε τις ύβρεις και τις απειλές από κανέναν, σε αυτές τις  περιπτώσεις περνάμε τη γραμμή στον προϊστάμενο.
 • Αποφόρτιση του τεράστιου όγκου εργασίας

Επιπλέον στα καταστήματα, στα τεχνικά & εμπορικά τμήματα η εντατικοποίηση είναι τεράστια, με την πίεση για να «βγει η δουλειά», με απλήρωτες υπερωρίες, με τους συναδέλφους να αναγκάζονται να εργάζονται υπερωριακά υπό τον φόβο της απόλυσης όπου το περίφημο «τι να κάνουμε, αυτή είναι η δουλειά και πρέπει να βγει» χρησιμοποιείτε  κατά κόρον.

Ακριβώς επειδή αυτή η κατάσταση χρειάζεται μια ουσιαστική απάντηση, ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να καθόμαστε και να διαπιστώνουμε τις δυσκολίες, στην πρόσφατη Γενική μας Συνέλευση (4/10) πάρθηκε απόφαση για 24ωρη απεργία στην Vodafone.

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά

Στην κεντρική πολιτική σκηνή κουαρτέτο και κυβέρνηση ετοιμάζονται στα τέλη του Οκτώβρη να φέρουν νέο νόμο για τα εργασιακά που θα αντικαθιστά πολλά (αν όχι όλα) τα θετικά σημεία που υπήρχαν στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Ενδεικτικά το πρώτο πόρισμα της επιτροπής των –υποτίθεται– σοφών, περιλαμβάνει πέρα από γενικολογίες και ασάφειες, προτάσεις όπως: θέσπιση νέου «υποκατώτατου» μισθού, πολύ κάτω από τα σημερινά 586 ευρώ (μικτά),εργασία με μειωμένο ωράριο και μισθό, διευκολύνσεις για ομαδικές απολύσεις και έτερες αλλαγές.

Ο πραγματικός τους στόχος είναι να φτάσουν τον κατώτατο μισθό στα 216 ευρώ που είναι στην Βουλγαρία, να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τις ομαδικές απολύσεις, να καταργήσουν ουσιαστικά το βασικό όπλο των εργαζομένων που είναι η απεργία. Ακόμα να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πολλές αναφορές και δημοσιεύματα στον τύπο, υπάρχει ήδη στην αγορά η γενιά των 100 ευρώ.

Προτρέχοντας στο να εφαρμόσει ήδη τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις, συνεπής στην αντεργατική της στάση, η διοίκηση της Vodafone απαγορεύει την είσοδο στα κτήρια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Σωματείου και βάζει διαρκώς εμπόδια στην άσκηση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο αποθρασύνεται μπροστά στην σημερινή κατάσταση της απογοήτευσης και της σύγχυσης που προκαλούν αφενός το τεράστιο πολιτικό κενό και αφετέρου ο εκφυλισμός και απαξίωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε τριτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να προετοιμάσουμε την αντεπίθεση μας, στη βάση ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου, με τεκμηριωμένες προτάσεις και με γνώμονα την ενότητα τόσο στον χώρο του Σωματείου μας, όσο και ευρύτερα στο επίπεδο των τηλεπικοινωνιών και του εργατικού κινήματος.

Απόφαση για 24ωρη απεργία

Στην  τελευταία Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 4/10,πήραμε απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στην Vodafone στο τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, με αιτήματα τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο.

Σε αυτό τον στόχο είναι πολύ σημαντική η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στον χώρο μας, πέρα από τις υπαρκτές διαφορές μας.

Τα βασικό πλαίσιο αιτημάτων της Απεργίας μας θα είναι:

 • ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗΣ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ VODAFONE ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ
 • ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
 • Επαναπρόσληψη των επινοικιαζόμενων συναδέλφων μας, των οποίων επίκεινται οι δίκες:

Την Δευτέρα 31 Οκτώβρη της συναδέλφου Βίκυς Κωστοπούλου

Την Τρίτη 1 Νοέμβρη του συναδέλφου Χάρη Σιδέρη

Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη του συναδέλφου Ανδρέα Μήτση.

Επιπλέον ζητάμε την επαναπρόσληψη των συνάδελφων μας Ειρήνης Μίχου & Χρήστου Πράντζιου

 

Tο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα