Σωματείο Εργαζομένων Vodafone: Απάντηση στη συκοφαντική επίθεση του ΣΕΤΗΠ (ΠΑΜΕ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ

Είναι τουλάχιστον προκλητικό ότι τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι ζούμε την ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας, της κυβέρνησης, της Τρόικας, όταν κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων της Vodafone αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εργασία ενάντια σε απολύσεις, αυτή ακριβώς τη στιγμή το ΣΕΤΗΠ επιλέγει να εξαπολύσει νέα συκοφαντική επίθεση εναντίον του επιχειρησιακού Σωματείου.
(Σημείωση "Ξ": Το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, ΣΕΤΗΠ, είναι κλαδικό σωματείο, που ιδρύθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, σε αντιπαράθεση με τα επιχειρησιακά σωματεία του χώρου.)

Μας καταλογίζουν πως επιλέγουμε τους συναδέλφους μας και τους διακρίνουμε με βάση το αν συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ ή όχι. Μας κατηγορούν ότι μιλήσαμε μόνο για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Ελένης Ηλιάδη. «Καταλογίζουν» στην εκλεγμένη πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου πως «έθεσε θέμα αρχής να μην υπερασπιζόμαστε εργαζόμενους που ανήκουν στο ΠΑΜΕ» και «αναρωτιούνται» για το αν γνωρίζει το ΔΣ και τα μέλη του σωματείου για τα τεκταινόμενα.

Απαντούμε πως η λάσπη και η υποκρισία έχουν όρια. Έξω από αυτά κινούνται οι συνάδελφοι μας και το σωματείο μας. Έξω από τη λασπολογία το ΣΕΤΗΠ όμως δεν μπορεί να κάνει βήμα. Ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα;

  • Το Σωματείο μας δε ζήτησε «κοινωνικά φρονήματα» ποτέ και από κανέναν. Η συνάδελφος Άσπα Γεωργιάδη ανήκε ως μέλος τόσο στο ΣΕΤΗΠ όσο και στο Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον.
  • Στη Vodafone ήδη από το 2007 έχει ξεκινήσει μία σειρά απολύσεων και«οικειοθελών» παραιτήσεων ανά περιόδους, μεμονωμένων αλλά και μαζικών. Η εταιρεία μετατρέπει καταστήματα σε franchise, απολύει εργαζόμενους με πρόσχημα την «χαμηλή απόδοση», ενώ τα κενά που δημιουργούνται τα αναπληρώνει με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με το εκβιαστικό καθεστώς των μηνιαίων συμβάσεων. Εκατοντάδες συνάδελφοι δουλεύουν με διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας. Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει παγώσει τις προσλήψεις σε πολλά τμήματα, ενώ έχει αυξήσει την εντατικοποίηση της εργασίας. Όλα αυτά το Σωματείο μας τα έχει καταγγείλει στις ανακοινώσεις του, έχει πάρει σαφή θέση και έχει κινητοποιηθεί επανειλημμένα ενάντια στις απολύσεις.
  • Σε όλους τους συναδέλφους που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την απόλυση το Σωματείο έχει προσπαθήσει να απευθυνθεί. Τους έχει καλέσει να μην υπογράψουν απόλυση ή παραίτηση, να μην εισπράξουν την αποζημίωση, να καταγγείλουν άμεσα την απόλυσή τους και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές ενέργειες μαζί με το Σωματείο. Λόγω αυτής της στάσης έχουν δοθεί σημαντικές μάχες για μεμονωμένες ή ομαδικές απολύσεις, και σε κάποιες από αυτές χάρη και στην σθεναρή στάση των συναδέλφων σώθηκαν θέσεις εργασίας.
  • Την ίδια στάση κρατήσαμε και με τη συνάδελφο Άσπα Γεωργιάδη. Η συνάδελφος δεν ακολούθησε καμία από τις παραινέσεις μας. Ακόμα και αφού αποδέχτηκε και υπέγραψε την απόλυσή της, το ΔΣ του σωματείου επεδίωξε άμεση συνάντηση με τη συνάδελφο. Έγινε συνάντηση με 3 μέλη του ΔΣ (ανάμεσα στα οποία δεν ήταν η πρόεδρος), όπου εξηγήσαμε στη συνάδελφο πως από το σωματείο θα έχει κάθε υποστήριξη. Θέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση το να καταγγείλει την απόλυσή της και να προχωρήσουμε στη διεκδίκηση της επαναπρόσληψης. Όταν τέθηκε το ζήτημα του ΣΕΤΗΠ και του ΠΑΜΕ, εξηγήσαμε πως το Σωματείο μας δεν έχει προνομιακούς συνομιλητές και δεν συναποφασίζει ούτε με το ΠΑΜΕ, ούτε με το ΣΕΤΗΠ, ούτε με τη ΓΣΕΕ. Πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και στην πορεία να καλέσουμε σωματεία και συνδικαλιστές για συμπαράσταση, όπου το ΣΕΤΗΠ μπορεί να έρθει και να τοποθετηθεί. Η συνάδελφος ζήτησε χρόνο να σκεφθεί και επανήλθε ζητώντας να προχωρήσουμε πρώτα σε κινητοποιήσεις και μετά να καταγγείλει η ίδια την απόλυσή της. Επαναλάβαμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι είναι να μπει μπροστά η ίδια και να έχει προχωρήσει αποφασιστικά στην καταγγελία της απόλυσης. Επανήλθε τηλεφωνικά για να ζητήσει να παρευρεθούμε στην Επιθεώρηση Εργασίας το ΣΕΤΗΠ και το Επιχειρησιακό Σωματείο μαζί. Της εξηγήσαμε πως κατά την γνώμη μας πρέπει να προχωρήσει με το Επιχειρησιακό Σωματείο, που δραστηριοποιείται στον χώρο εργασίας και που είναι μακράν το πιο αντιπροσωπευτικό -σε αντίθεση με το ΣΕΤΗΠ- και ότι όποιο άλλο Σωματείο (μαζί και το ΣΕΤΗΠ) μπορεί να συμμετέχει ως αλληλέγγυο, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, είτε στην επιθεώρηση εργασίας είτε στις κινητοποιήσεις. Την ενημερώσαμε ακόμη για την απόλυση της συναδέλφου Ελένης Ηλιάδη και ότι θα προχωρούσε στην καταγγελία της, και την καλέσαμε να συντονιστεί μαζί της. Αφού και πάλι ζήτησε χρόνο, η συνάδελφος συνέχισε να ζητάει με επιμονή να παρευρεθεί και να συναποφασίζει το ΣΕΤΗΠ από κοινού με το Σωματείο μας. Όπως επιβάλλει η αυτονομία του Σωματείου μας, επιμείναμε να μας ενημερώσει αν θα προχωρήσει και πως στην καταγγελία της απόλυσης. Μέχρι σήμερα η συνάδελφος δεν μας έχει ενημερώσει αν αποδέχεται τελικά την απόλυσή της ή την καταγγέλλει.
  • Η συνάδελφος είχε μιλήσει ήδη με πάνω από το μισό ΔΣ του Σωματείου, γεγονός που πρέπει να το γνωρίζει πολύ καλά το ΣΕΤΗΠ. Να ενημερώσουμε ωστόσο το ΣΕΤΗΠ για να μην ανησυχεί, πως οι αποφάσεις στο Σωματείο μας παίρνονται συλλογικά στις διαδικασίες του, στο ΔΣ και στις Γενικές Συνελεύσεις. Όλοι είναι ενήμεροι για όλα και η στάση μας για την συγκεκριμένη απόλυση αποφασίστηκε ομόφωνα. Για την προσωπική συκοφαντική επίθεση στο πρόσωπο της προέδρου του Σωματείου μας, έχουμε να τους πούμε να μην κρίνουν «εξ ιδίων, τα αλλότρια».

Νομίζουμε πως τα γεγονότα μπορεί ο καθένας να τα κρίνει. Δεν μας εντυπωσιάζει η επίθεση του ΣΕΤΗΠ. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Θυμόμαστε πολύ καλά τα πρωτοφανή γεγονότα που ζήσαμε πριν ενάμιση χρόνο, όταν την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών του Σωματείου μας στη Θεσσαλονίκη, το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης έστησε δική του κάλπη μέσα στον χώρο εργασίας και δημιούργησε σύγχυση για να παραπλανήσει συναδέλφους να ψηφίσουν σ’ αυτό.

Αργότερα, όταν η διοίκηση της εταιρείας μας έσερνε στα διοικητικά δικαστήρια για να μην υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση και να μας βγάλει «μη αντιπροσωπευτικούς», το ΣΕΤΗΠ μας είχε ήδη καταγγείλει ως «εργoδοτικούς».

Παρόμοιες επιθέσεις και στο επιχειρησιακό σωματείο της WIND. Και σε άλλα… Γεμάτο το internet με καταγγελίες του ΣΕΤΗΠ για πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία δεν ελέγχει ή δεν έχει παρουσία το ΠΑΜΕ. Ωστόσο, μας ξάφνιασε είναι αλήθεια η χρονική στιγμή. Τη στιγμή που παλεύαμε μία απόλυση, καταλαβαίνουμε όλοι πως η συκοφαντία μόνο τον εργοδότη βοηθά.

Ας αναλογιστούν επιτέλους κάποιοι τις ευθύνες τους. Ξηλώνονται εργατικά δικαιώματα και όλη η εργατική νομοθεσία μέρα με την ημέρα. Άνθρωποι απολύονται, η ελαστική εργασία και οι εκβιασμοί στους χώρους εργασίας περισσεύουν. Σωματεία δίνουν μάχες για να καταφέρουν να σταθούν στο χώρο τους. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και την επιβίωση, και οι καιροί απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συνοχή. Δεν είναι δυνατόν αυτές τις δύσκολες ώρες να χαραμίζουμε χρόνο για τις ευφάνταστες συκοφαντίες του ΣΕΤΗΠ. Δε χωρούν λογικές διάσπασης των εργαζομένων πλέον. Δε θα γίνουν οι ζωές μας παιχνίδι σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε εργαζόμενοι και έχουμε την εργοδοσία, την Τρόικα, το ΔΝΤ και τις κυβερνητικές αποφάσεις απέναντί μας.

Το ΣΕΤΗΠ-ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει πως απέναντί του έχει και όποιον εργαζόμενο και σωματείο δεν είναι ομοϊδεάτης του. Το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε για την κατάντια αυτή, είναι την απέραντη θλίψη μας.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα