Array

Σωματείο εργαζομένων στο Σισμανόγλειο: Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής Υπηρεσίας και τα σκάνδαλα με τις υπερωρίες

Του Nίκου Μαλινόγλου, προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο

Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών (με την μέθοδο της «σαλαμοποίησης», δηλαδή κομμάτι-κομμάτι) καθώς επίσης και τα οικονομικά σκάνδαλα με αφορμή τις υπερωριακές αμοιβές στα Δημόσια Νοσοκομεία καλά κρατούν.

Με αυτά τα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον εργαζόμενο στα Δημόσια Νοσοκομεία αλλά και τον ασθενή, ασχολήθηκε (μεταξύ άλλων) αυτή την περίοδο το Σωματείο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. 

Από τα αποσπάσματα των αποφάσεων του ΔΣ του Σωματείου που ακολουθούν μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε απλοί θεατές με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη κινηθήκαμε σε εξώδικη διαμαρτυρία για το θέμα των υπερωριών, διεκδικώντας την δίκαιη και ισότιμη κατανομή τους και ανοίγοντας το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, καθώς και σε καταγγελία της Διοίκησης για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Υπερωρίες

Η απόφαση του ΔΣ του Σωματείου για τις αμοιβές των υπερωριακής εργασίας αναφέρει ανάμεσα σ’ άλλα:

«Επανερχόμαστε στο πολυσυζητημένο αλλά άλυτο θέμα της κατανομής της υπερωριακής εργασίας και θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να διαιωνιστεί για μια φορά ακόμη το χρόνιο αυτό ζήτημα.

Ο σκανδαλώδης τρόπος με τον οποίο Διοίκηση και Υπηρεσίες διαπράττουν μια από τις σοβαρότερες αδικίες μεταξύ των εργαζόμενων στο θέμα των αμοιβών, σε βάρος της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας, έχει εξεγείρει το σύνολο των εργαζομενων πλην των ευνοούμενων.

Δεν είναι δυνατόν υπάλληλοι του Νοσοκομείου που ΔΕΝ γνωρίζουν πως είναι το Νοσοκομείο απογεύματα και Σαββατοκύριακα να λαμβάνουν αμοιβές από την υπερωριακή εργασία ετησίως αρκετές χιλιάδες ευρώ. Την ίδια ώρα στο προσωπικό που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Νοσοκομείου και που κάνει κυκλικό ωράριο να του αναλογούν ψίχουλα.

Είναι απαράδεκτο επίσης να παραβιάζεται ωμά η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν.3205/03, γιατί ενώ η συγκεκριμένη διάταξη δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση υπερωριακής εργασίας ανώτερης των 60 ωρών μηνιαίως ανά υπάλληλο, Διοίκηση και υπηρεσίες, παρανομώντας, ενέκριναν σε υπαλλήλους «υπερωριακή απασχόληση» που έφτανε μέχρι και 250 ώρες.

Όλα αυτά μας οδηγούν να ζητήσουμε από τη Διοίκηση να προβεί άμεσα σε: Επανακατανομή της υπερωριακής εργασίας και αμοιβής του πρώτου τετράμηνο του 2004 στην βάση της ισότητας προς άρση των αδικιών σε όλους τους εργαζόμενους και όχι στους ημετέρους.

Τέλος επιφυλασσόμαστε για τις τυχόν ενέργειες μας για την υπερωριακή εργασία και την αμοιβή αυτής για τα προηγούμενα έτη».

Τεχνική Υπηρεσία

Σ’ ότι αφορά την Τεχνική Υπηρεσία, η απόφαση του ΔΣ αναφέρει:

«Το Δ.Σ του Σωματείου καταγγέλλει με τον πιο εμφατικό τρόπο την Διοίκηση για την απόφαση να αλώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου, στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων, με την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Τεχνική Υπηρεσία.

Η απόφαση της Διοίκησης στις 22/7/03 (την οποία και πήραμε προ ημερών ενώ την ζητάγαμε από τότε) να εγκρίνει την διενέργεια ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης του Ν3 (σημ: νέο κτίριο για επέκταση νοσοκομείου) για 1 χρόνο σε ιδιωτική εταιρεία, προϋπολογισμού δαπάνης 335.000 ευρώ και η κατάθεση των τεχνικών προδιαγραφών προ ημερών αποτελούν πρόκληση.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω το Δ.Σ των εργαζομένων αποφάσισε:

1.Δεν θα επιτρέψουμε έπ’ ουδενί την είσοδο εξωτερικού συνεργείου συντήρησης στο Νοσοκομείο μας.

2.Να αποχωρήσει άμεσα το εξωτερικό συνεργείο από το Ν3 , που με απευθείας ανάθεση αδιαφανείς διαδικασίες «πραγματοποιεί» την «συντήρηση» του.

3.Άμεση εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρεία όπως οφείλει, στους εργαζόμενους της Τ.Υ οι οποίοι παρά την έλλειψη προσωπικού ΔΕΧΟΝΤΑΙ να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την συντήρηση του Ν3.

4.Άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην Τ.Υ. και εκπαιδευόμενων από τον ΟΑΕΔ».

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές η ιδιωτική εταιρεία θα είναι αφεντικό στο νέο κτίριο και την ίδια ώρα θα μπορεί να παρεμβαίνει και στο παλιό κτίριο άρα σε λίγο καιρό οι μόνιμοι εργαζόμενοι δεν θα είναι και τόσο απαραίτητοι.

Επίσης, από τις αμοιβές που προνοούνται για το 8μελές συνεργείο που θα αναλάβει τη συντήρηση του Ν3 συμπεραίνουμε πως το φαγοπότι θα πάει καλά μιας και οι αμοιβές ανά υπάλληλο θα αγγίζουν το 1 εκατομμύριο δρχ τον μήνα περίπου!! Φανταστείτε τι θα γίνεται με τα υλικά και ανταλλακτικά που σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις αγοράζει για τον ιδιώτη το Νοσοκομείο!

Και βέβαια μην ξεχνάμε τον ισχυρό απεργοσπαστικό μηχανισμό που θα έχει δημιουργήσει η διοίκηση εφόσον πάνω απ’ το 1/3 (8 στους 27) των Τεχνικών θα είναι του ιδιωτικού συνεργείου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα