Array

Σωματείο εργαζομένων στη WIND: κατάπτυστη και απαράδεκτη η στάση της Διοίκησης

Δελτίο Τύπου του Σωματείου των Εργαζομένων στη WIND

Τετάρτη 28/6/2012

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου η Διοίκηση της εταιρίας κάλεσε δια τηλεφώνου το ΔΣ του σωματείου σε εσπευσμένη συνάντηση προκειμένου να το ενημερώσει για κάτι «ευχάριστο» χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Στην συνάντηση που έγινε μετά από λίγη ώρα, ενημερωθήκαμε για την απόφαση της διοίκησης να τρέξει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου σε συγκεκριμένα τμήματα, με έναρξή της λίγα λεπτά μετά την συνάντηση μας.

Παρόλες τις διαμαρτυρίες μας ότι δεν μπορεί να θεωρεί το έκτακτο κάλεσμα ως ταυτόχρονα και διαβούλευση με το σωματείο, η διοίκηση επέμενε έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της για διαβούλευση.

Είναι  ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  η κίνηση της διοίκησης, αφού προχωρεί σε μονομερή ενέργεια, που επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη της εργασίας,  γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της Εργατική νομοθεσία και όλες τις διαδικασίες και υποχρεώσεις της περί διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Πέραν αυτού, το σημαντικότερο είναι η απόφασή της να στοχοποιήσει  τμήματα και εργαζόμενους. Μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου «δείχνει» συγκεκριμένους εργαζόμενους που θέλει να στείλει στην ανεργία και τμήματα που θέλει να καταργήσει με πρώτο από όλα το τεχνικό. Είναι η δεύτερη εθελούσια έξοδος που γίνεται στην εταιρία μέσα σε 2,5 χρόνια, όλα επί διοίκησης  Ζαρκαλή. Ο Διευθ. Σύμβουλος παρέλαβε την εταιρία το 2009 με 1900 εργαζόμενους κα μετά το τρέχων πρόγραμμα εθελούσιας στοχεύει να τους φτάσει στους 1100 και η συνέχεια έπεται!

Είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρία επιδιώκει να μεταφέρει το κόστος του ανταγωνισμού στις τιμές μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, των διαφημιστικών μεταγραφικών δαπανών τύπου «Πίου» και λοιπών, στις πλάτες των απλών εργαζομένων περικόπτοντας θέσεις εργασίας και μισθούς και  εντατικοποιώντας την εργασία όσων μείνουν. Η αποψίλωση του προσωπικού δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στους εργαζόμενους για τα παραπέρα σχέδιά της (μαζικές υπεργολαβίες, χτύπημα των μισθών και της συλλογικής σύμβασης εργασίας κλπ.). Από την άλλη καυχιέται για προγράμματα επενδύσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να διασφαλίζει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων που  θα μείνει στην εταιρία για να υποστηρίξει τις επενδύσεις ώστε ο τελικός καταναλωτής να απολαμβάνει  ποιοτικές υπηρεσίες.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους νʼ αντιληφθούν την παγίδα της εθελούσιας εξόδου, της ανεργίας των 1,5 εκατομμυρίων, της απλήρωτης και μαύρης εργασίας, των εξευτελιστικών μεροκάματων, της αδυναμίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  και να πουν δυνατά ένα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ. Το σωματείο έχει προκηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας από Τετάρτη 27/6 μέχρι και την Παρασκευή 28/6 και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή.

Καλεί την εταιρία να αναστείλει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, να πραγματοποιήσει την νόμιμη υποχρέωσή της με το σωματείο για διαβουλεύσεις, κάνοντας ξεκάθαρες τις θέσεις και τα σχέδιά της για το υπαλληλικό προσωπικό.

Καταγγέλουμε τα στημένα δημοσιεύματα που, κατά παραγγελία της διοίκησης της WIND, προσπαθούν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της «εθελουσίας» ως χρυσό(!) και ως ευκαιρία για τους εργαζόμενους, βάζοντας πλάτη στο πέταγμα κι άλλων ανθρώπων στην ανεργία.

Τέλος καλούμε τον Υπουργό Εργασίας και τους πολιτικούς φορείς να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις για την μη εφαρμογή της Εργατικής νομοθεσίας από την μεριά της διοίκησης και για την τροφοδότηση της ύφεσης στην χώρα  με νέους ανέργους.

                                     

Το ΔΣ του Σωματείου της WIND

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα