Σωματείο εργαζομένων Cyta Hellas – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Βαγγέλης Κολτσίδης
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων στη Cyta Hellas

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas, στο κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα και στο κτίριο της Πυλαίας στην Θεσσαλονίκη, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και ρούχων για τους πρόσφυγες,

Η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής.

Συγκεντρώσαμε αρκετά είδη που διατέθηκαν για τις ανάγκες διάφορων δομών αλληλεγγύης με τελικούς αποδέκτες τους πρόσφυγες (Οικόπολις, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών, Στέγη Προσφύγων και Μεταναστών Νοταρά, Ελαιώνας).

Ενδεικτικό της αλληλεγγύης που υπάρχει στην κοινωνία και της κοινωνικής ευαισθησίας είναι ότι ανταποκρίθηκαν και συνάδελφοι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας και μειωμένες αποδοχές. Παρόλα αυτά δέχτηκαν οικειοθελώς να διαθέσουν, ακόμη και από το υστέρημα τους, ότι μπόρεσε ο καθένας προκειμένου να μετριάσουν τον πόνο των προσφύγων και να τους βοηθήσουν στο δρόμο προς την ελευθερία και την επιβίωση τους.

Αυτό θα πρέπει να μας χαροποιεί από την μία, ότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση του ανθρωπισμού στην κοινωνία, από την άλλη θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας αναγκάζει να υποδείξουμε τους πραγματικούς υπαίτιους της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της φτώχιας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Να αναδείξουμε την ρίζα του προβλήματος, η οποία αποκρύπτεται από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης,  που αποτελεί η επέμβαση των δυτικών χωρών, των πολυεθνικών και των πολιτικών εκπροσώπων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των φθηνών εργατικών χεριών, την αύξηση της κερδοφορίας τους με την προμήθεια πολεμικών εξοπλισμών και την διατήρηση του μονοπωλίου τους.

Να γίνει κατανοητό ότι με τις καθημερινές πρακτικές μας πρέπει να καταπολεμάμε την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό των ανθρώπων σύμφωνα με τις θρησκείες και την ταξική εκμετάλλευση που επιβάλει το οικονομικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας που ονομάζεται καπιταλισμός.

Η ευημερία του καθενός μας έχει σημαντικό μερίδιο και αναλογία ευθύνης στην μιζέρια του άλλου. Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων όλων των χωρών είναι η κινητήρια δύναμη μας. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο για το μέλλον της ανθρωπότητας, του πλανήτη, όλων μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα