Σωματείο Cyta: αυταρχικότητα και αυθαιρεσία απέναντι στους εργαζόμενους

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στη Cyta Hellas, μια εταιρεία, που από τη μια αυτοπαρουσιάζεται ως μια ευτυχισμένη οικογένεια και από την άλλη χρησιμοποιεί αυταρχικές μεθόδους απέναντι στους εργαζόμενους της και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

 

Αυταρχικότητα και αυθαιρεσία τα χαρακτηριστικά της «οικογένειας» της Cyta Hellas

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η διοίκηση της εταιρείας σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να προβάλει τον οικογενειακό χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στους εργαζομένους και την ίδια και να τους καλεί να μοχθήσουν για το κοινό καλό και το συμφέρον της εταιρείας.

Σίγουρα η οπισθοδρόμηση της εταιρείας είναι κοινός αρνητικός παράγοντας για όλους (εργοδότες, στελέχη, εργαζομένους). Το θέμα είναι ότι με καρότο τον αρνητικό αυτό παράγοντα το μαστίγιο αγγίζει τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, αυτόν που μοχθεί περισσότερο, αυτόν που εργάζεται περισσότερο, τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Την Τετάρτη 18/10, μόλις τελείωσε η ενημέρωση της Διεύθυνσης Πωλήσεων στο αμφιθέατρο, δόθηκε εντολή σε τέσσερις συναδέλφους από την ομάδα του Retention να μεταβούν την επόμενη ημέρα στον ημιώροφο στο τμήμα Τηλεπωλήσεων για κάποιο έργο που θα τρέξει μέχρι τέλος του μήνα και κρίνεται απαραίτητη η συμβολή τους. Χρησιμοποιούμε την λέξη εντολή γιατί δυο εκ των τεσσάρων συναδέλφων εξέφρασαν την ίδια στιγμή την αντίθεσή τους για την αλλαγή του εργασιακού τους αντικειμένου και χώρου ενώ οι άλλοι δυο το έκαναν αμέσως μετά σε συνάντηση της ομάδας.

Την επόμενη μέρα Πέμπτη 19/10 ολόκληρη η ομάδα του Retention ζήτησε συνάντηση με αντιπρόσωπο της εργοδοσίας για να συζητηθούν, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, η γενικότερη εντατικοποίηση της εργασίας τους, η διαρκής αύξηση του φόρτου δουλειάς και η πίεση που δέχονται τελευταία τόσο οι ίδιοι όσο και άλλα τμήματα της διεύθυνσης τους.

Η πλειοψηφία της ομάδας Retention ζήτησε την παρουσία και την στήριξη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της Cyta Hellas στην συνάντηση αυτή. Ανταποκρινόμενοι σε αυτό το κάλεσμα δώσαμε το παρόν στην συνάντηση ενώ από την πλευρά της εργοδοσίας παρευρέθηκαν  ο διευθυντής Πωλήσεων και ο τομεάρχης Οικονομικού και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Προς μεγάλη μας έκπληξη ο διευθυντής των Πωλήσεων αρνήθηκε να γίνει οποιαδήποτε κουβέντα με την παρουσία του ΔΣ του σωματείου εντός της αίθουσας με την απειλή ότι θα αποχωρήσει. Όταν ζητήθηκαν 2-3 λεπτά χρόνου να συζητηθεί εάν οι συνάδελφοι της ομάδας του Retention προτιμάνε να αποχωρήσει το ΔΣ, αρνήθηκε να βγει ο ίδιος για το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα εκτός αίθουσας και μάλιστα ζήτησε να γίνει αυτό από τα 30 περίπου άτομα που ήταν στον χώρο.

Το σωματείο καταδικάζει τέτοιου είδους αυταρχικές τάσεις και συμπεριφορές και καλεί τους συναδέλφους εργαζομένους στην εταιρεία να επιδεικνύουν την ίδια τόλμη και θάρρος με αυτό που επέδειξε η ομάδα του Retention.

Πολύ απλά να μην φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους, να δημοσιοποιούν τις συνθήκες εργασίας τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε αντίθεση με την εργοδοσία που επιθυμεί να αποκρύπτεται η δυσαρέσκεια, να μην γίνονται γνωστά τα προβλήματα στους υπόλοιπους συναδέλφους και στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Όπως κάνουν όλες οι υγιείς πατριαρχικές οικογένειες άλλωστε όπου ο πατέρας προκειμένου να απολέσει τα προνόμιά του προτιμά να απολέσει μερικά από τα παιδιά του.

Συνάδελφοι οι συνθήκες πίεσης, η εντατικοποίηση της εργασίας, ο εκφοβισμός για το μέλλον της εταιρείας και το δικό μας δεν θα μείνει μόνο στα τηλεφωνικά κέντρα αλλά θα αγγίξει όλους μας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιδράσουμε τώρα που είναι καιρός και να στηρίξουμε του συναδέλφους που αντιδρούν στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Να σταθούμε απέναντι στα μεγάλα λόγια περί «οικογένειας» και να ζητήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Το ΔΣ του Σωματείου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα