Σλοβενία – μαζικές διαδηλώσεις νεολαίας και επίθεση ενάντια στο κοινοβούλιο.

100.000 φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, στις 19 Μαΐου. Η πορεία των φοιτητών κατευθύνθηκε στο σλοβενικό κοινοβούλιο, στο οποίο φοιτητές και μαθητές έκαναν επίθεση με αβγά πέτρες και μπουκάλια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων της νεολαίας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, θα καθιερωθούν οι «μίνι-δουλειές», σύμφωνα με τις οποίες οι νέοι δεν θα μπορούν να δουλεύουν περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα, και ο μισθός τους θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 3,5 € και τα 8 € μαξίμουμ. Οι «μίνι-δουλειές» θα αφορούν φοιτητές, μαθητές, άνεργους και συνταξιούχους.

Πάνω από το ένα τρίτο των φοιτητών, αυτή τη στιγμή, εργάζονται πολύ περισσότερο από 14 ώρες την εβδομάδα. Τα κρατικά επιδόματα σπουδών, για φοιτητές, είναι πολύ χαμηλά για να επιτρέψουν στους φοιτητές να ζήσουν χωρίς να εργάζονται. Με κυνικό τρόπο η κυβέρνηση λέει ότι οι φοιτητές πρέπει να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους!

Η Κάτια Σόμπα, μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος, είπε, «οι σημερινοί πολιτικοί πέρασαν τα νιάτα τους με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ και σε εμάς επιβάλλουν ‘‘μίνι-δουλειές’’ και μας φορτώνουν με τεράστια χρέη τα οποία πρέπει να πληρώσουμε».

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής