Σκουριές Χαλκιδικής: η μάχη συνεχίζεται!

Νίκος Αναστασιάδης,
Θεσ/νίκη

Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει μια φαινομενική πτώση της έντασης στην αντιπαράθεση για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Πίσω όμως από αυτή την εικόνα, κανένα από τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα κινήματα των τελευταίων χρόνων δεν έχει εξαλειφθεί.

Το όργιο της καταστολής

Όπως σε κάθε κίνημα της τελευταίας περιόδου, η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η σκληρή καταστολή.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η προφυλάκιση 4 αγωνιστών, ενώ έχουν «στηθεί» δικογραφίες βασισμένες σε έωλα στοιχεία από διάφορα περιστατικά. Τα «στοιχεία» που έχει συλλέξει η κυβέρνηση μπορεί να είναι αστεία, παραμένει όμως ο εκβιασμός. Με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να σταματήσουν τον αγώνα των κατοίκων, με την απειλή ότι όποιος «κουνηθεί» μπορεί να συλληφθεί και να παραμείνει στη φυλακή για όσο καιρό επιλέξουν οι αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων μέχρι σήμερα:

Έχει κινηθεί δίωξη για 60 πολίτες για τα επεισόδια των Σκουριών, έχουν προσωποποιηθεί κατηγορίες για 20 πολίτες, έχουν προφυλακισθεί τέσσερις.
Έχει κινηθεί δίωξη για τα επεισόδια στην Ιερισσό για περίπου 40-50 άτομα.
Έχει κινηθεί δίωξη για τα γεγονότα στον Καρατζά Λάκκο για περίπου 30 άτομα, τρεις γυναίκες σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν.

Έχουν γίνει περί τις 200 προσαγωγές, κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνουν από πλήθος κατοίκων DNA με παράνομο τρόπο.

Από τις διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2012 έχει κινηθεί δίωξη για περίπου 20 άτομα.

Από διαδήλωση στο Σταυρό (του Δήμου Βόλβης) κινήθηκε δίωξη για 7 κατοίκους.

Στήνονται copy-paste κατηγορητήρια και αποστέλλονται ομαδικές κλήσεις σε δεκάδες άτομα ταυτοχρόνως και επιβάλλονται εξοντωτικά ποσά ως εγγυοδοσίες.
Αναμένονται περί τις 100 ακόμη περίπου κλήσεις για πράξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Αυτό το όργιο καταστολής έχει στόχο να εκφοβίσει ένα μέρος των κατοίκων και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει «ρήγμα» μέσα στο κίνημα.

Πρέπει να ξέρουν ότι η τακτική αυτή έχει κοντά ποδάρια. Ο φόβος είναι λογικό συναίσθημα όταν το κράτος στρέφεται ενάντια σε ένα άτομο. Όταν όμως στρέφεται ενάντια σε ένα ολόκληρο κίνημα, με μαζική υποστήριξη από όλη την Ελλάδα, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια μαζική εκστρατεία υπεράσπισης των αγωνιστών που βρίσκονται στη φυλακή ή απειλούνται με φυλάκιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μάζεμα υπογραφών, ψηφίσματα από μαζικούς φορείς, δημοσιοποίηση του θέματος και κατάρριψη των ψεμάτων της κυβέρνησης, καθώς και κινητοποιήσεις που να στέλνουν το μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν τρομοκρατούμαστε!

Η εταιρία έχει ζόρια

Την ίδια στιγμή που η εταιρία έχει την πλήρη κάλυψη του κρατικού μηχανισμού, δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με τις επιπτώσεις της εξόρυξης.

Ενδεικτική της πίεσης που έχει δεχτεί από τις κινητοποιήσεις μας είναι η απόφαση της εταιρίας μέσα στο καλοκαίρι με την οποία μεταθέτει την έναρξη της παραγωγής για το 2016.

Αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Χαστούκια στο «περιβαλλοντικό» προφίλ που με πληρωμένες διαφημίσεις προσπαθεί να καλιεργήσει η Eldorado Gold είναι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για υψηλές τιμές αρσενικού που βρέθηκαν στο νερό του Νεοχωρίου, αλλά και το ατύχημα στη Ρεντίνα με τη διαρροή τοξικών από φορτηγό.

Όσο το έργο θα προχωράει, θα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει στην περιοχή. Και αυτό θα ωθεί όλο και περισσότερους να πάρουν μέρος στον αγώνα για μια ζωή ανθρώπινη.
Αυτή τη στιγμή το χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη υποστήριξη του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία:

  • με συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες που οργανώνονται,
  • με ενημέρωση γνωστών, φίλων και συγγενών για το θέμα,
  • με ηλεκτρονική προπαγάνδιση του αγώνα (mail, fb, twitter, κτλ)
Έλα σε επαφή για να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια στα μεταλλεία
Facebook: Θεσσαλονικείς Ενάντια Στα Μεταλλεία Χρυσού
Τηλ: 6932714175

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα