Σκουριές: το «νόμιμο», το ηθικό και το πληγωμένο θηρίο

Νίκος Αναστασιάδης
μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Υπήρχαν προβληματισμοί ήδη από πριν τις εκλογές σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Σκουριών, με τις δηλώσεις που είχαν αρχίσει να στρογγυλεύουν. Αλλά η τελευταία εξέλιξη, όπου το υπουργείο ΠΑΠΕΝ με δήλωση του Τσιρώνη επιστρέφει πίσω την άδεια υλοτόμησης αφού την έλεγξε και την βρήκε εντάξει, προκάλεσε σοκ σε πολύ κόσμο. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει εκ των πραγμάτων τη συζήτηση “πως διώχνουμε την Eldorado” ξανά.

Σταδιακή διολίσθηση προς το αδιέξοδο

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πριν τις εκλογές ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός με την αντίληψη ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους» είχαμε σημειώσει ότι αυτή είναι μια αλλαγή θέσης από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ψηφίσει ότι «θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα» [δείτε το σχετικό άρθρο: σημ. 1]. Κάποιοι τότε μας είχαν πει υπερβολικούς.

Προχώρησαν τα πράγματα όμως και φάνηκε τελικά ότι δεν επρόκειτο για μια παρερμηνεία, αλλά για μια τελείως διαφορετική πολιτική. Η πολιτική της κυβέρνησης λοιπόν (τουλάχιστον από όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα) είναι ότι δεν συγκρουόμαστε με την εταιρία καταγγέλλοντας τη σύμβαση, αλλά προσπαθούμε να βρούμε τις παρανομίες της και εφαρμόζοντας τους νόμους δεν θα είναι πια συμφέρον για αυτή να συνεχίσει την επένδυση και θα φύγει.

Η πολιτική αυτή έχει ήδη φάει τα πρώτα χαστούκια: παρά τις ανακλήσεις αδειών που έχουν γίνει οι εργασίες προχωράνε κανονικά (και με το νόμο) ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έχουν ενταθεί κιόλας[2]…

Πέραν όμως της εμπειρικής παρατήρησης, υπάρχουν τα εξής προβλήματα με την πολιτική αυτή:

  • Με βάση ποιους νόμους θα γίνει ο έλεγχος, τους φωτογραφικούς νόμους που πέρασε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Είμαστε ικανοποιημένοι με την τήρηση μιας περιβαλλοντοκτόνας νομοθεσίας σαν αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή;
  • Τι θα γίνει αν η εταιρία ζοριστεί και «διορθώσει» τις παρανομίες που έχει κάνει (αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ανέφικτο, απλά θα τους κοστίσει περισσότερο); Θα σταματήσουμε τον αγώνα;
  • Αν οι έλεγχοι και η εκδίκαση διαφόρων αντιδικιών τραβήξει χρονικά (οι νόμοι εμπεριέχουν το στοιχείο της ερμηνείας και άρα μπορεί να μπλέξει η κυβέρνηση σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες); Θα αφήνουμε να περνάνε οι μήνες και τα χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις;

Είναι φανερό ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση σε αυτό το δρόμο θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, γιατί θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής.

Αφεντικά που είναι υπέρ των εργαζομένων που είναι υπέρ των αφεντικών

«Είμαστε όλοι μεταλλωρύχοι» έγραψε στο twitter ο Γ. Μουρούτης, στέλεχος της ΝΔ και σύμβουλος του Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αυξάνει την ανεργία. MEGA και ΣΚΑΙ ανακάλυψαν ότι υπάρχουν απεργίες (και γενικά εργαζόμενοι).

Ξαφνικά όλοι αυτοί που υποστήριξαν και εφάρμοσαν την μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους των τελευταίων χρόνων έγιναν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των εργατών! Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εργάτες είναι υπέρ των αφεντικών τους.

Οι συνδικαλιστές των σωματείων εργαζομένων στην Eldorado Gold υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Και με αυτό τον τρόπο λειτουργούν σαν ιδιωτικός στρατός της εταιρίας, για να πιέζει την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δυστυχώς έχουν πέσει σε αυτή την παγίδα (το αν είναι λόγω φόβου της ανεργίας, αδιαφορίας για την υπόλοιπη κοινωνία, εξάρτησης και χρηματισμού από την εταιρία, είναι άλλο θέμα).

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κίνημα πρέπει να είναι «αδιάφορο» για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Η κυβέρνηση χρειάζεται να παρουσιάσει άμεσα ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής [σαν Ξεκίνημα έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό, δες: σημ. 3]

Το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι ότι με βάση τη συμφωνία της  κυβέρνησης με  την Τρόικα, τα κονδύλια που υπάρχουν για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ελάχιστα. Και εδώ συνδέεται η ανάγκη για συνολική πορεία ανατροπής, με το θέμα των Σκουριών. Όσο η κυβέρνηση γενικά λειτουργεί συμβιβαστικά απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, αυτό θα επηρεάζει την στάση της σε κάθε θέμα. Για να υπάρξει όμως πραγματική αλλαγή πρέπει να υπάρξει πραγματική μάχη – με «win-win» λογικές, όταν η σύγκρουση συμφερόντων είναι πραγματική και μεγάλη, δεν θα πάμε πουθενά.

Τώρα πρέπει να βγούμε μπροστά

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της εταιρίας δεν πρέπει να μας μπερδεύει. Δεν γίνεται γιατί αισθάνεται ισχυρή, αλλά γιατί ζορίζεται. Έχασε το κυβερνητικό της στήριγμα. Αλλά εξακολουθεί να έχει προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, την αστυνομία, τα ΜΜΕ, το δικαστικό σύστημα και διαθέτει βέβαια και την οικονομική εξουσία στην περιοχή.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε σαν κίνημα δυναμικά προς τα έξω! Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε μαζικές και μαχητικές πορείες στις Σκουριές και στη Θεσσαλονίκη και να απαιτήσουμε:

  • Άμεση παύση των εργασιών ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη καταστροφή
  • Καταγγελία της σύμβασης του Ελληνικού Κράτους με την Ελληνικός Χρυσός από την κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας όλες τις μελέτες του κινήματος για τον σκανδαλώδη, παράνομο, επιστημονικά άκυρο και κοινωνικά επιζήμιο χαρακτήρα της «επένδυσης». Η πιο ολοκληρωμένη πρόταση, που αφορά την απάτη του flash smelting, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο ΠΑΠΕΝ από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων[4]
  • Δέσμευση της κυβέρνησης για συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης νομοσχεδίου που να αποχαρακτηρίζει την περιοχή από μεταλλευτική.
  • Απαλλαγή όλων των διωκόμενων από τα κατηγορητήρια που είχε στήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

___________________

[1] https://xekinima.org/arthra/view/article/ti-tha-bgalei-i-kalpi-gia-tis-skoyries/
[2] http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2015/03/video.html
[3] https://xekinima.org/arthra/view/article/amesi-akyrosi-tis-symbasis-me-tin-eldorado/
[4] http://antigoldgr.org/blog/2015/02/11/fs-report-ypapen/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα