Μπορεί η κυβέρνηση Σαμαρά να πήρε αυτό που της άξιζε στις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ να αργοπεθαίνει αλλά τα «κατορθώματά» τους φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αποκαλύπτονται και να μας απασχολούν για καιρό ακόμα. Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν για την σκανδαλώδη πώληση των μεταλλείων των Σκουριών το 2003 στην «Ελληνικός χρυσός»[1] όπου το ελληνικό δημόσιο δεν είχε κανένα απολύτως κέρδος από την πώληση ενώ παράλληλα η εταιρεία απαλλάσσονταν από οποιονδήποτε φόρο. Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια…
Η Ευρωπαϊκή επιτροπή το 2011 έκρινε πως το να μην πάρει το δημόσιο ούτε ευρώ από την πώληση ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση και επέβαλε στην «Ελληνικός Χρυσός» να επιστρέψει έστω και μετά από τόσα χρόνια στο ελληνικό δημόσιο 15,4 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο όμως… προσέφυγε ενάντια σε αυτή την απόφαση, για να μην πάρει αυτά τα λεφτά!!!
Η κλίκα Σαμαρά συνεχίζει να υπηρετεί τα αφεντικά της και μετά τις εκλογές
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων είχαν δείξει ξεκάθαρα ότι τάσσονται υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και κατά του δημοσίου. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέρα από την συνεχή καταστολή του κινήματος των κατοίκων, πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής, πέρα από την δουλοπρεπή αφοσίωση στα συμφέροντα του Μπόμπολα και της Ελληνικός χρυσός, πέρα από την καταπάτηση κάθε νόμου και κανονισμού, προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα. Συνέχισε το έργο του τότε υπουργού Γεώργιου Παπακωνσταντίνου ο οποίος το 2011 είχε προσφύγει κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έτσι στις 28 Ιανουαρίου 2015 οι Π. Μυλωνόπουλος, Β. Ασημακόπουλος, Γ. Κανελλόπουλος και Α. Ιωσηφίδου εκπροσώπησαν το Ελληνικό κράτος ζητώντας να ΜΗΝ επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο τα 15,34 εκατομμύρια ευρώ που σύμφωνα με την Κομισιόν παρανόμως χορηγήθηκαν στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε τα μεταλλεία χρυσού!!!
Τα «επιχειρήματα»του δημοσίου
Έτσι λοιπόν το ελληνικό δημόσιο προσφεύγει ενάντια στο συμφέρον του διεκδικώντας με ζήλο να μην πάρει ούτε ευρώ από την εταιρεία καθώς όπως υποστηρίζει αφενός η Κομισιόν έκανε λάθος και το δημόσιο ήταν απλός διαμεσολαβητής στην παραχώρηση των μεταλλείων και αφετέρου στη κατηγορία ότι τα μεταλλεία πουλήθηκαν σε τιμή χαμηλότερη της αξίας τους υποστήριξε ότι ήταν λανθασμένος ο υπολογισμός της αξίας των στοιχείων ενεργητικού που αποτέλεσαν το αντικείμενο της αγοραπωλησίας.
Τα επιχειρήματα είναι έωλα βέβαια, μιας και
«αργότερα, τμήμα της Ελληνικός Χρυσός μεταβιβάζεται στην European Goldfields (στην οποία όμως παίρνουν κάποιο μερίδιο και οι του ομίλου Μπόμπολα), με την αξία για το σύνολο της εταιρείας να εκτινάσσεται στην περιοχή των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2012 αγοράζει μερίδιο και το Κατάρ, το 9% για 178 εκατομμύρια ενώ μπαίνει στο χορό και η Καναδική Eldorado Gold, και η τιμή τώρα φτάνει και ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια. Αυτό που η Ελλάδα έδωσε για 11 εκατομμύρια δηλαδή, πουλήθηκε για 2 δισεκατομμύρια..»[2]
Νέα κυβέρνηση, νέα καθήκοντα
Μπορεί η απόφαση για το παραπάνω ζήτημα να αναμένεται σε λίγους μήνες αλλά η νέα κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να αλλάξει τελείως το σκηνικό αν τηρήσει της προεκλογικές της δεσμεύσεις. Ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αξιοποίηση των μεταλλείων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα από την καναδική Eldorado Gold, δήλωσή που προκάλεσε πτώση της μετοχής της Eldorado κατά 19%.
Το κίνημα περιμένει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν για ακύρωση της σύμβασης (βλ. https://xekinima.org/arthra/view/article/ti-tha-bgalei-i-kalpi-gia-tis-skoyries/) περιμένοντας τη στιγμή που θα έχει νικήσει και θα μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερο.