Σκουριές: Νέες αποκαλύψεις για τις σκανδαλώδεις παρανομίες της Eldorado Gold …

…Η κυβέρνηση θα ακυρώσει τη σύμβαση ή θα συγκαλύψει το έγκλημα;

Οι εξελίξεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο και αφορούν την «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία της Χαλκιδικής αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως όλη αυτή η υπόθεση βρωμάει από παντού κι αποτελεί ένα τεράστιο σκάνδαλο σε πολλά επίπεδα.

Μια εικόνα  όσο χίλιες «νομιμότητες»…

Την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» δημοσίευσε μια έρευνα [1, 2] στην οποία καταγράφονται μια σειρά από παραβάσεις εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή των Σκουριών. Η έρευνα έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με εναέρια μέσα αλλά και επίγεια ραδιοσήμανση και μας επιτρέπει να δούμε με ακρίβεια ±10 εκατοστών την έκταση της καταστροφής που προκαλεί η εταιρία στο βουνό.

Η έρευνα του Παρατηρητηρίου σε συνδυασμό με το Επενδυτικό Σχέδιο και την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων δείχνουν πως η εταιρία έχει προβεί σε ενέργειες που κάνουν την «επένδυση» παράνομη.

Συνοπτικά οι παραβάσεις που φαίνεται να έχει διαπράξει η εταιρία έιναι οι εξής:

  • Το μέγεθος της έκτασης που καταλαμβάνει το εργοτάξιο στην περιοχή των Σκουριών είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που αναφέρεται στην άδεια και στις αρχικές μελέτες. Όπως φαίνεται από την έρευνα η συνολική έκταση ανέρχεται σε 5.379 στρέμματα και 866 στρέμματα εξωτερικής οδοποιίας, τη στιγμή που η εταιρία έχει λάβει άδεια για 1788 στρέμματα και 790 στρέμματα για έργα οδοποιίας. Αυτό σε απλά λόγια σημαίνει πως έχει υπάρξει τεράστια παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης από το αρχέγονο δάσος των Σκουριών
  • Η εταιρία προχώρησε στην κατασκευή 27 κτιρίων, συνολικού εμβαδού 3.309 τ.μ., πάνω σε έκταση δημόσιας γης (δάσους). Κατασκεύασε το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου εμπλουτισμού και φράγμα αποβλήτων στο ρέμα Καρατζά, ύψους 150μ. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει άδεια δόμησης και έγκριση για καμία από τις παραπάνω ενέργειες. 
  • Η εταιρία φαίνεται να έχει προχωρήσει σε απόληψη μετάλλων (χαλκού και χρυσού) και χρήση μη αδειοδοτημένης μεθόδου εκχύλισης του μεταλεύμματος.

Ήδη η έρευνα αυτή έχει κατατεθεί στα χέρια του Υπουργού Περιβάλλοντος, από μέλη του κινήματος.[3]

Όπως έχει επισημάνει το Παρατηρητήριο σε μια σειρά από άρθρα του, η «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός έχει δομηθεί σε πολλά επίπεδα παρανομίας, που ξεκινούν ήδη από το 2003 και την σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων και υπάρχει σωρεία παραβάσεων. [4]

Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρξει επανέλεγχος όλων των στοιχείων με βάση τα οποία η εταιρεία έλαβε την άδεια για την «επένδυση» και στη συνέχεια να υπάρξει ανάκληση αυτών των αδειών και οριστική παύση όλων των εργασιών.

Έκθεση καταπέλτης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Στα τέλη του Οκτώβρη ήρθαν στη δημοσιότητα τα δυο πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος που καταγράφουν 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το 2012 μέχρι το 2014 για την εξόρυξη στις Σκουριές.[5] Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, η εταιρία:

  • Απέκρυψε στοιχεία για την επικινδυνότητα των προϊόντων που παράγονταν από την επεξεργασία του μεταλλεύματος και τα οποία μετακινούνταν με φορτηγά της εταιρίας χωρίς άδεια.
  • Δεν ακολουθεί τη νομιμότητα για παρακολούθηση και έλεγχο των υγρών αποβλήτων με αποτέλεσμα την μόλυνση των όμβριων υδάτων

Το συμπέρασμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος είναι ότι η εταιρία δεν τήρησε τις σχετικές υποχρεώσεις της και κατά παράβαση του νόμου έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των περιοίκων και του περιβάλλοντος.

Το κράτος ενάντια στο δημόσιο συμφέρον…

Στις 9 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε διατάσσει την ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει από την Ελληνικός Χρυσός 15,34 εκ. € συν τους τόκους.

Με μία αχαρακτήριστη, σκανδαλώδη κίνηση το ελληνικό κράτος είχε προσφύγει ενάντια στην είσπραξη αυτών των χρημάτων, με το σκεπτικό ότι «κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο της επένδυση»!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ελληνική κυβέρνηση

  • χορήγησε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός από μεταφορά κρατικών πόρων στην εταιρία που συνεπάγεται μείωση των κρατικών εσόδων
  • απάλλαξε την εταιρία από την υποχρέωση καταβολής φόρου για την μεταβίβαση των μεταλλείων με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Ποιος φοβάται την
El Dorado;

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Τι θα κάνει η κυβέρνηση απέναντι στις συνεχείς παρανομίες της εταιρίας;

Όπως έχει φανεί σε μια σειρά από ζητήματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει επιλέξει την… «στρατηγική» της πλήρους υποχώρησης σε όλα τα ζητήματα. Σε πολλές περιπτώσεις υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Το «Ξ» έχει αναλύσει σε πάρα πολλά άρθρα του ότι το δίκαιο του κινήματος δεν μπορεί να στηρίζεται στη «νομιμότητα», δηλαδή τη νομοθεσία των κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης, γιατί αυτή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου. [6, 7]  Αλλά ακόμα και μ’ αυτή τη νομιμότητα οι χρυσοθήρες της Eldorado είναι παράνομοι! Όμως και πάλι η κυβέρνηση παραμένει απαθής…

 
_____________________________
[1]  http://antigoldgr.org/blog/2015/12/18/tpp-erevna-skouries/ 
[2]  Η πλήρης έρευνα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων: https://www.scribd.com/doc/293597932/E%CE%A1%CE%95%CE%A5%CE%9D%CE%91-%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%95%CE%A3
[3] http://antigoldgr.org/blog/2015/12/18/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8E%CF%80%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%BE/
[4]  http://antigoldgr.org/blog/2015/12/16/skouries-stin-ert1/
[5]  http://tvxs.gr/news/ellada/aytes-einai-oi-parabaseis-tis-ellinikos-xrysos-stis-skoyries
[6]  https://xekinima.org/arthra/view/article/tsironis-an-thelame-ayrio-kleiname-tin-eldorado-loipon/
[7]  https://xekinima.org/arthra/view/article/pos-tha-stamatisei-i-eksoryksi-xrysoy-stis-skoyries/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα