Σκληρή απεργία διαρκείας των 400 εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας!

Της Ελένης Μήτσου

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν οι 400 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά την απόλυση 34 συναδέλφων τους στις 31/10 και 1/11. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η απεργία βρίσκεται στην 23η μέρα της και φαίνεται να κρατά γερά. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται σ΄ αυτό τον αγώνα – η μεγαλύτερη που έχουμε δει να εκφράζεται σε εργατικό αγώνα τα τελευταία χρόνια – δίνει τη δύναμη στους απεργούς να συνεχίζουν. Πέρα από τα ψηφίσματα συμπαράστασης που έρχονται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μια σειρά σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα στέλνουν χρήματα για το απεργιακό ταμείο, ενώ απλοί άνθρωποι φέρνουν τρόφιμα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Περισσότερα για τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην Ελ. Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο μας είπε ο Δημήτρης Λιακός, μέλος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων.

Εργάζομαι στην Ελληνική Χαλυβουργία 17 χρόνια. Σ’ αυτά τα χρόνια έχω θρηνήσει νεκρούς συναδέλφους, έχω δει άπειρα ατυχήματα. Οι συνθήκες εργασίας σε μια βαριά βιομηχανία δεν είναι οι καλύτερες…

Και τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει πολλά λεφτά. Μας κόψανε υπερωρίες, νυχτερινά κλπ. Εγώ από 2.400ε που έπαιρνα τώρα παίρνω 1000. Η εταιρία έκανε αυτές τις μειώσεις επικαλούμενη μείωση στις πωλήσεις της, την κοιλιά στην αγορά… Εμείς όμως βλέπουμε τι παράγουμε και έχουμε στοιχεία. Πέρσι παράγαμε 270.000 τόνους και φέτος 330.000. Είχαμε δηλαδή πάνω από 20% αύξηση στην παραγωγή.

Τώρα ο κ. Μάνεσης* με ύπουλο τρόπο βγάζει 34 άτομα στο δρόμο και αυτή τη στιγμή μας απειλεί ότι για να πάρει πίσω τους απολυμένους πρέπει να δεχτούμε να δουλεύουμε 5 ώρες την ημέρα ή εκ περιτροπής και  με μείωση 40% στις αποδοχές μας. Διαφορετικά απειλεί ότι θα απολύσει άλλους 180.

Πρόσφατα έγινε νέος γύρος διαπραγματεύσεων και μάλιστα στο Υπ. Εργασίας. Βγήκε κάτι;

Τίποτα. Τι να βγει;

Εγώ πάντως δεν μπορώ να υπογράψω σύμβαση για 5ωρο και να πάρω στο λαιμό μου όλο τον εργαζόμενο κόσμο. Αν περάσει ο Μάνεσης το ελαστικό ωράριο θα το κάνουν και άλλοι βιομήχανοι του μετάλλου.

Πόσο θα συνεχίσετε;

Οι Χαλυβουργοί στέκονται όρθιοι, παλικαρίσια και δεν πρόκειται να μπει κανείς να δουλέψει για 650 €. Ο Χαλυβουργός δεν σκύβει το κεφάλι. Θα μείνουμε όρθιοι εδώ απέξω μέχρι να πέσουμε. Έχουμε δυο δωμάτια στην αποθήκη γεμάτα τρόφιμα. Μέχρι να τελειώσουν και μέχρι να τελειώσει και η τελευταία δραχμή και να πεθάνουμε από ασιτία θα ’μαστε εδώ, απέξω.

Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, μέχρι το τελευταίο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης που μας συμπαραστέκεται οικονομικά και ηθικά.

Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της απεργίας είναι η επέκταση της και στη 2η χαλυβουργία που ανήκει στον κ. Μάνεση και βρίσκεται στο Βόλο, ιδιαίτερα καθώς από την έναρξη της απεργίας στον Ασπρόπυργο ο κ. Μάνεσης μετέφερε ένα μεγάλο κομμάτι των εργασιών στο εργοστάσιο της Θεσσαλίας. Ωστόσο το ηθικό των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θεσσαλίας φαίνεται πεσμένο. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι στις αρχές Οκτώβρη το ΔΣ του σωματείου της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας υπέκυψε στις απειλές Μάνεση και δέχτηκε το 5ωρο εργασίας και τη μείωση αποδοχών.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων από τη Χαλυβουργία του Ασπρόπυργου επισκέφτηκαν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλία σε μια προσπάθεια να τους ωθήσουν να κατέβουν και αυτοί σε απεργία. Η προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να συνεχιστεί.

Οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας έχουν σήμερα την ευκαιρία να αντεπιτεθούν και να ανατρέψουν τη συμφωνία που υπογράφηκε στις αρχές Οκτώβρη και τους καταδικάζει στη φτώχεια. Αν τα δυο εργοστάσια απεργήσουν μαζί ο κ. Μάνεσης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει.                                

* Ο Ν. Μάνεσης είναι ιδιοκτήτης της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο καθώς και της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας» στο Βόλο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα