Σκάνδαλο SIEMENS: Όλο το σύστημα είναι σάπιο

Ανακοίνωση του "Ξ"

«… Ο Χριστοφοράκος μου είπε ότι στην Ελλάδα η χρηματοδότηση των κομμάτων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων επιχειρήσεων. Μου είπε ότι με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτούσε και τα δύο κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση και μετά τις εκλογές η εταιρεία μας θα εξακολουθήσει να έχει την εύνοια των πολιτικών. Από αυτά που έλεγε κατάλαβα ότι θα χρηματοδοτούσε το 2004 και τα 2 κόμματα, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους…» (Από την κατάθεση-απολογία του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens Μ. Κουτσενρόιτερ – Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 22.6.08)

«Όποιος προσποιείται ότι ανακαλύφθηκε η Αμερική, ξεκίνησε από την ήπειρο της υποκρισίας. Απ’ όσα γνωρίζουμε διαχρονικά όλα τα ταμεία όλων των κομμάτων, έτσι γέμιζαν.» (Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 6/7/08)

Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν πως τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα παίρνουν χοντρά από τους μεγάλους καπιταλιστές. Όταν ξεσπά ένα σκάνδαλο, το οποίο παρέχει τις αποδείξεις για τη συναλλαγή, τότε οι κυβερνώντες παριστάνουν τους έκπληκτους, ανακαλύπτουν θεωρίες συνομωσίας, μιλούν για σχέδια κατασυκοφάντησής τους και για λάσπη.

Όμως τα λαϊκά στρώματα, πια, ξέρουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρηματοδοτούνται από τους μεγάλους επιχειρηματίες της χώρας και του εξωτερικού. Μαζί τους τα στελέχη των δύο κομμάτων αναπτύσσουν στενές προσωπικές σχέσεις. Πάνε μαζί τους διακοπές, ταξίδια στο εξωτερικό, κάνουν κρουαζιέρες στα πολυτελή κρουαζιερόπλοιά τους. Και τους κάνουν και πολλά μικρά προσωπικά δωράκια. Σε όλους, κι από τα δύο κόμματα.

Το 62% των πολιτών πιστεύουν πως η ΝΔ δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το ίδιο πιστεύει το 63% για το ΠΑΣΟΚ (δημοσκόπηση Public Issue, ‘Καθημερινή’ 6/7/08). Ακόμα, το 65,2% πιστεύει πως η Δικαιοσύνη θα συγκαλύψει το σκάνδαλο (δημοσκόπηση ALCO, ‘Πρώτο Θέμα’, 6/7/08). Σωστά!

Το σκάνδαλο της Ζίμενς έρχεται για μια ακόμη φορά να αποκαλύψει, πιθανά με πιο αιχμηρό τρόπο από ότι στο παρελθόν, τα ψέματα, την υποκρισία, τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Δείχνει πως τα δύο κόμματα εξουσίας δεν είναι παρά μοχλοί στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων, δηλαδή των κερδών του.

Δείχνει πως όλα όσα λένε τα δύο μεγάλα κόμματα για «εθνικές πολιτικές», πολιτικές στην «υπηρεσία του πολίτη», πολιτικές που υπηρετούν την «οικονομία και την ευημερία όλων» είναι ψέματα.

Πως όταν λένε πως προωθώντας τον ανταγωνισμό και την ελευθερία των αγορών τέτοια προβλήματα θα βρουν τη λύση τους, λένε ψέματα.

Όταν λένε όλα τα πιο πάνω περνούν τον κόσμο για ηλίθιους. Το μόνο που εξυπηρετούν οι πολιτικές αυτές είναι τις τσέπες των καπιταλιστών και των υπουργών και βουλευτών που τους υπηρετούν.

Γι’ αυτό λέμε:

– Άμεσο πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της Ζίμενς. Κατάργηση του τραπεζικού απόρρητου τόσο για τη Ζίμενς όσο και για όλες τις μεγάλες πολυεθνικές που έχουν πάρε δώσε με το δημόσιο.

– Διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου από επιτροπές οι οποίες να λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια και στις οποίες η πλειοψηφία να ανήκει σε εκπροσώπους των εργαζομένων – με εκπροσώπηση όλων των τάσεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

– Σκληρές ποινές, μη εξαγοράσιμες, για όσους έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα. Δήμευση των περιουσιών των ιθυνόντων.

– Κατάργηση των νόμων περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας. Κανένας να μην μένει ατιμώρητος.

– Κατάργηση των υφιστάμενων νόμων για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Πλήρης έλεγχος στα οικονομικά (βιβλία, κινητή και ακίνητη περιουσία και τραπεζικούς λογαριασμούς) των κομμάτων, των βουλευτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων.

– Άρση όλων των προνομίων των βουλευτών και υπουργών και απαγόρευση της χρηματοδότησης από επιχειρήσεις.

– Καμιά βουλή και κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να διαλευκάνει το σκάνδαλο, όπως δεν έκανε για κανένα σκάνδαλο μέχρι σήμερα.

Αυτά δεν πρόκειται ποτέ να τα κάνει κανένα ΠΑΣΟΚ και καμιά ΝΔ, κανένα κόμμα το οποίο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αν δεν χτυπηθεί το σύστημα του κέρδους η διαφθορά δεν πρόκειται να σταματήσει.

Μόνο η αριστερά, μπορεί να παλέψει για να τα πραγματοποιήσει. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αριστερά να είναι ταγμένη στην πάλη για μια εναλλακτική κοινωνία, στην οποία να μην κυριαρχεί η αγορά και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός. Αλλά να έχει ένα συνολικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα, και να είναι έτοιμη και αποφασισμένη να συγκρουστεί με το κατεστημένο.

Ανάμεσα στις δύο βασικές συνιστώσες της αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, η ευθύνη για πρωτοβουλίες πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του ΚΚΕ συνεχίζει και παραμένει μυωπική και διασπαστική στο όνομα μιας «καθαρότητας» που μόνο «τυφλοί» μπορούν πια να πιστεύουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ενωτικός, καλεί σε ευρύτερα μέτωπα για κοινή πάλη, παραμένει ανοιχτός σε συζήτηση για την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων. Έχει το πλεονέκτημα στη σημερινή συγκυρία, μπορεί να το αξιοποιήσει.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα