Άρθρο της Σύνταξης από το καλοκαιρινό τεύχος του «Ξ» (τεύχος 615)
«Σημαντική πρόοδος», «Εξαιρετικά θετική αξιολόγηση», «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» – αυτές είναι μερικές από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και φιλο-κυβερνητικών ΜΜΕ σχετικά με τη φετινή Έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια έκθεση που αφορά στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, στη Διαφθορά, στα ΜΜΕ κλπ, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι:
- Το 62% του πληθυσμού δεν θεωρεί ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη.
- «(Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις)… δεν διασφαλίζουν πλήρως την αυτονομία της ΕΡΤ, δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό περιθώριο για διορισμούς με πολιτικά κριτήρια.»
- Όλοι οι ελληνικοί κρατικοί οργανισμοί και αξιωματούχοι έχουν απαλλαγεί για την υπόθεση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.
Ακόμα, στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2024, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 49/100 και κατέλαβε την 59η παγκοσμίως. Βρίσκεται δηλαδή στην ίδια θέση με την Ιορδανία, τη Ναμίμπια και τη Σλοβακία, και κάτω από χώρες όπως: Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Μποτσουάνα και Ρουάντα (στις χώρες αυτές δηλαδή θεωρείται ότι υπάρχει λιγότερη διαφθορά σε σχέση με την Ελλάδα). Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. ως προς την αντίληψη διαδεδομένης διαφθοράς – με το 98% των πολιτών να θεωρούν ότι το φαινόμενο είναι πανταχού παρόν.
***
Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφηκαν πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που οδήγησε στην παραίτηση του Βορίδη και μιας σειράς υφυπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα παραπάνω, μόνο «εξαιρετικά θετική» δεν θα χαρακτήριζε κανείς την έκθεση αυτή – περισσότερο με «κόλαφο» μοιάζει και κανονικά θα έπρεπε να κάνει την κυβέρνηση να τρέξει να κρυφτεί! Η ΝΔ βέβαια ξέρει… κι άλλο μονοπάτι: αυτό της στρέβλωσης της πραγματικότητας για να πείσει τον κόσμο ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που ζει.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν ότι: «Ο καλύτερος τρόπος να απαντάς στα ψέματα είναι τα στοιχεία». Και αυτή είναι ίσως η μόνη δήλωση με την οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε – τι λένε τα στοιχεία, λοιπόν, για το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων, των φτωχών, της πλειοψηφίας των πολιτών;
***
Αρχές Ιούλη δημοσιεύτηκε μια ανεξάρτητη έρευνα δύο επιστημόνων, του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης Κοσμά Μαρινάκη (απλή συνωνυμία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον ολιγάρχη) και του Αχιλλέα Μαντέ που εργάζεται στον Γαλλικό Οργανισμό Ανάπτυξης. Η έκθεση Μαντέ-Μαρινάκη για την ελληνική οικονομία κάνει μια «ακτινογραφία» στην περίοδο 2009-2024, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, αναλύοντας τη μεταβολή του εισοδήματος, την ανεργία, το κόστος στέγασης κλπ.
Τα «στοιχεία», λοιπόν, όπως λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι αποκαλυπτικά:
- Σε σχέση με το 2008 το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά -18%, όταν οι χώρες της ΕΕ είδαν αύξηση 11% κατά μέσο όρο, ενώ στις 10 φτωχότερες χώρες υπήρξε αύξηση 38%!
- Η ανεργία μπορεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2008, κοντά στο 10%, ωστόσο αυτό δεν συνέβη λόγω πραγματικής ανάπτυξης που οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες σταθερές νέες θέσεις εργασίας, αλλά στη μείωση των ανέργων κατά 295.000, λόγω brain drain και μείωσης του πληθυσμού.
Απ’ το 2021 και μετά οι έμμεσοι φόροι λόγω πληθωρισμού (οι αυξημένες τιμές οδηγούν και σε αύξηση φόρων τύπου ΦΠΑ) καθώς και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους (υπερπλεονάσματα κλπ). Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πολύ περισσότερα χρήματα διαθέσιμα να διαχειριστεί.
Μήπως φρόντισε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα; Σύμφωνα με την έρευνα, το φτωχότερο 10% του πληθυσμού είδε μείωση των εισοδημάτων του κατά -8,1% (αποπληθωρισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή).
Ταυτόχρονα, μια πλούσια μειοψηφία είδε τον πλούτο και τα κέρδη της να αυξάνονται. Ενδεικτικά: το 2024 οι τράπεζες είχαν 30% περισσότερα κέρδη, τον τελευταίο χρόνο το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ξέφρενο ράλι ανόδου με τον Γενικό Δείκτη να έχει ανέβει πάνω από 30% (από 1.458 στις 1.960 μον.), με το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού να έχει φτάσει να κατέχει πάνω από το 55% του συνολικού πλούτου.
Τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας πληρώνουν σχεδόν το 90% του εισοδήματός τους για να καλύψουν τα κόστη που έχουν να κάνουν με τη στέγαση (ενοίκιο, δόση στεγαστικού, ρεύμα, νερό, θέρμανση). Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μ.ο. της ΕΕ είναι 3 φορές χαμηλότερο, γύρω στο 30%!
***
Στην Ελλάδα -και όχι μόνο- υπάρχουν δύο όψεις της πραγματικότητας: υπάρχει το κυβερνητικό αφήγημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η «επενδυτική βαθμίδα», μείωση της ανεργίας, οι «αυξήσεις» του βασικού μισθού κλπ. Και από την άλλη υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι/ες, η νεολαία, τα φτωχότερα στρώματα – δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Που βλέπει ότι την ώρα που «στα χαρτιά» υπάρχει σχετική ανάκαμψη, κάθε μήνα ο μισθός δεν φτάνει για να καλύψει ούτε τα βασικά και την ίδια στιγμή μια μικρή μειοψηφία της πλούσια ελίτ γίνεται πλουσιότερη, όντας βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαφθορά.
Εκεί οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, που η ΝΔ υπηρετεί με συνέπεια.