Σισμανόγλειο: προς επίσχεση εργασίας για πληρωμή δεδουλευμένων

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά καθημερινά χειροτερεύει, με τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό να οδηγούν σε οριακές καταστάσεις.

Είναι ενδεικτικό πως την τελευταία πενταετία το υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων μειώθηκε κατά πάνω από 25.000 άτομα, με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να δουλεύουν κάτω από συνθήκες τρομερής εντατικοποίησης και –ιδιαίτερα στις εφημερίες– η κατάσταση να είναι δραματική.

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Οι 4.500 προσλήψεις πανελλαδικά που εξαγγέλθηκαν από το υπ. Υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό – όταν οι απαραίτητες ανάγκες μόνο του Σισμανογλείου πλησιάζουν τις 500!!

Καμία προκήρυξη σχετική δεν έχει καν γίνει, καμία πίστωση για διορισμούς μόνιμου προσωπικού δεν έχει δεσμευτεί! Απέναντι στις πιέσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για επιπλέον προσλήψεις το Υπουργείο «απάντησε» εξαγγέλοντας την πρόσληψη επιπλέον 1.500 υγειονομικών πανελλαδικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κίνηση που και δεν λύνει το πρόβλημα και εισάγει τις ελαστικες σχέσεις εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και θα βρει τους εργαζόμενους απέναντι.

Την ίδια στιγμή λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, πολλές κλίνες παραμένουν κλειστές, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων παραδίδονται στους «εταίρους».

Προς επίσχεση εργασίας στο Σισμανόγλειο

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελεί εξαίρεση. Αν και έχει περάσει ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών του α΄τετραμήνου του 2015, ούτε υπάρχει καμιά ουσιαστική δέσμευση για άμεση καταβολή τους. Παράλληλα, εξακολουθούν να οφείλονται μεγάλα ποσά από υπερωρίες  προηγούμενων ετών στο προσωπικό που ήταν πέρα των εγκεκριμένων πιστώσεων και για να καταβληθούν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

40 κλίνες, 6 κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και 4  των Χειρουργείων του Σισμανογλείου, που μπορούν άμεσα να μπουν σε λειτουργία με τη πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού, παραμένουν κλειστά.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου είναι ψίχουλα και δεν μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες ούτε ενός μηνός.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση στις 5/5 να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους ειδικεύομενους γιατρούς του νοσοκομείου που βρίσκονται σε επίσχεση εδώ και μια βδομάδα. (δείτε αναλυτικό δελτίο τύπου του ΔΣ του σωματείου εδώ: http://sismanoglio.blogspot.gr/2015/05/2015_9.html

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι

  • η πληρωμή των δεδουλευμένων τους,

  • η άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,

  • η αύξηση της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία,

  • η κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και η

  • εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα