Σισμανόγλειο Νοσοκομείο: οι αδίστακτοι εργολάβοι του Δημοσίου

Ανακοίνωση του Ξεκινήματος

Οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν με τις εργολαβίες στο δημόσιο τομέα, που λειτουργούν εντελώς μαφιόζικα , έρχονται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης στο Σισμανόγλειο είχαν δοθεί μέσω εργολαβίας στην εταιρεία ABBNOR CLINIC. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, γυναίκες στην πλειοψηφία τους, εδώ και μισό περίπου χρόνο είχαν προχωρήσει στην δημιουργία σωματείου με τη στήριξη και της παράταξης Νέα Πορεία (στην οποία συμμετέχει και το Ξ) έχοντας σαν στόχο να απαντήσουν στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που ισχύουν σε όλες τις εργολαβικές εταιρείες τέτοιου είδους.

Πριν από μερικούς μήνες το Υπουργείο μέσω της 1ης ΥΠΕ γνωστοποίησε με έγγραφο στο νοσοκομείο ότι οι εργολαβίες στην σίτιση και την καθαριότητα θα πρέπει να γίνονται με χωριστούς διαγωνισμούς. Ως εκ τούτου η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε προκήρυξη δυο ξεχωριστών διαγωνισμών. Μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την σίτιση, η διοίκηση του νοσοκομείου έδωσε στις αρχές Οκτωβρίου με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης (και όχι με διαγωνισμό) τις υπηρεσίες σίτισης στην εταιρεία THOMAS BEACH. Η νέα εταιρεία πίεσε τους παλιούς εργαζόμενους της ABΒNOR CLINIC να παραιτηθούνε από αυτή για να τους προσλάβει. Οι πιέσεις που άσκησαν οι διοικούντες την εταιρεία ήταν ασφυκτικές προς τους εργαζόμενους οι οποίοι από την μια δεν ήθελαν να παραιτηθούν από την προηγούμενη εταιρεία και να χάσουν τα δικαιώματά τους (ΟΑΕΔ ? ανεργιακά επιδόματα, αποζημιώσεις, κτλ) αλλά από την άλλη δεν ήθελαν να μείνουν και χωρίς δουλειά.

Στην πραγματικότητα αυτό που ήθελε να χτυπήσει η διοίκηση της εταιρείας ήταν το σωματείο. Αυτό φάνηκε όταν αρνήθηκε να προσλάβει τη διοίκηση του σωματείου μετά τις παραιτήσεις που αναγκάστηκαν να υποβάλουν στην ABΒNOR CLINIC όλοι οι εργαζόμενοι.

Τελικά μετά από πολύ μεγάλες πιέσεις προς την εταιρεία και τη διοίκηση του νοσοκομείου τόσο μέσω του σωματείου των εργαζομένων του Σισμανογλείου όσο και την Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η εταιρεία αναγκάστηκε να προσλάβει τις συνδικαλίστριες.

 

Φωτογραφικοί και παράνομοι διαγωνισμοί

Η παραμονή της THOMAS BEACH στο νοσοκομείο ήταν όμως πολύ σύντομη αφού διάρκεσε μόλις ένα μήνα. Οι «διαγωνισμοί» που τελικά έγιναν έδωσαν εκ νέου την σίτιση (αλλά και την καθαριότητα) στην ABΒNOR CLINIC?

Όλοι οι διαγωνισμοί αυτού του είδους είναι πάντα καλά μεθοδευμένοι από τις εταιρίες που μεταξύ τους συνεννοούνται εκ των προτέρων για το που και τι θα προσφέρουν κλπ. Ο διαγωνισμός για τη σίτιση έγινε δύο φορές με μόνο μια υποψήφια εταιρεία, την ABΒNOR CLINIC.

Είναι προφανές ότι οι στημένοι στην ουσία διαγωνισμοί αυτοί γίνονται μόνο και μόνο για να χαρίζονται στους ιδιώτες υπηρεσίες του δημοσίου και με εργασιακούς όρους γαλέρας για τους εργαζόμενους, χωρίς να τους ενδιαφέρει στο παραμικρό ούτε το κόστος αλλά ούτε και η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στα νοσοκομεία!

Η εκδίκηση του εργολάβου

Μόλις η ABΒNOR CLINIC ανέλαβε ξανά στις 9 Νοεμβρίου τη σίτιση αρνήθηκε να προσλάβει τους παλιούς της εργαζόμενους με την δικαιολογία ότι αυτοί είχαν παραιτηθεί και ότι η εταιρεία έχει άλλο προσωπικό!

Η αλήθεια είναι ότι ο εργολάβος με δόλιο τρόπο και χωρίς να αποκλείσουμε σε καμία περίπτωση την συνεργασία του με την άλλη εργολαβική εταιρεία, την THOMAS BEACH, αφήνει στον δρόμο 28 εργαζόμενους με μοναδικό στόχο να χτυπήσει το σωματείο.

Αφήνει μάλιστα να διαρρεύσει ότι ίσως προσλάβει κάποιους από τους εργαζόμενους θέλοντας έτσι να διασπάσει τους απολυμένους και να ασκήσει προσωπικές πιέσεις στον καθένα χωριστά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί της ουσίας η εταιρεία δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες σίτισης του νοσοκομείου αλλά προτιμά να μην γίνεται σωστά η δουλειά παρά να προσλάβει τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους που είχαν το «θράσος» να διεκδικούν τα δικαιώματά τους το προηγούμενο διάστημα.

Δεν θα περάσει

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση τόσο του σωματείου του νοσοκομείου αλλά και της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων με στόχο να προσληφθούν οι εργαζόμενες και να μην χάσουν τη δουλειά τους. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουν γίνει ήδη παραστάσεις διαμαρτυρίας στην διοίκηση αλλά και επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή για τις απαράδεκτες πρακτικές του εργολάβου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, τόσο το σωματείο των τραπεζοκόμων όσο και η ομοσπονδία προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή έχουν γίνει και όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες τόσο για την εισαγγελική έρευνα για το διαγωνισμό αλλά και για την παρέμβαση του ΙΚΑ και της επιθεώρησης εργασίας.

 

Εδώ και τώρα: τέλος στις εργολαβίες

Το περιστατικό αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένο αλλά αποτελεί πάγια τακτική των εργολαβικών εταιρειών σε όλο το δημόσιο τομέα.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη ψήφισε το νόμο για τις εργολαβίες σε όλο το δημόσιο τομέα, εταιρείες ημετέρων με μαφιόζικες τακτικές βγάζουν υπερκέρδη από τη μια και από την άλλη υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με άθλιες συνθήκες εργασίας και παντελή έλλειψη δικαιωμάτων.

Αυτοί οι εργολάβοι-μαφιόζοι, όπως έδειξε και η περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα με τον πιο τραγικό τρόπο αλλά και το συγκεκριμένο παράδειγμα του Σισμανογλείου, δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να καταστείλουν τις προσπάθειες οργάνωσης και συνδικαλισμού των εργαζομένων.

Εδώ και τώρα πρέπει

– να μπει επιτέλους τέλος στο μαφιόζικο καθεστώς των εργολαβιών στο δημόσιο τομέα, και όλες οι υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί να επιστρέψουν στο δημόσιο με την πρόσληψη όσων εργαζομένων ήδη εργάζονται σε αυτές, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να πείσει ότι εννοεί την κατάργηση του καθεστώτος των stage, το πρώτο πράμα που οφείλει να κάνει είναι να καταργήσει τις μαφίες που αναλαμβάνουν τις εργολαβίες στο δημόσιο.

– Σε αυτό τον αγώνα θα έπρεπε να είναι μπροστά οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά ως συνήθως περί άλλων τυρβάζουν και εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους στην έκδοση δελτίων …

– Μόνο η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στις εργολαβικές εταιρείες, από τα κάτω, σε μαχητικά και δημοκρατικά σωματεία, με την υποστήριξη της Αριστεράς, μπορεί να βάλει τέλος στο σκάνδαλο των εργολαβιών και στην εξοντωτική εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα