Σισμανόγλειο: Εκλογές για το σωματείο των εργαζομένων

Προκύρηξη της συνδικαλιστικής παράταξης Νέα Πορεία στο Σισμανόγλειο για τα αποτελέσματα των εκλογών για το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα των εκλογών για το ΔΣ του σωματείου μας ήταν η άνοδος της αποχής και των λευκών και άκυρων ψήφων.

181 συνάδελφοι επέλεξαν να μην ψηφίσουν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ στις τελευταίες ο αριθμός αυτός έφτασε τους 266, ένα σημαντικό ποσοστό, 26% (δηλ. ο 1 στους 4).

Τα λευκά και άκυρα σχεδόν διπλασιάστηκαν, κι από 2,9% πριν δύο χρόνια, έφτασαν το 5,1%.

Η άνοδος των ποσοστών της αποχής και του λευκού-άκυρου, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μια κούραση και μια απογοήτευση των εργαζομένων από την εικόνα του συνδικαλισμού, γενικά στο χώρο της Υγείας και ειδικά στο νοσοκομείο μας. Δεν θεωρούμε πως υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι εργαζόμενοι, αλλά οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες δεν πείθουν ότι έχουν κάτι σοβαρό να προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια ήταν χρόνια διαρκών επιθέσεων ενάντια στα δικαιώματά μας και ενάντια στη δημόσια υγεία, από τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αν πέρασαν αυτές οι πολιτικές, είναι γιατί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν τις πάλεψαν με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό – κι αυτό είναι αναπόφευκτο αφού οι βασικές δυνάμεις στο συνδικαλισμό ελέγχονται από τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Το δεύτερο πιο σημαντικό μήνυμα των εκλογών είναι η πτώση (κατά 32 ψήφους και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες) που σημείωσε η ΔΑΚΕ (η δεύτερη τους τελευταίους 4 μήνες από τις εκλογές του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του νοσοκομείου).

Αυτή η πτώση, της παράταξης που το κόμμα της βρίσκεται στην κυβέρνηση, και η οποία αξιοποιεί τη ρουσφετολογία στο έπακρο, δείχνει τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων απέναντι στην γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και στον χώρο του νοσοκομείου.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις και άλλα πολλά αποδείχτηκαν ψέματα, την ίδια στιγμή που εντείνεται η επίθεση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα.

Η ΠΑΣΚΕ ήταν η μόνη δύναμη που είχε άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, όταν η άνοδος της ΝΔ στην κυβέρνηση είχε προκαλέσει μετακίνηση ψήφων από αυτήν προς τη ΔΑΚΕ.

Σήμερα μπόρεσε να έχει συσπείρωση μέρους των απωλειών που είχε στις προηγούμενες εκλογές (αύξηση των ψήφων κατά 29 και των ποσοστών της κατά 5,5%). Με άλλα λόγια τα αποτελέσματα δεν δείχνουν μια πραγματική άνοδο της δύναμης της ΠΑΣΚΕ, αλλά απλά την επιστροφή ενός μέρους των χαμένων ψήφων της.

Η παράταξή μας, η Νέα Πορεία μπόρεσε με αρκετή δυσκολία να διατηρήσει στην ουσία τις δυνάμεις της – είχαμε μια μικρή απώλεια του 1%.

Μέσα στο κλίμα της απογοήτευσης που κυριαρχεί στους εργαζόμενους και της στροφής στην αναζήτηση προσωπικών λύσεων, κάτι για το οποίο δεν θεωρούμε υπεύθυνους τους εργαζόμενους αλλά τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), το αποτέλεσμα αυτό μας αφήνει ικανοποιημένους.

Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη το κλίμα της έντονης πόλωσης και την ανυπαρξία κομματικών μηχανισμών καθώς βέβαια και την απουσία εκβιασμών και ρουσφετιών από μέρους της παράταξής μας. Παρά τη μικρή πτώση στα ποσοστά μας, η ψήφος των εργαζομένων μας έφερε πολύ κοντά, (με διαφορά μόνο 9 ψήφων), στη δεύτερη έδρα στο ΔΣ – που θα μας επέτρεπε να δυναμώσουμε τη φωνή και την παρέμβασή μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους για τη στήριξή τους. Και να υποσχεθούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε τα ποσοστά που μας δώσανε σαν μια σοβαρή βάση από την οποία να δώσουμε τις επόμενες μάχες, αυτές που έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο.

Μαρούσι 14/03/2007

Νέα πορεία- Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Σισμανογλείου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα