Σισμανόγλειο: απόπειρα βιασμού ασθενούς και νοσηλεύτριας!

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, σχετικά με την απόπειρα βιασμού που δέχτηκε ασθενής και νοσηλεύτρια στην ψυχιατρική κλινική. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η εγκατάλειψη της Ψυχικής Υγείας όλα τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε φαινόμενα που βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό

 

Σωματείο Εργαζομένων
Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Αττικής
Σισμανόγλειο (Σ.Ε.Γ.Π.Ν.Α.Σ)
151 26 Μαρούσι
Τηλέφωνο: 2132058442 – Φαξ: 2108043182

 

Μαρούσι: 26/05/2016

Δελτίο Τύπου – Καταγγελία

Η απόπειρα βιασμού της ασθενούς και της νοσηλεύτριας στην ψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της ψυχικής υγείας διαχρονικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

To Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Σισμανόγλειο καταγγέλλει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαράδεκτη εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας σωρευτικά όλα αυτά τα χρόνια από τις πολιτικές ηγεσίες του υπ. Υγείας και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις ψυχιατρικές κλινικές των ψυχιατρικών κλινικών των νοσοκομείων όπως και του Σισμανογλείου.

Οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων εξακολουθούν να σηκώνουν, πέρα και πάνω απ’ το ρόλο και τις δυνατότητές τους, το υπέρογκο βάρος της ψυχιατρικής εφημερίας και της αντιμετώπισης εισαγγελικών περιστατικών.

Αυτή είναι και η αιτία του προχθεσινού περιστατικού στη ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου που βέβαια δεν ήταν και το μόνο αφού κατ΄ επανάληψη οι συνάδελφοι έχουν καταγγείλει βιαιοπραγίες, ξυλοδαρμούς κλπ., από ασθενείς που δεν έπρεπε να νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές ανοιχτού τύπου όπως αυτή του Σισμανογλείου.

Πως είναι δυνατόν μια κλινική όπως η ψυχιατρική κλινική του Σισμανογλείου που είναι δομημένη από την δημιουργία της και με βάση τον κανονισμό και το πλαίσιο λειτουργίας της, να είναι ανοιχτού τύπου, να μπορεί να αντεπεξέλθει σε περιστατικά που είναι απαραίτητο να νοσηλευτούν σε ψυχιατρική κλινική κλειστού τύπου;

Σύμφωνα με παλαιότερη υπουργική απόφαση που δεν έχει αλλάξει έως σήμερα, της τότε υφυπουργού Υγείας – Πρόνοιας Χρ. Σπυράκη, “τη σταθερή ψυχιατρική εφημερία έπρεπε να καλύπτουν τέσσερις μέρες τη βδομάδα το ΨΝΑ και το «Δρομοκαΐτειο», έχοντας ως «πλαφόν» εισαγωγών εισαγγελικών περιστατικών τα 20 τη βδομάδα και οι ψυχιατρικοί τομείς των γενικών νοσοκομείων, με μέγιστο αριθμό εισαγγελικών εισαγωγών τις τέσσερις το μήνα”.

Με το 80% των νοσηλευομένων της να είναι εισαγγελικά περιστατικά και μάλιστα σε μόνιμη βάση, πως μπορεί να εξασφαλιστεί ασφαλές περιβάλλον για ασθενείς και εργαζόμενους;

Μόνο στη Γενική Ψυχιατρική Εφημερία του προηγούμενου Σαββάτου (όπου συνέβη και το εν λόγω περιστατικό) από τις 8:00 π.μ. έως 2:30 μ.μ., εισήχθησαν 5 ασθενείς με βίαιη και επιθετική συμπεριφορά έπειτα από εισαγγελική παραγγελία. Οι νοσηλευτές ήταν 2 στη βάρδια, αλλά και τις επόμενες βάρδιες, κάτι πολύ συνηθισμένο, και όπως είναι απόλυτα σαφές ο αριθμός αυτός δεν εγγυάται την ασφάλεια νοσηλευομένων και προσωπικού (τις περισσότερες φορές στη βάρδια είναι δύο νοσηλεύτριες)!!

Οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων είναι τραγικά επικίνδυνες. Τα μεροκάματα του τρόμου δεν έχουν τέλος αφού οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, με 2 νοσηλευτές στη βάρδια και μάλιστα χωρίς επιμελητές ασθενών, για να ανταποκριθούν σε δεκαπέντε και πλέον εισαγγελικά περιστατικά πολλά από αυτά διεργερτικά και επικίνδυνα.

Μετά την απώλεια της ζωής του συναδέλφου μας στο ξενώνα εφήβων “Το Σπίτι” πριν 2 χρόνια δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο και να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Γι αυτό ομόφωνα το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για:

  1. τη παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.
  2. τη παραβίαση του αριθμού των εισαγγελικών εισαγωγών που επιτρέπεται να νοσηλεύονται στη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα το ΔΣ απαιτεί να εφαρμοστεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής, να εφαρμοστεί η νομοθεσία αναφορικά με τα εισαγγελικά περιστατικά, καθώς και να προσληφθούν άμεσα νοσηλευτές αλλά και επιμελητές ασθενών (τροποποιώντας άμεσα τον οργανισμό του Νοσοκομείου) προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη νοσηλευτική παρέμβαση προς τους ασθενείς και ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

___________
Σχετικά άρθρα:

Ο «τυχαίος» θάνατος ενός νοσηλευτή

ΚΕΠΕΠ Λεχαινών: η εξαίρεση ή ο κανόνας;

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα