Σιντόια Μπράουν: βιασμένη, κακοποιημένη, καταδικασμένη σε ισόβια φυλάκιση

Η ιστορία της Σιντόια Μπράουν δεν είναι καινούρια. Πριν από δεκατέσσερα χρόνια, όταν ήταν 16 χρονών, σκότωσε αμυνόμενη έναν από τους πολλούς άντρες που την είχαν κακοποιήσει σωματικά και σεξουαλικά. Καταδικάστηκε αργότερα σε ισόβια φυλάκιση, χωρίς να δικαιούται να κάνει αίτηση αποφυλάκισης πριν περάσουν τουλάχιστον 51 χρόνια, όταν δηλαδή θα είναι 67 ετών! Αυτό που έχει προστεθεί στην ιστορία της, είναι το μεγάλο κύμα υποστήριξης της που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συλλογής υπογραφών για την απελευθέρωσή της, οι προσπάθειες του δικηγόρου της, Χιούστον Γκόρντον που παλεύει για μια νέα δίκη, αλλά και τα οργισμένα σχόλια για την «τυφλή» δικαιοσύνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια, ένας άντρας, μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας αναφέρει:

«Λευκός πλούσιος άντρας βιάζει πενήντα ανήλικα κορίτσια. 13 μήνες φυλακή με καθημερινή δωδεκάωρη άδεια.

Λευκός πλούσιος άντρας βιάζει πεντάχρονο κορίτσι. 90 μέρες σε κατ οίκον περιορισμό.

Λευκός αστυνομικός βιάζει γυναίκα η οποία φοράει χειροπέδες. 90 μέρες φυλακή.

Έγχρωμη έφηβη υπερασπίζεται τον εαυτό της από βιαστή. 51 χρόνια φυλακή».

Ας δούμε τα περιστατικά.

Τζέφρι Επστάιν

Ο πολυεκατομμυριούχος χρηματιστής Τζέφρι Επστάιν, με στενές προσωπικές σχέσεις με τον Μπιλ Κλίντον, τον Ντόναλντ Τραμπ, και άλλες τέτοιες «μεγάλες προσωπικότητες», καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά από μια σειρά δικαστικά παιχνίδια και συμβιβασμούς, κατάφερε να περάσει μόλις 13 μήνες στη φυλακή. Μάλιστα, κατά το διάστημα αυτό, ο ευυπόληπτος επιχειρηματίας, είχε τη δυνατότητα να παίρνει καθημερινές άδειες για να πηγαίνει στη δουλειά του!

Λάιλ Μπέρτζες

Ένας άλλος εκπρόσωπος του κόσμου των επιχειρήσεων, ο Λάιλ Μπέρτζες, καταδικάστηκε για το βιασμού ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Ο ίδιος ομολόγησε το έγκλημα, αν και δημόσια δήλωσε ότι είναι αθώος και το έκανε για να αφήσει πίσω του αυτή την υπόθεση, αφού έχει προβλήματα υγείας. Προφανώς ήξερε ότι αν το έκανε θα έπεφτε στα μαλακά. Για την ακρίβεια, σε 90 ημέρες κατ οίκον περιορισμού. Σε ένα σπίτι μάλιστα, που βρίσκεται σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της πόλης Στόκτον στην Καλιφόρνια, ικανό να παρέχει κάθε άνεση σε έναν ηλικιωμένο με προβλήματα υγείας, που εκτός των άλλων, τυχαίνει να είναι και βιαστής ενός πεντάχρονου παιδιού!

Κέρτις Λι Άργκανμπραιντ

Ο αστυνομικός Κέρτις Λι Άργκανμπραιντ έτυχε να πάρει μια κλήση για κλοπή σε νοσοκομείο του Κολοράντο. Μια γυναίκα που νοσηλευόταν για αλκοολισμό προσπάθησε να πάρει κάποια αντικείμενα που ανήκαν στο νοσοκομείο κατά την αναχώρησή της από αυτό. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου συμφώνησαν να μην κάνουν μήνυση στην ασθενή τους, και ζήτησαν από τον Άργκανμπραιντ να την πάει στο σπίτι της. Στη διαδρομή ο αστυνομικός βίασε τη γυναίκα, ενώ φορούσε χειροπέδες. Στη συνέχεια της είπε ότι δεν έπρεπε να μιλήσει σε κανέναν για το περιστατικό, ενώ είχε το θράσος να της δώσει την κάρτα του για να τον πάρει τηλέφωνο! Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 90 ημερών!

Σιντόια Μπράουν

Η Σιντόια Μπράουν έζησε ιδιαίτερα δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού η μητέρα της ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και η ίδια δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην ανάδοχη οικογένεια που ανέλαβε τη φροντίδα της. Στην εφηβεία της, βρέθηκε να ζει με έναν άντρα που τη βίαζε συστηματικά και την εξωθούσε στην πορνεία, πολλές φορές αναγκάζοντάς τη να παίρνει ναρκωτικά, ή ακόμη και υπό την απειλή όπλου. Σε ένα από τα πολλά τέτοια περιστατικά, το 2004, η Μπράουν κατάφερε να αρπάξει ένα όπλο και να πυροβολήσει τον επίδοξο βιαστή της. Φοβούμενη την εκδίκηση των βασανιστών της, φεύγοντας πήρε μαζί της ένα όπλο, όπως και λίγα χρήματα για να μπορέσει να επιβιώσει για ένα διάστημα.

Δικάστηκε για φόνο και ληστεία και μάλιστα ως ενήλικη σε δικαστήριο του Τένεσι! Όχι μόνο παρά το γεγονός ότι ήταν δεκαέξι ετών, αλλά και παρά τις καταγγελίες του δικηγόρου της, ότι ο εθισμός της μητέρας της στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της άφησε μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο νοητικό στάδιο δεκάχρονου παιδιού. Σύμφωνα με το δικηγόρο, το δικαστήριο δεν επέτρεψε καν να φτάσουν αυτά τα στοιχεία στους ενόρκους.

Υπάρχει τελικά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα;

Η παραπάνω σύγκριση θα μπορούσε με μια πρώτη ματιά να θεωρηθεί υπερβολική. Γίνεται να συγκρίνουμε μια ανθρωποκτονία με ένα, ή ακόμη και δεκάδες βιασμούς; Δεν πρόκειται όμως μόνο για τη φύση των εγκλημάτων, αλλά και για τις συνθήκες στις οποίες διαπράχθηκαν. Από τη μια μεριά έχουμε καθαρά επιθετικές ενέργειες, οι οποίες προέρχονται από ισχυρούς προς αδύναμους. Άντρες με οικονομική, ή θεσμική δύναμη, επιτίθενται συνειδητά σε ανήλικα κορίτσια, ή σε γυναίκες σε εμφανώς μειονεκτική θέση. Από την άλλη, έχουμε μια ανθρωποκτονία σε συνθήκες άμυνας. Ένα ανήλικο θύμα πολλαπλών βιασμών, κάποια στιγμή αποφασίζει να τερματίσει το βασανισμό του και να ελευθερωθεί από συνθήκες που μόνο σκλαβιάς μπορούν να χαρακτηριστούν. Και οι ποινές είναι τόσο δυσανάλογες, που προκαλούν αναπόφευκτα το ερώτημα: αναγνωρίζεται τελικά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα; Δικαιούται ένας άνθρωπος του οποίου η ζωή και η ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο, ο οποίος κακοποιείται συστηματικά, να υπερασπιστεί τον εαυτό του; Τα παραπάνω παραδείγματα, δείχνουν ότι τελικά η αμερικανική δικαιοσύνη, δεν ενδιαφέρεται για τις παραπάνω «λεπτομέρειες», αλλά αποκλειστικά για την κοινωνική θέση του ανθρώπου που κατηγορείται.

Η «τυφλή» δικαιοσύνη

Η ιστορία της Σιντόια Μπράουν είναι ακόμη μία ιστορία ρατσισμού, σεξισμού, ακραίων διακρίσεων, ενάντια σε ένα παιδί που προσπαθούσε απλά να προστατευτεί. Το μήνυμα που στέλνει το δικαστικό σύστημα που αθωώνει στην ουσία βιαστές και καταδικάζει ένα ανήλικο κορίτσι σε ισόβια γιατί προσπάθησε να αποτρέψει το βιασμό του, είναι καθαρό: αν είσαι λευκός άντρας, και ακόμη καλύτερα πλούσιος, αστυνομικός, κλπ, μπορείς να βιάζεις και να σκοτώνεις, με πολύ σοβαρές πιθανότητες να τη γλιτώσεις, ή να πέσεις στα μαλακά. Αν είσαι γυναίκα, φτωχή, Αφροαμερικανή ή Λατίνα, δε δικαιούσαι καν να αμυνθείς! Στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, το δικαστικό σύστημα και η «τυφλή» δικαιοσύνη, όχι μόνο συνεχίζουν, αλλά εντείνουν κάθε μορφής αυθαιρεσία. Έτσι σήμερα, η Σιντόια Μπράουν, 29 ετών και έχοντας ήδη περάσει δεκατρία χρόνια στη φυλακή, έχει μείνει όπως λέει να «παλεύει για την ελευθερία της και για να καταφέρει να διατηρήσει τη λογική της».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα