Array

Σήμερα η συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα

Σήμερα, Σάββατο 15/3, πραγματοποιείται στην Αθήνα η πανελλαδική συνέλευση των εργαζομένων στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Το «Ξ» παρεμβαίνει σʼ αυτήν με αντιπροσώπους και έχοντας ετοιμάσει την ακόλουθη προκήρυξη που θα μοιραστεί στους εργαζόμενους. Παραθέτουμε το μεγαλύτερο τμήμα της ανακοίνωσης του «Ξ».

Καταψήφιση των πεπραγμένων- Να ανοίξουμε το δρόμο για ένα μαχητικό Σύλλογο

Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε από μια σειρά εξελίξεις που βρήκαν την ηγεσία του ΣΥΕΤΕ στο πλευρό των τραπεζιτών, της Κυβέρνησης και της Τρόικα και «χιλιόμετρα» μακριά από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Πιο συγκεκριμένα:

Ανακεφαλαιοποίηση

Σε πανστρατιά υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ καλούσε η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ χαρακτηρίζοντας εθνική επιτυχία την κάλυψη του 10% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Και όντως αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και για την Τρόικα (μέσω του ΤΧΣ ελέγχει το 84,39% της ΕΤΕ και έχει το δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφαση) οι οποίοι απέκτησαν «κοψοχρονιά» τον έλεγχο του 40% της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, τεράστιο δίκτυο καταστημάτων, θυγατρικές σε Βαλκάνια και Τουρκία και αμύθητη ακίνητη περιουσία.

Αυτό με τους εργαζόμενους και την κοινωνία τι σχέση έχει; Ή πιστεύουμε ότι τα εφοπλιστικά λόμπι τύπου Λάτση θα μας αφήσουν αλώβητους γιατί είναι Έλληνες; Ενώ πρώτα φόρτωσαν τα χρέη τους στις πλάτες των εργαζομένων και των ανέργων, (το παράδειγμα της Eurobank είναι χαρακτηριστικό, όπου η οικογένεια Λάτση αποχώρησε χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ αφήνοντας «φέσι» στο Δημόσιο πάνω από ένα 1δις) τώρα παρουσιάζονται ως σωτήρες.

Υποστηρίζει κάποιος σοβαρά ότι αυτά τα κεφάλαια θα συμπεριφερθούν “ευγενικά” στα εργασιακά μας δικαιώματα;

Πάλι δεν δόθηκε καμία μάχη, πάλι δεν διατυπώθηκε επί της ουσίας κανένα αίτημα, και οδηγηθήκαμε σε άτακτη υποχώρηση “για να μην έρθουν τα χειρότερα”.

Εθελούσια

Στο πλευρό των τραπεζιτών στάθηκε η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ και στην περίπτωση της εθελούσιας εξόδου.

Η εθελούσια έξοδος, υλοποιούμενη κάτω από καθεστώς τεράστιας ψυχολογικής πίεσης, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο συντριπτικής μείωσης των θέσεων εργασίας αλλά και πλήρους ανατροπής του εργασιακού μας περιβάλλοντος όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Πλειστηριασμοί

Κυβέρνηση, Τρόικα και τραπεζίτες μεθοδεύουν εδώ και καιρό το χτύπημα της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας με στόχο την πτώση της τιμής των ακινήτων ώστε να μπορέσουν να αρπάξουν μισοτιμής τα μεγάλα φιλέτα. Ήδη μια σειρά από αρπακτικά του χρηματοπιστωτικού τομέα (τα περιβόητα distress funds) συρρέουν στα γραφεία των τραπεζών με στόχο να αγοράσουν κοψοχρονιά πακέτα «κόκκινων» δανείων και μαζί με αυτά τα σπίτια χιλιάδων οικογενειών για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.

Φέτος έχουμε μερική αναστολή των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας, ενώ από την 1/1/15 θα υπάρξει πλήρης «απελευθέρωση». Η εξέλιξη αυτή, αν δεν ανακοπεί από ένα ισχυρό κίνημα, θα έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες στερώντας από χιλιάδες συμπολίτες μας το δικαίωμα στη στέγη την ώρα που δεκάδες χιλιάδες ακίνητα μένουν ακατοίκητα και άδεια.

Απέναντι σε αυτό το ζήτημα ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ο ΣΥΕΤΕ ούτε η ΟΤΟΕ…

Γραφειοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ

Τα Νομαρχιακά Παραρτήματα και οι ΕΑΚ είναι αδρανοποιημένα.  Μάλιστα, σε περιπτώσεις που αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες «από τα κάτω» σε αγωνιστική κατεύθυνση, δέχθηκαν την επίθεση από την πλευρά της ηγεσίας σε μια προσπάθεια φίμωσής τους (Καλλιθέα, Σόλωνος, περιφερειακή συνάντηση Β. Ελλάδας, κα). Επιπλέον, η ΓΣ με τον τρόπο που διεξάγεται απωθεί την μεγαλύτερη μερίδα των συναδέλφων/ισσών, οι οποίοι νιώθουν αδυναμία να επηρεάσουν τις αποφάσεις του ΣΥΕΤΕ.

Η επίμονη άρνηση συντονισμού με άλλους κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και η προκλητική αδιαφορία στις εκκλήσεις συμπαράστασης και στα καλέσματα για κοινούς αγώνες από τα σωματεία του δανειζομένου προσωπικού τραπεζικού τομέα, δεν αποτελούν ατυχή συμβάντα αλλά συνειδητή επιλογή και σαφή ένδειξη ότι η πλειοψηφία του Συλλόγου δεν επιθυμεί ανατροπές και ρήξεις αλλά διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης με την κυριαρχία των τραπεζιτών και τη Κυβέρνησής τους. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε και οι προαγωγές κορυφαίων συνδικαλιστών των κυβερνητικών παρατάξεων την προηγούμενη περίοδο, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι συνδικαλιστές, πραγματικοί αγωνιστές, στοχοποιούνται για τη δράση τους.

Κλαδική ΣΣΕ

Τέλος, το κορυφαίο παράδειγμα υποταγής στα συμφέροντα των τραπεζιτών ήταν το διπλό χτύπημα στο εισόδημά μας (επιχειρησιακή και κλαδική ΣΣΕ) μέσα σε μόλις 8 μήνες με μεσοσταθμικές μειώσεις 17%, με κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, με θεσμοθέτηση λειτουργίας μέχρι τις 7μμ για τις Διευθύνσεις, με άρση της ρήτρας συμψηφισμού των μειώσεων που ίσχυαν στην επιχειρησιακή. Και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή προσπάθεια σχεδιασμένης αγωνιστικής απάντησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο υποχωρητικός είσαι τόσο πιο πολύ «ανοίγεις την όρεξη» στους απέναντι.

Πώς προχωράμε από δω και πέρα

Η συνεδρίαση του ΔΣ της 25/2 ολοκληρώθηκε με υπερψήφιση των πεπραγμένων με την οριακή πλειοψηφία των 13 υπέρ και 12 κατά. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η συμβιβασμένη ηγεσία του ΣΥΕΤΕ περνάει βαθιά κρίση.

Είναι λοιπόν ευκαιρία οι ριζοσπαστικές παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ και οι αγωνιστές συνάδελφοι/ισσες της «βάσης» να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε για ριζική ανατροπή των συσχετισμών και του τρόπου λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας οργάνου.

Επόμενος σταθμός σε αυτή τη μάχη πρέπει να είναι η καταψήφιση των πεπραγμένων στη Γενική μας Συνέλευση, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για  μαζική αμφισβήτηση και ανατροπή της ηγεσίας με απαίτηση για διενέργεια εκλογών.

Δεν αρκεί όμως, μια απλή εναλλαγή στην ηγεσία. Χρειάζεται ένα μέτωπο δυνάμεων που το επόμενο πολύ κρίσιμο διάστημα να κινηθεί πάνω στους εξής άξονες/στόχους πάλης:

  • Πίεση για προσλήψεις για την κάλυψη των τεραστίων κενών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της εθελουσίας.
  • Κατάργηση του απαράδεκτου και αντεργατικού θεσμού της ενοικίασης και ένταξη του δανειζομένου προσωπικού στο τακτικό με πλήρη δικαιώματα.
  • Ξεκάθαρη θέση και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας και αγώνας για γενναία ρύθμιση έως και διαγραφή των χρεών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Σχεδιασμός πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και μαχητικών συντονισμένων απεργιών με σαφή στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης, την εκδίωξη της Τρόικα, την κατάργηση του μνημονίου και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, μόνιμη πηγή οικονομικής αιμορραγίας και κοινωνικής δυστυχίας.
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος για να κατευθυνθούν οι καταθέσεις σε μαζικές δημόσιες επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και όχι στις τσέπες των κερδοσκόπων. Ταυτόχρονα, απαιτείται εφαρμογή μέτρων εργατικού και κοινωνικού ελέγχου για να καταπολεμηθούν φαινόμενα διαφθοράς, καριερισμού και εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
  • Τέλος, απαιτείται εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του ΣΥΕΤΕ με ενεργοποίηση των Νομαρχιακών Παραρτημάτων και των ΕΑΚ και διασύνδεση μεταξύ τους, με περιφερειακές Συνελεύσεις όπου κάθε συνάδελφος/ισσα θα έχει λόγο, με την εφαρμογή της ανακλητότητας για όλους τους αιρετούς και την κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα